5 najlepszych przepisów na naleśniki bezglutenowe. Zdrowe, smaczne i elastyczne

naleśniki bezglutenowe.jpeg fot. Adobe Stock, Татьяна Волкова
Naleśniki bezglutenowe można przygotować z mąki ryżowej, koksowej, mąki kukurydzianej, amarantusowej lub jaglanej. Najlepsze naleśniki bezglutenowe wychodzą z połączenia kilku rodzajów mąk. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na smaczne naleśniki bez glutenu. Są elastyczne i zawsze się udają.
/ 27.02.2022 07:58
naleśniki bezglutenowe.jpeg fot. Adobe Stock, Татьяна Волкова

Naleśniki bezglutenowe są doskonałym uzupełnieniem diety bez glutenu. Naleśniki możesz zjeść na obiad, śniadanie lub deser. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na bezglutenowe ciasto naleśnikowe na 5 sposobów.

Spis treści:

  1. Jak zrobić smaczne naleśniki bezglutenowe?
  2. Mąka do bezglutenowych naleśników
  3. Naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej - przepis
  4. Naleśniki bezglutenowe bez mleka - przepis
  5. Naleśniki bezglutenowe z maki ryżowej - przepis

Jak zrobić smaczne naleśniki bezglutenowe?

Chcesz umieścić w bezglutenowym jadłospisie naleśniki? Pamiętaj o kilku szczegółach, które pozwolą ci zrobić idealne bezglutenowe naleśniki.

  • Korzystaj z mąk oznaczonych jako bezglutenowe. Szukaj na opakowaniach znaku przekreślonego kłosa.
  • Pamiętaj, by nie dodawać do naleśników zwyczajnego proszku do pieczenia. Używaj sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia.
  • Najbardziej elastyczne i najlepsze naleśniki wychodzą z przepisów polegających na miksowaniu różnych rodzajów mąki bezglutenowej.
  • Rozważ zastosowanie specjalnych gotowych miksów maki bezglutenowej.
  • By zrobić dietetyczne naleśniki, staraj się smażyć je z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej na suchej patelni do naleśników.
  • Pamiętaj, że nawet niewielkie odchylenia w proporcjach zmieniają konsystencję ciasta na naleśniki. Śledź przepis, ale nie bój się go modyfikować, by osiągnąć pożądaną grubość i teksturę naleśników.

Mąka do bezglutenowych naleśników

Największą zmianą, jeśli zamiast klasycznych naleśników przygotowujesz te bezglutenowe, jest rodzaj wykorzystanej mąki. Niektóre mąki są bardzo sypkie i naleśniki wyjdą z nich twardsze i mniej elastyczne, inne są za to kleiste. Bezglutenowa mąka dobra do naleśników powinna składać się z mieszanki dowolnych mąk:

  • mąki koksowej,
  • mąki jaglanej,
  • mąki ryżowej,
  • mąki kukurydzianej,
  • mąki z tapioki,
  • mąki gryczanej,
  • certyfikowanej mąki owsianej (nie wszystkie płatki owsiane są bezglutenowe)
  • mąki amarantusowej,
  • mąki ziemniaczanej,
  • mąki z ciecierzycy.

Naleśniki jedynie z mąki koksowej wyjdą bardzo kruche i mało elastyczne, a takie jedynie z mąki ziemniaczanej będą po prostu niesmaczne. Eksperymentuj i mieszaj na własną rękę różne rodzaje mąk bezglutenowych, może odkryjesz jeszcze lepsze połączenie, które najbardziej będzie ci odpowiadać. Staraj się umieszczać zawsze przynajmniej łyżkę mocno skrobiowych mąk (z ciecierzycy, ziemniaków, tapioki). To one nadają bezglutenowemu ciastu na naleśniki elastyczność.

Naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej - przepis

Naleśniki z mąki kukurydzianej są bezglutenowe i charakterystycznie żółte. Do ciasta naleśnikowego trzeba dodać sporo jajek, bo mąka kukurydziana nie ma spajającego glutenu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka z solą.
  2. Dodaj cukier i mleko, dalej ubijając.
  3. Dodaj mąkę, dalej ubijając masę na niewielkich obrotach.
  4. Dodaj do masy naleśnikowej oleju.
  5. Odstaw masę na kilka minut.
  6. Wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.
  7. Dostosuj konsystencję, dodając mąki lub mleka, jeśli będzie taka potrzeba.

naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianejfot. Naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej/ Adobe Stock, O.B.

Naleśniki bezglutenowe bez mleka - przepis

Naleśniki bezglutenowe bez mleka wyjdą ci z każdego zaproponowanego przepisu, jeśli mleko zamienisz na napój roślinny. Jeśli wcale nie pijesz mleka i nie jesz nabiału, sięgaj po napoje roślinne fortyfikowane wapniem.

Składniki:

  • 75 g mąki ryżowej,
  • 25 g mąki z tapioki,
  • 25 g mąki z amarantusa,
  • jajko,
  • 250 ml napoju roślinnego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie 3 rodzaje mąki w suchej misce.
  2. Dodaj jajko i napój roślinny. Mieszaj do dokładnego połączenia.
  3. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.

naleśniki bezglutenowe bez mlekafot. Naleśniki bezglutenowe bez mleka/ Adobe Stock, serbbgd

Naleśniki bezglutenowe z maki ryżowej - przepis

Mąka ryżowa dobrze nadaje się do naleśników bezglutenowych, ale miej świadomość, że są one trochę bardziej kruche, niż klasyczne proste naleśniki.

Składniki:

  • jajko,
  • 130 ml mleka,
  • 30 g cukru,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • olej w sprayu.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajko do miski, dodaj mleko i cukier. Wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

naleśniki ryżowe bezglutenowefot. Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej/ Adobe Stock, trendyrowdy

Puszyste naleśniki bezglutenowe na kefirze - przepis

Naleśniki bezglutenowe będą puszyste, jeśli dodasz do nich sporo proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Składniki:

  • 185 g mieszanki mąki bezglutenowej,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • jajko,
  • szklanka maślanki,
  • 60 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki w misce.
  2. Dodaj mokre składniki i wymieszaj dokładnie.
  3. Rozgrzej dokładnie nieprzywierającą patelnię.
  4. Smaż naleśniki bez tłuszczu z dwóch stron.

puszyste naleśniki bezglutenowefot. Puszyste naleśniki bezglutenowe/ Adobe Stock, tenkende

Elastyczne naleśniki bezglutenowe – przepis

Zrobienie elastycznych naleśników bezglutenowych jest wyzwaniem, gdyż to gluten zapewnia wyrobom mącznym charakterystyczną elastyczność. Mąka z tapioki w połączeniu z mąką koksową dobrze odtwarzają te właściwości.

Składniki:

  • 25 g mąki koksowej,
  • 20 g mąki z tapioki,
  • 20 g mąki kasztanowej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka miodu,
  • 90 ml wody,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę z solą i wymieszaj.
  2. W osobnej misce roztrzep dokładnie jajka z miodem.
  3. Dodaj jajka do mąki, dodaj wodę i sodę oczyszczoną.
  4. Odstaw ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz wymieszaj i smaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.

elastyczne naleśniki bezglutenowefot. Elastyczne naleśniki bezglutenowe/ Adobe Stock, Stepanek Photography

Czytaj także:
Przepisy w diecie bezglutenowej - 9 najlepszych pomysłów na dania bez glutenu
5 najlepszych przepisów na chleb bezglutenowy + wskazówki jak robić i wybierać pieczywo bezglutenowe
Czy płatki owsiane zawierają gluten? To ważne dla osób z celiakią

Redakcja poleca

REKLAMA