Dieta eliminacyjna - co to takiego?

Zaparcia, biegunki, kolki, przebarwienia i wypryski skórne, oznaki duszności to tylko niektóre przejawy nadwrażliwości alergicznej. Jaki jest sposób, żeby nad tymi nieprzyjemnymi, a niekiedy nawet groźnymi dla życia objawami zapanować? Jednym z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych rozwiązań jest dieta eliminacyjna.
/ 19.09.2010 22:05
Każdego dnia wybieraj takie produkty, aby zaspokajały potrzeby żywieniowe Twojego organizmu!

U niektórych osób po spożyciu pewnych pokarmów pojawiają się właśnie takie - mniej lub bardziej dokuczliwe objawy chorobowe. Jeżeli występują one każdorazowo po zjedzeniu konkretnych produktów najprawdopodobniej mamy do czynienia z alergią pokarmową, u podłoża której leżą skomplikowane procesy immunologiczne.

Podstawowym sposobem radzenia sobie z alergią, nie tylko pokarmową, jest eliminacja szkodliwego alergenu z otoczenia osoby chorującej. Główną zasadą diety eliminacyjnej jest wykluczenie z zakresu spożywanych pokarmów poszczególnych składników, z jednoczesną obserwacją stanu klinicznego. Zmniejszenie nasilenia objawów, bądź ich całkowite ustąpienie będzie jednoznacznie świadczyło o alergii i poprawności terapii. Do najbardziej popularnych, pokarmowych czynników alergizujących należy mleko i jego przetwory, białko jaja kurzego, białka zbóż (gluten), owoce cytrusowe, orzechy, ryby, skorupiaki i inne owoce morza oraz soja. I to właśnie te składniki eliminuje się z jadłospisu najczęściej.

Jak wyłączać poszczególne produkty?

Należy pamiętać, że produkty powodujące reakcję alergiczną powinny być wyłączane pojedynczo. Takie postępowanie ułatwia kontrolę objawów i z dużo większym prawdopodobieństwem pozwala na postawie konkretnego rozpoznania. Oczywiście jedna osoba może być uczulona na więcej niż jeden składnik pokarmowy, co wynika z predyspozycji genetycznej do atopii i alergii krzyżowej. Wówczas z diety należy wyeliminować więcej niż jedną grupę produktów, pamiętając o zasadzie, że zawsze robi się to stopniowo. Najpierw jeden składnik, a dopiero potem drugi. Ważnym podkreślenia jest fakt, że produkty powinny być usunięte całkowicie i to w każdej postaci. Dotyczy to przede wszystkim biologicznie pokrewnych grup pokarmowych (np. mleko i ser żółty, zboża, mąki i wyroby piekarnicze lub cukiernicze) i artykułów złożonych, które w swoim składzie mogą zawierać nawet śladowe ilości alergenów.

Dieta i co dalej?

Alergia pokarmowa rozwija się najwcześniej, w związku z czym najczęściej dotyczy dzieci. Jej leczenie, zwłaszcza w najmłodszych latach ma istotne znaczenie i w dużym stopniu wpływa na przyszły stan zdrowia. Prawidłowe prowadzenie diety eliminacyjnej może doprowadzić do całkowitego ustąpienia alergii, gdyż jak dotąd, jest jedynym znanym leczeniem przyczynowym. Złagodzenie reakcji immunologicznej, poprzez odstawienie alergenu, w założeniu doprowadza do zniwelowania uczulenia na dany pokarm.

Dieta eliminacyjna jest terapią trudną, wymagającą odpowiedniej kontroli i nie mniejszej uwagi w dobieraniu pokarmów. Drugim problemem, szczególnie w przypadku dzieci, jest odpowiednie bilansowanie potrzebnych do rozwoju i wzrostu składników pokarmowych. Jednak jej skuteczność, w porównaniu do powikłań, kosztów i konieczności leczenia farmakologicznego jest o wiele lepsza.