Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 5-cm kawałek imbiru
- 2 czubate łyżki curry
- 4 łyżki sosu sojowego
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 czerwonej, zielonej i zółtej papryki
- kilka różyczek brokułu
- 4 malutkie cukinie
Przygotowanie:
- Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój, tak aby otrzymać 4 porcje.
- Czosnek i chili oczyść, po czym drobno posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce. W miseczce połącz olej, chili, czosnek, curry oraz sos sojowy. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie ułóż mięso w naczyniu do gotowania na parze (parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 25–30 minut.
- Mniej więcej 8 minut przed końcem gotowania mięsa, włóż do naczynia umyte warzywa. Przed podaniem pokrój w plastry.
- Kurczaka w curry gotowanego na parze podawaj z ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym lub basmati.