Gluten to mieszanka dwóch roślinnych białek (gluteniny i gliadyny), występująca w ziarnach niektórych popularnych zbóż np. żyta, jęczmienia i pszenicy. Osoby, które muszą go unikać, przechodzą na dość wymagającą dietę, która eliminuje z diety tę grupę białek.
7 odmładzających produktów spożywczych
Jeszcze kilka lat temu gluten był wykluczany z diety przez osoby cierpiące na celiakię i nietolerancję tego składnika pokarmowego. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo moda i decyduje się na nią coraz więcej osób. Ostatnie badania wykazały, że unikanie glutenu przez osoby, które nie mają problemów ze zdrowiem może być bezcelowe. Jednak to jest temat na inny artykuł.
Stosując dietę bezglutenową, należy być uważnym i zawsze sprawdzać skład produktu. Nie powinno w nich być skrobi pszennej, słodu jęczmiennego ani glutaminian sodu – wszystkie te substancje zawierają gluten. Mąka może się także znajdować w przyprawach, np. w mielonym cynamonie, a glutaminian sodu w przyprawach do mięs i ryb.
Należy także zwracać uwagę na informację: „może zawierać śladowe ilości glutenu”, która pojawia się często na czekoladach mlecznych, słodyczach i innych produktach.
Czy zdrowe jedzenie naprawdę jest droższe?
Poniżej znajdziesz tabelę produktów zawierających gluten oraz propozycje ich zamienników:
Lista produktów zawierających lub mogących zawierać gluten
|
Lista produktów bezglutenowych
|
skrobia pszenna
|
skrobia modyfikowana, skrobia pszenna bezglutenowa
|
mąka pszenna, bułka tarta, proszek do pieczenia
|
mąka bezglutenowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka grochowa, mąka fasolowa, mąka z orzechów, proszek do pieczenia bezglutenowy
|
pieczywo
|
pieczywo bezglutenowe, pieczywo ryżowe, chleb świętojański, Waza bezglutenowa
|
makaron
|
ryż, ziemniaki, makaron bezglutenowy, makaron ryżowy, makaron sojowy,
|
kasza manna, kus-kus, otręby
|
kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, kleik ryżowy, soja, proso, gryka, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, popping (amarantus)
|
wędliny (kiełbasy, parówki, pasztet, mielone mięso), wyroby garmażeryjne, konserwy
|
świeże mięso i ryby, podroby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe, wędliny suszone (kiełbasa, kabanosy)
|
słodycze (nadziewana czekolada, batoniki, cukierki, kutia), lody, chipsy
|
słodycze bezglutenowe, cukier, miód, czekolada gorzka i niektóre mleczne, budynie, kisiele i galaretki na bazie mąki ziemniaczanej, lizaki, orzechy, migdały, sezam, mak, dżemy i konfitury,
|
produkty panierowane (paluszki rybne, filety etc.)
|
warzywa i owoce
|
muesli, otręby a także płatki ryżowe i kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny)
|
kukurydza prażona, chrupki kukurydziane
|
śmietany, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane (mogą zawierać skrobię pszenną)
|
mleko, kefir, maślanka, serwatka, ser biały, ser feta, jajka
|
przyprawy, kostki rosołowe
|
ocet winny, ocet z jabłek, siemię lniane, naturalne przyprawy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże
|
zupy w proszku, zupy z zakwasem
|
przecier pomidorowy
|
sosy i majonezy z dodatkiem mąki, sos sojowy, niektóre ketchupy i musztardy
|
masło, masło roślinne, margaryna, olej, oliwa z oliwek, tran
|
herbata aromatyzowana, kawa zbożowa i rozpuszczalna
|
herbata, herbata ziołowa, kawa, kakao, woda mineralna
|
piwo (i inne alkohole otrzymane ze zbóż oraz niektóre likiery)
|
wina, alkohole destylowane, piwo bezglutenowe, nalewki, likiery
|
niektóre leki, opłatek
|
opłatek bezglutenowy
|