Reklama

Niskokaloryczne dania obiadowe, sałatki, zupy i desery coraz częściej zyskują na popularności w wersji fit. Uzupełniając je o zdrowe tłuszcze, w tym awokado, olej lniany lub z pestek winogron, warto wzbogacić dietę także w świeże warzywa i owoce oraz produkty jak najmniej przetworzone. Sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Fit obiad

Oto składniki na fit bolognese:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 łodygo selera naciowego
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub z indyka

Jak zrobić fit bolognese?

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Siekamy cebulę i podsmażamy przez 8 minut do uzyskania głębokiego, brązowego koloru. Marchewki i seler kroimy na kawałki i dusimy przez 10 minut. Całość dusimy w paście pomidorowej z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażamy mięso z indyka lub wołowe na rozgrzanej oliwie i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu warzywnego. Tak przyrządzone danie jest mniej kaloryczne od tradycyjnego bolognese z dodatkiem parmezanu.

Fit przepis na zupę pomidorową

Oto składniki na fit zupę pomidorową:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • świeża bazylia

Jak zrobić fit zupę pomidorową?

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Posiekaną wcześniej cebulę podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dolewamy pomidory i wywar warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut i na koniec dokładnie blendujemy. Tak przyrządzoną zupę podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Fit desery

Oto składniki na fit mus czekoladowy z awokado:

  • awokado
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki kakao
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżki mleka chudego
  • garść malin lub truskawek

Jak zrobić fit mus czekoladowy z awokado?

Awokado dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dolewamy miód, mleko i dosypujemy kakao. Dokładnie blendujemy i doprawiamy ekstraktem waniliowym. Gładką masę wykładamy do miseczek i schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Truskawki lub maliny kroimy na pół i dekorujemy wierzch musu czekoladowego.

Reklama

Sprawdź inne książki kulinarne redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama