Odchudzanie bez odchudzania - 7 trików dzięki którym łatwo stracisz na wadze

Odchudzanie bez odchudzania - 7 trików dzięki którym łatwo stracisz na wadze fot. Fotolia
Nie musisz przechodzić na drastyczną dietę, by schudnąć. Wystarczy kilka zmian, a waga sama zacznie spadać!
Agata Bernaciak / 29.01.2015 06:12
Odchudzanie bez odchudzania - 7 trików dzięki którym łatwo stracisz na wadze fot. Fotolia

Lekkie dietetyczne danie można przygotować poświęcając tyle samo czasu, co na zrobienie ciężkiego tłustego posiłku. Ważne są jak najmniej przetworzone składniki oraz odpowiednio dobrane dodatki. W myśl kilku zasad, o których nie miałaś pojęcia!


1. Stewia zamiast cukru

Całkowite wyeliminowanie cukru jest dla wielu sporym problemem. Słodycz pochodzącą z buraków cukrowych czy trzciny cukrowej można jednak zastąpić. Doskonałym substytutem jest stewia - jej jedna łyżeczka ma moc słodzenia równą szklance cukru. I nie zawiera kalorii!

2. Nie wszystkich produktów potrzebujemy tyle samo

Wiele osób w ciągu dnia nie ma głowy, by zastanowić się nad wyglądem piramidy żywienia opracowanej przez specjalistów. A jest to spory błąd! Zanim przygotujesz posiłek pamiętaj o odpowiednich proporcjach - podstawową grupą są artykuły pełnoziarniste. Nieco mniejszy udział w powinny mieć warzywa i owoce. Na trzecim miejscu plasują się produkty białkowe. Na końcu zaś znajdują się te, których spożywanie należy ograniczać: makarony, ryż, białe pieczywo, słodycze, fast foody, frytki i wszystkie gotowe, przetworzone dania.

3. Gotuj na parze

Ten sposób przyrządzania posiłków ma same zalety. Kiedy gotujesz w wodzie, z jedzenia są wypłukiwane najcenniejsze składniki. Gotując na parze można znacznie ograniczyć przyprawy i dodatki, przede wszystkim niezdrową sól.

4. Doceń kasze

Są skarbnicą witamin, mikroelementów i błonnika. Zawierają tak ważne składniki, jak żelazo, magnez i wapń. Najpopularniejsza w naszej kuchni jest kasza gryczana. Warto docenić też walory innych kasz. Na przykład jaglana jest bardzo bogata w witaminy i lecytynę, a przy tym nie zawiera glutenu.

5. Jedz jak najwięcej warzyw i owoców

W codziennym jadłospisie to podstawa zdrowej kuchni. Mają dużo witamin i nie tuczą. Niektóre mają też właściwości lecznicze. Na przykład szpinak, dzięki zawartości beta-karotenu i witaminy C, chroni przed rakiem i miażdżycą.

6. Maksymalnie ogranicz używanie soli

Sól nie tylko zatrzymuje w organizmie wodę, co utrudnia chudnięcie, ale jej nadmierne spożywanie podwyższa ciśnienia. A do tego powoduje znaczne obrzęki i wodny cellulit!

7. Kontroluj wartość kaloryczną i gęstość odżywczą potraw

Nie tylko ilość, lecz także jakość jedzenia jest ważna. Wysokokaloryczne potrawy sprawiają, że nawet jedząc niewiele, tyjemy. Dlatego warto sprawdzić, ile kalorii mają poszczególne produkty i czy faktycznie są wartościowe z uwagi na witaminy i mikroelementy, które zawierają.

Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:


na podstawie tekstu autorstwa Haliny Maksymowicz-Tarasewicz/Pani Domu wyd. specjalne

Redakcja poleca

REKLAMA