Skorzonera - co to jest? Właściwości skorzonery i przepis

Skorzonera to warzywo korzeniowe o ciemnej skórce i białym miąższu. Skorzonera jest bogata w inulinę, wspiera trawienie i utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Gotuj ją przez ok. 30 minut w osolonej wodzie.
Agata Bernaciak / 28.01.2020 09:59

Spis treści:

  1. Co to jest skorzonera?
  2. Skorzonera właściwości
  3. Skorzonera przepis

Co to jest skorzonera?

Skorzonera (inaczej wężymord, czarny korzeń, zimowe szparagi) to wieloletnie warzywo korzeniowe. Korzeń o długości 30 cm ma ciemnobrązową lub czarną skórkę i biały miąższ. Skorzonera ma smak zbliżony do białych szparagów

Skorzonera właściwości

Najważniejszym składnikiem skorzonery jest inulina - substancja, która należy do dużej grupy błonnika pokarmowego. Inulina:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL,
  • reguluje trawienie,
  • jest pożywką dla mikroflory jelita grubego,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zwiększa sytość po posiłku i ułatwia odchudzanie.

Skorzonera zalecana jest osobom będącym na diecie oczyszczającej lub odchudzającej. Te jadalne korzenie pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a także zapobiegają zaparciom.

Skorzonera jest dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy E oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dzięki zawartości tych składników odżywczych skorzonera usprawnia pracę układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega anemii. 100 g skorzonery dostarcza tylko 63 kalorii (kcal).

Skorzonera przepis

Skorzonerę przed zjedzeniem należy dokładnie obrać ze skóry. W trakcie obierania skorzonera wydziela mlecznobiały sok, a skórka barwi dłonie. Z tego powodu warto do obierania używać kuchennych rękawiczek. Obrany korzeń szybko utlenia się i ciemnieje, dlatego tuż po obraniu skrop go cytryną i zanurz w zimnej wodzie. Gotuj skorzonerę do miękkości przez około pół godziny w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Świeżą skorzonerę możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni.

W smaku przypomina szparagi, dlatego doskonale pasuje do różnych sosów i dipów, sadzonego jajka, masła z bułką tartą.

Skorzonera przepis
fot. Adobe Stock

Wypróbuj nasz przepis na obiad ze skorzonerą.

Kasza gryczana ze skorzonerą

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej,
  • 3 sztuki skorzonery,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Skorzonerę obierz (pamiętaj o rękawiczkach) i ugotuj do miękkości.
  • Ugotowaną skorzonerę pokrój na 2 cm kawałki.
  • Suszone pomidory pokrój w paseczki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek.
  • Dodaj kaszę i warzywa.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2018.

Dowiedz się więcej o innych, mało popularnych warzywach:
Nie lubisz jarmużu? Zrób z niego chipsy!
Jak wykorzystać czarną rzepę?
Topinambur - co to jest? Jak smakuje?