Składniki odżywcze w truskawce
Aromatyczny owoc to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.
Owoce w walce z nadwagą
Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne, polecane także diabetykom z uwagi na obecność fruktozy charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym, co zapobiega nagłym skokom insuliny. Co więcej, 100 gram owoców to zaledwie 35 kalorii, a zawarta w truskawkach bromelina to enzym, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalenie tłuszczów i węglowodanów. Duża ilość wody w truskawkach umożliwi dodatkowo oczyszczenie organizmu, pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe i tym samym przyczyni się do spadku wagi. Truskawki są także ważnym składnikiem diety antycellulitowej – usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej.
Truskawki – instrukcja obsługi
Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych potraw i deserów. Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, którą możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.
Zobacz też: Tabela kalorii - orzechy i owoce
Źródło: informacja prasowa / ab