limonka fot. Fotolia

Witamina C - 6 produktów spożywczych

Witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale również wspomaga przyswajanie żelaza i leczenie anemii. Zobacz, gdzie jej szukać!
/ 11.04.2013 14:47
limonka fot. Fotolia

To ważna dla organizmu witamina. Podnosi odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jest też silnym antyutleniaczem. Dzieci w wieku 1–3 lata potrzebują 45 mg witaminy C na dobę, natomiast dorośli – 70 mg. Podpowiadamy, gdzie szukać tej cennej witaminy.

1. Czarne porzeczki (183 mg/100 g)

Sok z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie. Jest polecany zatem osobom cierpiącym na niedowagę i wszelkie inne zaburzenia odżywiania.

2. Czerwona papryka (144 mg/100 g)

Jest także bogata w beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B oraz potas, wapń, magnez, fosfor, a także w rutynę. Dzięki temu uszczelnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie, zwiększa odporność, obniża ciśnienie.

3. Brukselka (94 mg/100 g)

Obfituje też m.in. w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Ma sporo kwasu foliowego, więc polecana jest kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest bogata w beta-karoten.

4. Kiwi (59 mg/100 g)

Jest też bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, który pomaga przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne.

5. Truskawki (66 mg/100 g)

Poza witaminą C zawierają niemal wszystkie ważne mikroelementy, zwłaszcza dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają krwiotwórczo, wzmacniająco.

6. Cytryny (50 mg/100 g)

Są również bogatym źródłem witamin z grupy B, a także potasu i wapnia. Wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidują zgagę i nudności, pomagają w leczeniu zaparć.