Panna cotta przyrządzona na bazie lekkiej masy śmietankowej, którą możemy uzupełnić o różne dodatki. Ten włoski deser wywodzący się z Toskanii idealnie łączy się z malinami, sosami lub z klasyczną wanilią. Sprawdź nasze przepisy na delikatną i kremową panna cottę, którą przygotujesz w mgnieniu oka!
Panna cotta z malinami: przepis
Oto składniki na panna cottę z malinami:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml mleka
- 400 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- garść malin
- 3 łyżeczki cukru
Jak zrobić panna cottę z malinami?
Żelatynę mieszamy z mlekiem w małej misce. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 15 minut do połączenia. Dokładamy śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Przelewamy masę na panna cottę do mniejszych kokilek lub foremek. Schładzamy w lodówce przez 7-8 godzin do stężenia. Tak przyrządzoną panna cottę serwujemy z dodatkiem świeżych malin rozgniecionych widelcem na mus lub w całości.
Panna cotta z musem truskawkowym: przepis
Oto składniki na panna cottę z musem truskawkowym:
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki ciepłej wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 15 truskawek
- łyżka wody
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić panna cottę z musem truskawkowym?
W mniejszej misce rozrabiamy żelatynę z wodą. W rondlu podgrzewamy śmietankę razem z wanilia i lekko ubijamy razem z żelatyną. Przekładamy do mniejszych foremek lub kokilek i schładzamy przez 7 godzin w lodówce do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy sos: truskawki blendujemy w mikserze i dodajemy odrobinę cukru. Podgrzewamy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowaną panna cottę możemy podawać z dodatkiem soku z limonki i miętą.
Panna cotta waniliowa: przepis
Oto składniki na panna cottę waniliową:
- szklanka kremówki
- szklanka mleka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Jak zrobić panna cottę waniliową?
W rondelku podgrzewamy mleko i kremówkę. Dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy całość. Ściągamy z palnika i odstawiamy na 10-15 minut. Dosypujemy cukier i czekamy, aż rozpuści się. Wkładamy żelatynę do gotującej się wody i rozpuszczamy. Przekładamy wystudzoną żelatynę do masy mlecznej. Przekładamy do kokilek lub miseczek i odstawiamy do lodówki na 6-7 godzin do stężenia. Tak przygotowaną panna cottę możemy podawać ze świeżymi owocami lub roztopioną czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na desery