Lekkostrawny obiad to wyzwanie? Z tymi przepisami to pestka - 4 pomysły na obiad w diecie lekkostrawnej

Lekkostrawny obiad fot. Adobe Stock, Kitreel
Lekkostrawny obiad nie powinien zawierać niektórych przypraw i produktów, nie może być smażony, co nie znaczy, że musi być bez smaku. Pyszne lekkostrawne obiady można przygotować na bazie mięsa, ale też w wersji jarskiej. Można podawać je z makaronem, kaszą albo ryżem. Lekkostrawny obiad nie musi być czasochłonny ani skomplikowany w przygotowaniu. Udowadniają to nasze przepisy.
Ewa Cwil / 11.02.2023 05:17
Lekkostrawny obiad fot. Adobe Stock, Kitreel

Na hasło lekkostrawny obiad masz pustkę w głowie? Nie ty jedna. Dlatego znajdziesz tu odpowiedź na pytanie: co podać na obiad przy problemach żołądkowych albo co ugotować, kiedy ktoś musi przez jakiś czas stosować jadłospis lekkostrawnej diety. W dodatku nasze przepisy na lekkostrawne obiady pozwalają przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny.

Spis treści:

  1. Lekkostrawny obiad – najważniejsze zasady
  2. Lekkostrawny gulasz z indyka
  3. Lekkostrawny obiad z kurczakiem
  4. Lekkostrawny obiad z makaronem
  5. Lekkostrawny obiad bez mięsa

Lekkostrawny obiad – najważniejsze zasady

Lekkostrawny obiad nie może być mocno przyprawiony ani smażony, co oznacza, że zwykle nie jest wyrazisty w smaku. Jednak odpowiednio dobrane przyprawy, w tym odrobina soku z cytryny, potrafią zdziałać cuda. Choć takimi drugimi daniami nie wygrasz konkursu na gwiazdkę Michelin, szybko nakarmisz nimi rodzinę, jeśli któryś z jej członków akurat musi oszczędzać żołądek i wątrobę. A to jest najważniejsze w przygotowaniu lekkostrawnego obiadu.

Pamiętaj, aby szykując lekkostrawne obiady nie używać: cebuli, pora, czosnku, pomidorów ze skórką, kapusty, kalafiora, brukselki, brokułów, roślin strączkowych, ogórków. Możesz korzystać do woli z lekkostrawnych warzyw i owoców.

Z przypraw nie używaj: pieprzu, papryki, chili, curry, ziela angielskiego, liści laurowych, gorczycy, kminku, ketchupu i musztardy.

Lekkostrawne mięsa to: drób, królik, chuda wołowina i cielęcina, a z ryb: dorsz, sandacz, mintaj, okoń, pstrąg.

Lekkostrawny gulasz z indyka

Nie masz pomysłu na danie lekkostrawne na obiad? Ten gulasz z indyka zrobisz w godzinę bez ciągłego stania przy kuchni. Nie zawiera ani cebuli, ani mąki, przez co jest naprawdę łagodny dla żołądka. Przepis nadaje się na lekkostrawny obiad na niedzielę z gośćmi.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi indyka,
  • 2 marchewki,
  • 300 g dyni,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli,
  • 3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka i zacznij podgrzewać.
  2. Pokrój mięso indyka w kostkę i obsmaż je (spryskaj patelnię oliwą) na patelni z nieprzywierającą powierzchnią  – tylko tyle, żeby ścięło się z zewnątrz.
  3. Przełóż je do garnka z wodą, wsyp przyprawy, dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
  4. Marchewki i dynię obierz, pokrój w talarki i dodaj po 30 minutach duszenia mięsa. Zamieszaj i duś jeszcze 30 minut.
  5. Nie zagęszczaj sosu mąką, aby potrawa nie stała się bardziej obciążająca dla żołądka. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub gotowanym białym ryżem.

Lekkostrawny gulasz z indyka

fot. Lekkostrawny gulasz z indyka/ Adobe Stock, Мария Переродина

Lekkostrawny obiad z kurczakiem

To szybkie danie ma wiele zalet. Pozwala bez poświęcania mnóstwa czasu przygotować lekkostrawny obiad, a i wywar powstanie, który później można wykorzystać do przygotowania zupy.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka lub piersi,
  • 4 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • pół szklanki suchego białego ryżu,
  • majeranek,
  • świeży koperek,
  • sok z cytryny,
  • płaska łyżka masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kurczaka z marchwią, majerankiem i szczyptą soli. Gotuj tak długo, aby po wyjęciu z wody mięso samo odchodziło od kości.
  2. W międzyczasie: Ugotuj ryż do miękkości. Po odsączeniu skrop cytryną, dodaj masło, dobrze wymieszaj. Przekrój jabłko na ćwiartki, wydrąż gniazda nasiennie. Włóż do garnuszka z niewielką ilością wody, zagotuj i gotuj 2-3 minuty.
  3. Obierz mięso kurczaka ze skóry, wybierz kostki i chrząstki.
  4. Podawaj porcje mięsa kurczaka oprószone posiekanym koperkiem i wyłożone na ryż. Obok połóż marchewkę, skrop cytryną i dodaj ćwiartkę sparzonego jabłka.
  5. Aby całe danie było lekkostrawne, należy pominąć skórkę jabłka podczas jedzenia.

Lekkostrawny obiad z kurczakiem

fot. Lekkostrawny obiad z kurczakiem/ Adobe Stock, kvladimirv

Lekkostrawny obiad z makaronem

To smaczne lekkostrawny obiad bez mięsa. Jeśli skorzystasz z mrożonego szpinaku, roboty będzie tyle, co nic.

Składniki:

  • 300 g makaronu zwykłego, np. świderki,
  • 200 g rozdrobnionego szpinaku, może być mrożony,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • tymianek,
  • sól,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron do miękkości, a odcedzając go, odłóż ćwierć szklanki wody z gotowania.
  2. Na nieprzywierającej patelni duś szpinak w wodzie z gotowania makaronu z dodatkiem soli i tymianku – ok. 20 minut.
  3. Dodaj do szpinaku jogurt naturalny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i mieszaj dalej, czekając, aż całość będzie mocno ciepła.
  4. Wsyp do szpinaku makaron. Mieszaj, aby kluski wymieszały się ze szpinakiem i podgrzały. Podawaj.

Lekkostrawny obiad z makaronem

fot. Lekkostrawny obiad z makaronem/ Adobe Stock, whitestorm

Lekkostrawny obiad bez mięsa z cukinią

Co powiesz na lekkostrawny obiad z cukinią i bez mięsa? Brzmi dobrze, prawda? Kolorowe pieczone warzywa z kuskusem smakują pysznie. Nadają się na obiad przy problemach żołądkowych i nie tylko. To po prostu smaczne danie nie tylko dla jaroszy.

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • 2 marchewki,
  • 4 spore pomidory,
  • białko z jaja,
  • pietruszka,
  • kolendra,
  • sól,
  • kasza kus-kus.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik, ustawiając temperaturę 180 stopni.
  2. Cukinię pokrój w poprzek w plastry grubości do 1 cm.
  3. Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w słupki.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki.
  5. Żaroodporne naczynie cieniutko posmaruj oliwą, włóż do niego połowę pokrojonych warzyw i wymieszaj.
  6. Białko jaja dobrze roztrzep i polej nim warzywa.
  7. Wyłóż resztę warzyw. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  8. Wstaw całość do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  9. Tuż przed podaniem przygotuj kus-kus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Podawaj, układając pieczone warzywa na porcjach kaszy. I nie zapomnij polać odrobiną sosu, który zbierze się na dnie naczynia.

Lekkostrawny obiad z cukinią

fot. Lekkostrawny obiad z cukinią/ Adobe Stock, Olesya

Czytaj także:
Pomysły na lekkostrawne śniadanie
Lekkostrawne pulpety z indyka
Lekkostrawna kolacja na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA