Niskokaloryczne dania obiadowe, sałatki, zupy i desery coraz częściej zyskują na popularności w wersji fit. Uzupełniając je o zdrowe tłuszcze, w tym awokado, olej lniany lub z pestek winogron, warto wzbogacić dietę także w świeże warzywa i owoce oraz produkty jak najmniej przetworzone. Sprawdź nasze przepisy!
Fit obiad
Oto składniki na fit bolognese:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 łodygo selera naciowego
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 400 g mięsa mielonego wołowego lub z indyka
Jak zrobić fit bolognese?
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Siekamy cebulę i podsmażamy przez 8 minut do uzyskania głębokiego, brązowego koloru. Marchewki i seler kroimy na kawałki i dusimy przez 10 minut. Całość dusimy w paście pomidorowej z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażamy mięso z indyka lub wołowe na rozgrzanej oliwie i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu warzywnego. Tak przyrządzone danie jest mniej kaloryczne od tradycyjnego bolognese z dodatkiem parmezanu.
Fit przepis na zupę pomidorową
Oto składniki na fit zupę pomidorową:
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeża bazylia
Jak zrobić fit zupę pomidorową?
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Posiekaną wcześniej cebulę podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dolewamy pomidory i wywar warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut i na koniec dokładnie blendujemy. Tak przyrządzoną zupę podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fit desery
Oto składniki na fit mus czekoladowy z awokado:
- awokado
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki kakao
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki mleka chudego
- garść malin lub truskawek
Jak zrobić fit mus czekoladowy z awokado?
Awokado dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dolewamy miód, mleko i dosypujemy kakao. Dokładnie blendujemy i doprawiamy ekstraktem waniliowym. Gładką masę wykładamy do miseczek i schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Truskawki lub maliny kroimy na pół i dekorujemy wierzch musu czekoladowego.
Sprawdź inne książki kulinarne redakcji Polki.pl