Produkty bezglutenowe - wykaz produktów spożywczych

Gluten to mieszanka dwóch roślinnych białek (gluteniny i gliadyny), występująca w ziarnach niektórych popularnych zbóż np. żyta, jęczmienia i pszenicy. Osoby, które muszą go unikać, przechodzą na dość wymagającą dietę, która eliminuje z diety tę grupę białek.

7 odmładzających produktów spożywczych

Zwracaj uwagę na skład produktów

Jeszcze kilka lat temu gluten był wykluczany z diety przez osoby cierpiące na celiakię i nietolerancję tego składnika pokarmowego. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo moda i decyduje się na nią coraz więcej osób. Ostatnie badania wykazały, że unikanie glutenu przez osoby, które nie mają problemów ze zdrowiem może być bezcelowe. Jednak to jest temat na inny artykuł.

Stosując dietę bezglutenową, należy być uważnym i zawsze sprawdzać skład produktu. Nie powinno w nich być skrobi pszennej, słodu jęczmiennego ani glutaminian sodu – wszystkie te substancje zawierają gluten. Mąka może się także znajdować w przyprawach, np. w mielonym cynamonie, a glutaminian sodu w przyprawach do mięs i ryb.

Należy także zwracać uwagę na informację: „może zawierać śladowe ilości glutenu”, która pojawia się często na czekoladach mlecznych, słodyczach i innych produktach.

Czy zdrowe jedzenie naprawdę jest droższe?

Poniżej znajdziesz tabelę produktów zawierających gluten oraz propozycje ich zamienników:

Lista produktów zawierających lub mogących zawierać gluten
Lista produktów bezglutenowych
skrobia pszenna
skrobia modyfikowana, skrobia pszenna bezglutenowa
mąka pszenna, bułka tarta, proszek do pieczenia
mąka bezglutenowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka grochowa, mąka fasolowa, mąka z orzechów, proszek do pieczenia bezglutenowy
pieczywo
pieczywo bezglutenowe, pieczywo ryżowe, chleb świętojański, Waza bezglutenowa
makaron
ryż, ziemniaki, makaron bezglutenowy, makaron ryżowy, makaron sojowy,
kasza manna, kus-kus, otręby
kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, kleik ryżowy, soja, proso, gryka, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, popping (amarantus)
wędliny (kiełbasy, parówki, pasztet, mielone mięso), wyroby garmażeryjne, konserwy
świeże mięso i ryby, podroby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe, wędliny suszone (kiełbasa, kabanosy)
słodycze (nadziewana czekolada, batoniki, cukierki, kutia), lody, chipsy
słodycze bezglutenowe, cukier, miód, czekolada gorzka i niektóre mleczne, budynie, kisiele i galaretki na bazie mąki ziemniaczanej, lizaki, orzechy, migdały, sezam, mak, dżemy i konfitury,
produkty panierowane (paluszki rybne, filety etc.)
warzywa i owoce
muesli, otręby a także płatki ryżowe i kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny)
kukurydza prażona, chrupki kukurydziane
śmietany, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane (mogą zawierać skrobię pszenną)
mleko, kefir,  maślanka, serwatka, ser biały, ser feta, jajka
przyprawy, kostki rosołowe
ocet winny, ocet z jabłek, siemię lniane, naturalne przyprawy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże
zupy w proszku, zupy z zakwasem
przecier pomidorowy
sosy i majonezy z dodatkiem mąki, sos sojowy, niektóre ketchupy i musztardy
masło, masło roślinne, margaryna, olej, oliwa z oliwek, tran
herbata aromatyzowana, kawa zbożowa i rozpuszczalna
herbata, herbata ziołowa, kawa, kakao, woda mineralna
piwo (i inne alkohole otrzymane ze zbóż oraz niektóre likiery)
wina, alkohole destylowane, piwo bezglutenowe, nalewki, likiery
niektóre leki, opłatek
opłatek bezglutenowy

7 drobnych zmian, dzięki którym zaczniesz zdrowo jeść

Redakcja poleca

REKLAMA