Na hasło lekkostrawny obiad masz pustkę w głowie? Nie ty jedna. Dlatego znajdziesz tu odpowiedź na pytanie: co podać na obiad przy problemach żołądkowych albo co ugotować, kiedy ktoś musi przez jakiś czas stosować jadłospis lekkostrawnej diety. W dodatku nasze przepisy na lekkostrawne obiady pozwalają przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny.
Spis treści:
- Lekkostrawny obiad – najważniejsze zasady
- Lekkostrawny gulasz z indyka
- Lekkostrawny obiad z kurczakiem
- Lekkostrawny obiad z makaronem
- Lekkostrawny obiad bez mięsa
Lekkostrawny obiad – najważniejsze zasady
Lekkostrawny obiad nie może być mocno przyprawiony ani smażony, co oznacza, że zwykle nie jest wyrazisty w smaku. Jednak odpowiednio dobrane przyprawy, w tym odrobina soku z cytryny, potrafią zdziałać cuda. Choć takimi drugimi daniami nie wygrasz konkursu na gwiazdkę Michelin, szybko nakarmisz nimi rodzinę, jeśli któryś z jej członków akurat musi oszczędzać żołądek i wątrobę. A to jest najważniejsze w przygotowaniu lekkostrawnego obiadu.
Pamiętaj, aby szykując lekkostrawne obiady nie używać: cebuli, pora, czosnku, pomidorów ze skórką, kapusty, kalafiora, brukselki, brokułów, roślin strączkowych, ogórków. Możesz korzystać do woli z lekkostrawnych warzyw i owoców.
Z przypraw nie używaj: pieprzu, papryki, chili, curry, ziela angielskiego, liści laurowych, gorczycy, kminku, ketchupu i musztardy.
Lekkostrawne mięsa to: drób, królik, chuda wołowina i cielęcina, a z ryb: dorsz, sandacz, mintaj, okoń, pstrąg.
Lekkostrawny gulasz z indyka
Nie masz pomysłu na danie lekkostrawne na obiad? Ten gulasz z indyka zrobisz w godzinę bez ciągłego stania przy kuchni. Nie zawiera ani cebuli, ani mąki, przez co jest naprawdę łagodny dla żołądka. Przepis nadaje się na lekkostrawny obiad na niedzielę z gośćmi.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi indyka,
- 2 marchewki,
- 300 g dyni,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka majeranku,
- szczypta soli,
- 3 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do garnka i zacznij podgrzewać.
- Pokrój mięso indyka w kostkę i obsmaż je (spryskaj patelnię oliwą) na patelni z nieprzywierającą powierzchnią – tylko tyle, żeby ścięło się z zewnątrz.
- Przełóż je do garnka z wodą, wsyp przyprawy, dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Marchewki i dynię obierz, pokrój w talarki i dodaj po 30 minutach duszenia mięsa. Zamieszaj i duś jeszcze 30 minut.
- Nie zagęszczaj sosu mąką, aby potrawa nie stała się bardziej obciążająca dla żołądka. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub gotowanym białym ryżem.
fot. Lekkostrawny gulasz z indyka/ Adobe Stock, Мария Переродина
Lekkostrawny obiad z kurczakiem
To szybkie danie ma wiele zalet. Pozwala bez poświęcania mnóstwa czasu przygotować lekkostrawny obiad, a i wywar powstanie, który później można wykorzystać do przygotowania zupy.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka lub piersi,
- 4 marchewki,
- 1 jabłko,
- pół szklanki suchego białego ryżu,
- majeranek,
- świeży koperek,
- sok z cytryny,
- płaska łyżka masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kurczaka z marchwią, majerankiem i szczyptą soli. Gotuj tak długo, aby po wyjęciu z wody mięso samo odchodziło od kości.
- W międzyczasie: Ugotuj ryż do miękkości. Po odsączeniu skrop cytryną, dodaj masło, dobrze wymieszaj. Przekrój jabłko na ćwiartki, wydrąż gniazda nasiennie. Włóż do garnuszka z niewielką ilością wody, zagotuj i gotuj 2-3 minuty.
- Obierz mięso kurczaka ze skóry, wybierz kostki i chrząstki.
- Podawaj porcje mięsa kurczaka oprószone posiekanym koperkiem i wyłożone na ryż. Obok połóż marchewkę, skrop cytryną i dodaj ćwiartkę sparzonego jabłka.
- Aby całe danie było lekkostrawne, należy pominąć skórkę jabłka podczas jedzenia.
fot. Lekkostrawny obiad z kurczakiem/ Adobe Stock, kvladimirv
Lekkostrawny obiad z makaronem
To smaczne lekkostrawny obiad bez mięsa. Jeśli skorzystasz z mrożonego szpinaku, roboty będzie tyle, co nic.
Składniki:
- 300 g makaronu zwykłego, np. świderki,
- 200 g rozdrobnionego szpinaku, może być mrożony,
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- tymianek,
- sól,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron do miękkości, a odcedzając go, odłóż ćwierć szklanki wody z gotowania.
- Na nieprzywierającej patelni duś szpinak w wodzie z gotowania makaronu z dodatkiem soli i tymianku – ok. 20 minut.
- Dodaj do szpinaku jogurt naturalny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i mieszaj dalej, czekając, aż całość będzie mocno ciepła.
- Wsyp do szpinaku makaron. Mieszaj, aby kluski wymieszały się ze szpinakiem i podgrzały. Podawaj.
fot. Lekkostrawny obiad z makaronem/ Adobe Stock, whitestorm
Lekkostrawny obiad bez mięsa z cukinią
Co powiesz na lekkostrawny obiad z cukinią i bez mięsa? Brzmi dobrze, prawda? Kolorowe pieczone warzywa z kuskusem smakują pysznie. Nadają się na obiad przy problemach żołądkowych i nie tylko. To po prostu smaczne danie nie tylko dla jaroszy.
Składniki:
- średnia cukinia,
- 2 marchewki,
- 4 spore pomidory,
- białko z jaja,
- pietruszka,
- kolendra,
- sól,
- kasza kus-kus.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik, ustawiając temperaturę 180 stopni.
- Cukinię pokrój w poprzek w plastry grubości do 1 cm.
- Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w słupki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki.
- Żaroodporne naczynie cieniutko posmaruj oliwą, włóż do niego połowę pokrojonych warzyw i wymieszaj.
- Białko jaja dobrze roztrzep i polej nim warzywa.
- Wyłóż resztę warzyw. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw całość do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
- Tuż przed podaniem przygotuj kus-kus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podawaj, układając pieczone warzywa na porcjach kaszy. I nie zapomnij polać odrobiną sosu, który zbierze się na dnie naczynia.
fot. Lekkostrawny obiad z cukinią/ Adobe Stock, Olesya
Czytaj także:
Pomysły na lekkostrawne śniadanie
Lekkostrawne pulpety z indyka
Lekkostrawna kolacja na ciepło