PANNA COTTA: panna cotta z malinami, panna cotta waniliowa

PANNA COTTA: panna cotta z malinami, panna cotta waniliowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Panna cotta to doskonały lekki deser, który zrobisz w prosty i szybki sposób – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 29.05.2017 13:11
PANNA COTTA: panna cotta z malinami, panna cotta waniliowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Panna cotta przyrządzona na bazie lekkiej masy śmietankowej, którą możemy uzupełnić o różne dodatki. Ten włoski deser wywodzący się z Toskanii idealnie łączy się z malinami, sosami lub z klasyczną wanilią. Sprawdź nasze przepisy na delikatną i kremową panna cottę, którą przygotujesz w mgnieniu oka!

Panna cotta z malinami: przepis

Oto składniki na panna cottę z malinami:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml mleka
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść malin
  • 3 łyżeczki cukru

Jak zrobić panna cottę z malinami?

Żelatynę mieszamy z mlekiem w małej misce. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 15 minut do połączenia. Dokładamy śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Przelewamy masę na panna cottę do mniejszych kokilek lub foremek. Schładzamy w lodówce przez 7-8 godzin do stężenia.  Tak przyrządzoną panna cottę serwujemy z dodatkiem świeżych malin rozgniecionych widelcem na mus lub w całości.

Panna cotta z musem truskawkowym: przepis

Oto składniki na panna cottę z musem truskawkowym:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 15 truskawek
  • łyżka wody
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić panna cottę z musem truskawkowym?

W mniejszej misce rozrabiamy żelatynę z wodą. W rondlu podgrzewamy śmietankę razem z wanilia i lekko ubijamy razem z żelatyną. Przekładamy do mniejszych foremek lub kokilek i schładzamy przez 7 godzin w lodówce do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy sos: truskawki blendujemy w mikserze i dodajemy odrobinę cukru. Podgrzewamy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowaną panna cottę możemy podawać z dodatkiem soku z limonki i miętą.

Panna cotta waniliowa: przepis

Oto składniki na panna cottę waniliową:

  • szklanka kremówki
  • szklanka mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny

Jak zrobić panna cottę waniliową?

W rondelku podgrzewamy mleko i kremówkę. Dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy całość. Ściągamy z palnika i odstawiamy na 10-15 minut. Dosypujemy cukier i czekamy, aż rozpuści się. Wkładamy żelatynę do gotującej się wody i rozpuszczamy. Przekładamy wystudzoną żelatynę do masy mlecznej. Przekładamy do kokilek lub miseczek i odstawiamy do lodówki na 6-7 godzin do stężenia. Tak przygotowaną panna cottę możemy podawać ze świeżymi owocami lub roztopioną czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA