Lekkie dietetyczne danie można przygotować poświęcając tyle samo czasu, co na zrobienie ciężkiego tłustego posiłku. Ważne są jak najmniej przetworzone składniki oraz odpowiednio dobrane dodatki. W myśl kilku zasad, o których nie miałaś pojęcia!
1. Stewia zamiast cukru
Całkowite wyeliminowanie cukru jest dla wielu sporym problemem. Słodycz pochodzącą z buraków cukrowych czy trzciny cukrowej można jednak zastąpić. Doskonałym substytutem jest stewia - jej jedna łyżeczka ma moc słodzenia równą szklance cukru. I nie zawiera kalorii!2. Nie wszystkich produktów potrzebujemy tyle samo
Wiele osób w ciągu dnia nie ma głowy, by zastanowić się nad wyglądem piramidy żywienia opracowanej przez specjalistów. A jest to spory błąd! Zanim przygotujesz posiłek pamiętaj o odpowiednich proporcjach - podstawową grupą są artykuły pełnoziarniste. Nieco mniejszy udział w powinny mieć warzywa i owoce. Na trzecim miejscu plasują się produkty białkowe. Na końcu zaś znajdują się te, których spożywanie należy ograniczać: makarony, ryż, białe pieczywo, słodycze, fast foody, frytki i wszystkie gotowe, przetworzone dania.3. Gotuj na parze
Ten sposób przyrządzania posiłków ma same zalety. Kiedy gotujesz w wodzie, z jedzenia są wypłukiwane najcenniejsze składniki. Gotując na parze można znacznie ograniczyć przyprawy i dodatki, przede wszystkim niezdrową sól.
Przepis na indyka gotowanego na parze
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
4. Doceń kasze
Są skarbnicą witamin, mikroelementów i błonnika. Zawierają tak ważne składniki, jak żelazo, magnez i wapń. Najpopularniejsza w naszej kuchni jest kasza gryczana. Warto docenić też walory innych kasz. Na przykład jaglana jest bardzo bogata w witaminy i lecytynę, a przy tym nie zawiera glutenu.5. Jedz jak najwięcej warzyw i owoców
W codziennym jadłospisie to podstawa zdrowej kuchni. Mają dużo witamin i nie tuczą. Niektóre mają też właściwości lecznicze. Na przykład szpinak, dzięki zawartości beta-karotenu i witaminy C, chroni przed rakiem i miażdżycą.6. Maksymalnie ogranicz używanie soli
Sól nie tylko zatrzymuje w organizmie wodę, co utrudnia chudnięcie, ale jej nadmierne spożywanie podwyższa ciśnienia. A do tego powoduje znaczne obrzęki i wodny cellulit!7. Kontroluj wartość kaloryczną i gęstość odżywczą potraw
Nie tylko ilość, lecz także jakość jedzenia jest ważna. Wysokokaloryczne potrawy sprawiają, że nawet jedząc niewiele, tyjemy. Dlatego warto sprawdzić, ile kalorii mają poszczególne produkty i czy faktycznie są wartościowe z uwagi na witaminy i mikroelementy, które zawierają.Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
Najlepsze zioła do walki z cellulitem
Oto cała prawda o kolacji na diecie!
Poznaj zasady diety OXY
7 najgorszych połączeń produktów spożywczych
Oto cała prawda o kolacji na diecie!
Poznaj zasady diety OXY
7 najgorszych połączeń produktów spożywczych
na podstawie tekstu autorstwa Haliny Maksymowicz-Tarasewicz/Pani Domu wyd. specjalne