Migdałowa tarta z fasoli z malinami Iny Rybarczyk

Migdałowa tarta z fasoli z malinami fot. Materiały prasowe
Ina Rybarczyk wie, jak przygotować obłędne i zdrowe słodycze. Koniecznie spróbujcie tarty migdałowej z fasoli z malinami.
Barbara Dąbrowska / 05.10.2017 05:30
Migdałowa tarta z fasoli z malinami fot. Materiały prasowe

Przepis prosty jak drut, a efekt powala!

Migdałowa tarta z fasoli z malinami

(forma na tartę ok. 22-24 cm)

Spód:

  • 100 ml płynnego oleju kokosowego
  • 60 g syropu daktylowego
  • 70 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 120 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g blanszowanych migdałów / płatków migdałowych , uprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

  1. Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą masę.
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuj olejem kokosowym.
  3. Spód i boki tortownicy wyklej ciastem. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut.
  4. Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Cukier kokosowy – produkt, który warto kupić czy tylko kolejna moda?

Masa migdałowo-fasolowa:

  • 480 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musisz ją bardzo dobrze wypłukać z zalewy)
  • ok. 120-140 g ksylitolu
  • 200 g blanszowanych migdałów (lub płatków migdałowych), podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
  • 30 g oleju kokosowego
  • 75 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Top:

  • ok. 300 g świeżych malin (możesz zamienić na inne kwaskowate owoce np. jeżyny, wiśnie, porzeczki)
  • płatki migdałowe
  1. Do malaksera wrzuć fasolę i pozostałe składniki. Całość dokładnie zblenduj.
  2. Przełóż masę na ostudzony spód. Na górze tarty ułóż świeże maliny i ozdabiam całość płatkami migdałowymi.
  3. Tartę włóż do lodówki na ok. 2-3 h.

Smacznego!

Detoks cukrowy – wyeliminuj cukry dodane, nie bój się cukru naturalnego!

Redakcja poleca

REKLAMA