Gdzie szukać błonnika?

Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem w naszym organizmie, mimo że nie potrafi on sam go przyswoić, tj. że nie ulega on rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Gdzie zatem szukać błonnika? W jakich produktach jest go najwięcej?
/ 28.09.2010 22:29

Znaczenie błonnika dla organizmu

Błonnik wchodzi w skład włókien budujących ściany komórek roślinnych. Jest on zbudowany z tzw. β-glukozy, która nie ulega rozkładowi pod wpływem zwierzęcych enzymów trawiennych. Potrzebujemy specjalnych szczepów bakterii, by móc przyswoić tę substancję. Występują one w naszym układzie pokarmowym, a dokładnie w przednim odcinku jelita cienkiego, czyli w dwunastnicy.

Zobacz także: Błonnik, czyli odchudzanie bez głodzenia i zaparć

Substancja ta reguluje działanie układu pokarmowego zwierząt i człowieka. Dzięki niej również odczuwamy sytość po posiłku. Dzieje się to za sprawą pęcznienia włókien w naszym żołądku. Poza tym spożywanie już samych włókien roślinnych ma jeszcze czysto prozaiczną funkcję. Wpływa pozytywnie na kondycję naszej żuchwy oraz ślinianek (to z kolei przeciwdziała powstawaniu próchnicy).

Rodzaje włókien

1. Lignina

  • zdrewniała substancja;
  • występowanie - korzenie warzyw;
  • funkcja – daje uczucie sytości, reguluje działanie przewodu pokarmowego, zapobiega powstawaniu żylaków.

2. Celuloza

  • występowanie – ściany komórkowe;
  • funkcja – wchłanianie wody w jelicie, reguluje działanie przewodu pokarmowego, niweluje ilość toksyn w strawiony pokarmie.

3. Hemiceluloza

  • występowanie – ściany komórkowe;
  • funkcja – reguluje działanie przewodu pokarmowego, przyspiesza proces trawienia pokarmu.

4. Pektyna

  • występowanie – owoce;
  • funkcja – wiąże niektóre soki żółciowe, a tym samym ułatwia trawienie pokarmu; jest odpowiedzialna za wchłanianie tłuszczów oraz cholesterolu.

5. Guma

  • występowanie – substancja, którą wydziela roślina, np. wosk;
  • funkcja – ogranicza pobieranie cholesterolu przez organizm, ogranicza pobieranie cukru.

Produkty bogate w błonnik

Dzienna dawka błonnika dla dorosłej osoby wynosi około 30 gramów.

Oto lista produktów, w których zawartość błonnika jest odpowiednio wysoka:

  • otręby (44g w 100g);
  • fasola biała (7,4g w 100g);
  • ciecierzyca (6g w 100g);
  • suszone śliwki (16g w 100g);
  • daktyle (9g w 100g);
  • banan (6,5g w 100g);
  • suszone morele (24g w 100g);
  • rodzynki (6,5g w 100g);
  • migdały (14,5g w 100g);
  • kukurydza (6g w 100g);
  • groszek (12g w 100g).

Zobacz także: Otręby owsiane w diecie, czyli dlaczego warto je jeść?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (26)
/25.10.2017 10:52
Po pierwsze, hemiceluloza i celuloza są głównym składnikiem, obok ligniny drewna. Po drugie głównym ( i właściwie jedynym) zadaniem błonnika jest zapchanie żołądka nie przetrawialną materią i spowodowanie uczucia sytości ( w myśl starego powiedzenia "wełna nie wełna, byle kicha była pełna"). Dlatego wszystkim którzy się tak zachwycają błonnikiem i wydają kupę pieniędzy w sklepach internetowych proponuje wziąć trochę wiórów z tartaku albo utrzeć sobie słomę. Już lepiej pić dużo lekko posłodzonej i posolonej wody (dodatek elektrolitów i innych wartości odżywczych powoduje, że woda nie przelatuje przez organizm tylko go nawadnia), chyba, że ktoś ma problemy z biegunką i musi zagęścić to i owo wtedy tartak i z głowy. .... P.S. już chyba wyjaśniła się tajemnica modelek jedzących waciki aka celulozę z bawełny. Pozdrawiam i proponuje włączyć myślenie i poczytać o tym co tak chętnie promują w internecie i telewizji.
/09.10.2016 13:29
Ja mam błonnik rozpuszczalny Psyllicol o smaku pomarańczowym - pycha! Zauważyłam dużą poprawę jeśli chodzi o układ pokarmowy i rozwiązało to wiele moich wstydliwych problemów. Polecam taką formę osobom, które mają problem z dostarczaniem błonnika w diecie. Aha i pamiętajcie, że przy błonniku należy pić dużo wody!
/07.12.2015 14:23
Jak można być tak naiwnym i wierzyć a takie bzdury !
POKAŻ KOMENTARZE (23)