chleb bezglutenowy fot. Adobe Stock, Kzenon

5 najlepszych przepisów na chleb bezglutenowy + wskazówki jak robić i wybierać pieczywo bezglutenowe

Chleb bezglutenowy też może być smaczny i zdrowy. Chleb bez glutenu najlepiej piec samemu z mąki bezglutenowej. Masz wtedy pewność, że jest zdrowy i naturalny. Przetestuj sprawdzone przepisy na chleb bezglutenowy: gryczany, kminkowy, jaglany, kukurydziany i ziemniaczany.
/ 13.01.2022 05:23
chleb bezglutenowy fot. Adobe Stock, Kzenon

Chleb bezglutenowy może być równie smaczny, co klasyczne pieczywo z glutenem. Wystarczy skorzystać z odpowiedniej receptury. Gluten odpowiada w pieczywie za charakterystyczny pulchny charakter, ale podobny efekt można osiągnąć z zastosowanie zbóż bezglutenowych. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na chleby bez glutenu.

Spis treści:

  1. Jak robić chleb bez glutenu?
  2. Jak wybierać chleb bez glutenu w sklepie?
  3. Kto powinien jeść chleb bez glutenu?
  4. Przepisy na chleb bezglutenowy

Jak robić chleb bez glutenu?

Chleb bez glutenu wymaga zastosowania mąki bezglutenowej i składników spulchniających, które pozwolą na połączenie elementów chleba.

Możesz wykorzystać gotowe mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku chleba albo posiłkować się naturalnymi mąkami bezglutenowymi:

  • mąką gryczaną,
  • mąką jaglaną,
  • mąką kukurydzianą,
  • mąką ziemniaczaną,
  • certyfikowaną mąką owsianą,
  • mąką ryżową,
  • mąką z tapioki,
  • mąką kokosową,
  • mąką amarantusową,
  • mąką z ciecierzycy.

Oprócz tego do takiego chleb trzeba dodać składnik spajający, np. jajko, awokado, kleik z siemienia lnianego lub drożdże. Warto nauczyć się przygotowywać domowy chleb bezglutenowy, gdyż jest często smaczniejszy i zdrowszy niż wypieki sklepowe.

Jak wybierać chleb bez glutenu w sklepie?

Jeśli nie masz ochoty piec chleba bezglutenowego w domu, możesz kupić go też w sklepach i niektórych piekarniach. Stosuj się w tym wypadku do zasad:

  • Wybieraj produkty certyfikowane oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.
  • Staraj się wybierać produkty bez zbędnych dodatków, z krótkim składem. Dokładnie czytaj etykiety.
  • Dodatek ziaren i pestek obniży indeks glikemiczny chleba bezglutenowego. Chleby bez glutenu z czystej mąki mają zazwyczaj wysoki indeks i ładunek glikemiczny.
  • Jeśli kupujesz chleb w piekarni, nie powinien mieć on bezpośredniej styczności z glutenowym pieczywem na żadnym etapie dystrybucji i produkcji. Kupuj go w zaufanych miejscach.
  • Pamiętaj, że nawet niewielkie dodatki mąki glutenowej (ale też proszku do pieczenia, itp.) przekreślają użyteczność takiego chleba w diecie bez glutenu.

Kto powinien wybierać chleb bezglutenowy?

Chleb bezglutenowy nie jest synonimem słowa zdrowy. To jeden z popularnych mitów o pieczywie. Nie każdy powinien wybierać więc na co dzień bezglutenowe wypieki. Sięgaj po chleb bezglutenowy, jeśli masz udowodnioną celiakię i dieta bezglutenowa została ci polecona przez lekarza.

W tym wypadku chleb bezglutenowy może być zdrowym składnikiem jadłospisu diety bezglutenowej. Jeśli nie cierpisz jednak na nietolerancję glutenu lub nadwrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa może ci nawet zaszkodzić. Nie zamieniaj pieczywa na bezglutenowe na stałe na własną rękę.

Przepisy na chleb bezglutenowy

Niewyrastający chleb gryczany bez glutenu

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z wodą i solą z pomocą miksera.
  2. Do ciasta możesz dorzucić ulubione ziarna lub przyprawy (curry, majeranek).
  3. Przełóż ciasto do małej, prostokątnej formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  4. Przykryj folią aluminiową.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 55 minut.

chleb gryczany bez glutenufot. Chleb gryczany bezglutenowy/ Adobe Stock, JuanCi Studio

Chleb bezglutenowy kminkowy

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 13 g drożdży,
  • 3 czubate łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 550 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj suche składniki poza cukrem.
  2. W drugiej misce zrób zaczyn: wlej ciepłą wodę, dodaj rozdrobnione drożdże, cukier i wymieszaj składniki, aż się rozpuszczą.
  3. Następnie wlej zaczyn do suchych składników, wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie przełóż do formy i znowu odstaw na 20 minut.
  5. Potem wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz przez 25 minut.

chleb bezglutenowy z kminkiemfot. Chleb bezglutenowy z kminkiem/ Adobe Stock, Africa Studio

Chleb bezglutenowy lniano-ziemniaczany

Składniki:

  • 340 g mąki gryczanej,
  • 140 g mąki amarantusowej,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 140 g sypkich ziemniaków (ugotowanych i zmielonych dzień wcześniej),
  • półtorej łyżeczki soli,
  • ciepła woda (do uzyskania konsystencji zagotowanego budyniu).

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski wszystkie rodzaje mąki, drożdże i wymieszaj.
  2. Dodaj olej, ziemniaki, ocet, sól i stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszając ciasto.
  3. Następnie przez 3 minuty miksuj je mikserem. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Na koniec dodaj siemię lniane, wymieszaj i przełóż do formy.
  5. Odstaw chleb bezglutenowy na kolejne 20 minut. Piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

chleb bezglutenowy lnianyfot. Chleb bezglutenowy lniany/ Adobe Stock, lena_zajchikova

Chleb bez glutenu jaglany z awokado

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 110 g mąki z orzeszków ziemnych,
  • 160 g obranej marchwi,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 20 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 20 ml oliwy z pomidorów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do blendera oliwę, sok z cytryny, dodaj awokado bez skóry i pestki, suszone pomidory, sól i marchew.
  2. Zmiksuj na gładką masę.
  3. W trakcie blendowania powoli dodawaj kaszę jaglaną.
  4. Przełóż do miski i w trakcie wyrabiania dodawaj mąkę z orzeszków ziemnych.
  5. Następnie masę wyłóż na arkusz papieru do pieczenia (wymiar kratki z piekarnika).
  6. Ciasto rozprowadź równomiernie po całości szerokim nożem.
  7. Włącz termoobieg i susz masę przez 120 minut przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Następnie po wyjęciu szybkim ruchem odwróć chlebek na drugą stronę i delikatnie oddziel masę od papieru.
  9. Włóż ponownie do piekarnika i kontynuuj suszenie przez kolejne 100 - 120 minut.
  10. Jeśli masa nadal będzie wilgotna, włącz termoobieg i pozostaw chlebek bezglutenowy na kolejną godzinę.
  11. Po wysuszeniu pokrój go na trójkąciki.

chleb bezglutenowy jaglanyfot. Chleb bezglutenowy jaglany/ Adobe Stock, Denis Tabler

Chleb bezglutenowy kukurydziany z fetą i ziołami

Składniki:

  • 500 ml dowolnego mleka,
  • 350 g mąki kukurydzianej,
  • 150 g  fety,
  • 2 jajka,
  • 20 g skrobi z tapioki,
  • świeże zioła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • po szczypcie suszonej bazylii, oregano, tymianku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. W kolejnej zmiksuj jajka, dolej mleko, olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny i wymieszaj.
  3. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
  4. Na koniec wrzuć pokrojony w kostkę ser feta.
  5. Przełóż masę do formy, piecz chleb bezglutenowy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

chleb bezglutenowy kukurydzianyfot. Chleb bezglutenowy kukurydziany/ Adobe Stock, AllNikArt

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 5.12.2014 przez Agatę Bernaciak.

Czytaj także:
Niedoczynność tarczycy dieta - zasady, suplementacja, chudnięcie. Jak obniżyć TSH dietą?
Refluks dieta - zasady, jadłospis, tabela produktów zakazanych i polecanych
Dieta redukcyjna - jadłospis, przepisy, zasady, efekty