Probiotyki i prebiotyki – gdzie je znaleźć?

Probiotyki i prebiotyki – gdzie je znaleźć?
Kiedy pogoda sprzyja przeziębieniom, należy pamiętać o witaminach i mikroelementach zwiększających odporność. Idealnym uzupełnieniem naszej diety są w takim wypadku probiotyki i prebiotyki. W jakich produktach można je znaleźć?
/ 06.12.2010 12:07
Probiotyki i prebiotyki – gdzie je znaleźć?

Jeden jogurt dziennie

Zwróć uwagę, aby jogurt zawierał żywe kultury bakterii i staraj się zjadać jeden kubek takiego jogurtu na śniadanie albo na deser. Możesz również sięgnąć po niego przygotowując sos do sałatki, koktajl mleczny czy zimne sosy (dipy). Naturalny jogurt z żywymi kulturami bakterii może pomóc Ci uniknąć infekcji. Dzieje się tak dlatego, że „żywy” jogurt zawiera probiotyki — bakterie stymulujące komórki odpornościowe w przewodzie pokarmowym. Normalne, zdrowe dla człowieka bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym pomagają w walce ze szkodliwymi bakteriami i oczyszczaniu z substancji toksycznych. Poza dobroczynnym działaniem na przewód pokarmowy probiotyki mogą też stymulować produkcję komórek odpornościowych w całym organizmie. W niedawnych badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Wiedeńskim, obejmujących 33 kobiety, wykazano, że u tych pań, które przez dwa tygodnie codziennie zjadały jogurt, liczba podnoszących odporność limfocytów T wzrosła o niemal 30%.

Polecamy: Jak opóźnić starzenie za pomocą diety?

Siła prebiotyków

Organizm potrzebuje zarówno prebiotyków, jak i probiotyków. Probiotyków jest wiele, najbardziej znanym jest Lactobacillus acidophilus, obecny w naturalnych jogurtach probiotycznych, ale cały czas odkrywa się nowe. Natomiast prebiotyki — zwane także fruktooligosacharydami — to pewnego rodzaju naturalny błonnik, który odżywia przyjazne organizmowi bakterie, czyli probiotyki, i stymuluje je do pracy. Prebiotyki znajdują się w produktach naturalnych, takich jak czosnek, cebula, pory, szalotka, szparagi, szpinak, cykoria, groch, fasola, inne rośliny strączkowe, owies i banany. Włączenie ich do diety poprawi więc zarówno pracę układu trawiennego, jak i odpornościowego. Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie wystarczającej ilości prebiotyków w swojej diecie jest spożywanie owsianki lub innych pełnoziarnistych płatków zbożowych na śniadanie. Miseczka owsianki lub innych płatków zbożowych na śniadanie zapewni naszemu układowi odpornościowemu bardzo potrzebną dawkę prebiotyków.

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA