Dlaczego warto wiedzieć, jak nie jeść?
Każdy z nas stara się tak komponować posiłki, by były smaczne i przede wszystkim zdrowe. Niestety, łącząc niektóre produkty tracimy ich cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Otóż niektóre składniki produktów oddziałują na siebie niekorzystnie. Jakich zestawień lepiej więc unikać?Poznaj tajemnice komponowania zdrowego menu!
Największe mity żywieniowe wszech czasów
Które kiełki dla kogo?
10 produktów, dzięki którym zachowasz młodość
Które kiełki dla kogo?
10 produktów, dzięki którym zachowasz młodość
napisane na podstawie artykułu Beaty Prasałek zamieszczonego w Poradniku Domowym
1
z
8
fot. Fotolia
Wino czerwone + czerwone mięso = utrata żelaza
Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję. Bogatym źródłem tego pierwiastka jest czerwone mięso. Wydaje się, że mięsa i czerwone wino to idealny duet. Tymczasem trunek ten zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.
2
z
8
fot. Fotolia
Czarna herbata + ciasto drożdżowe = utrata witaminy B1
Tiamina, czyli witamina B1, poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Obfitują w nią są m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowina, groch, fasola, drożdże, orzechy. Niestety, jeśli którykolwiek z tych produktów (zwłaszcza ciasto drożdżowe, które jest wyjątkowo zasobnym jej źródłem) popijesz czarną herbatą, pozbawisz go tiaminy. Herbata zawiera bowiem garbniki, które ją niszczą.
3
z
8
fot. Fotolia
Ziemniaki + masło = nadwaga
Ich połączenie to bomba kaloryczna. Po zjedzeniu ziemniaków poziom glukozy we krwi rośnie, przez co trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny. Hormon tenpobudza komórki tłuszczowe do magazynowania energii, którą znajduje w maśle.
4
z
8
fot. Fotolia
Warzywa krzyżowe + ryby morskie = utrata jodu
Tego pierwiastka potrzebuje przede wszystkim tarczyca. Ale jod zwiększa też naszą witalność, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie. Dobrym jego źródłem są ryby morskie. Nie należy jednak łączyć ich z warzywami krzyżowymi (np. kalafior, brukselka, kapusta), bo zawierają triglikozydy – substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie jodu.
5
z
8
fot. Fotolia
Ryba + olej słonecznikowy = przyspieszenie procesu starzenia
Ryby morskie, dzięki kwasom omega-3, stoją na straży młodości. Jednak ich połączenie z olejem słonecznikowym to najgorsze, co możesz zrobić. Zawarte w oleju kwasy omega-6, jeśli występują w organizmie w zbyt dużej ilości, tłumią korzystne działanie kwasów omega-3.
6
z
8
fot. Fotolia
Pomidor + świeży ogórek zielony = utrata witaminy C
Witamina ta chroni nas przed zbyt szybkim starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Bogate są w nią m.in. pomidory, natka pietruszki, papryka. Jeśli któryś z tych składników połączysz ze świeżym ogórkiem, pozbawisz ją witaminy C. Wszystko za sprawą enzymu askorbinowego. Utlenia tę witaminę, co sprawia, że staje się dla nas bezużyteczna.
7
z
8
fot. Fotolia
Ziemniaki + jajka = utrata wapnia
Pierwiastek ten dba o zdrowe kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia. Jego najlepszym źródłem jest nabiał. Jajek nie powinno się podawać z ziemniakami, ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany. Owe substancje hamują przyswajanie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajach.
8
z
8
fot. Fotolia
Wędlina + żółty ser = utrata cynku
Cynk korzystnie wpływa na naszą odporność, płodność, pamięć oraz wzrok. Sporo tego składnika mineralnego zawiera mięso i wędliny (zwłaszcza wołowe i wieprzowe), owoce morza, pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe, kiełki i otręby pszenne. Jeżeli jednak dodasz do nich żółty ser (np. położysz go na kanapkę z wędliną), zawarty w nim fosfor mocno ograniczy wchłanianie cynku.