Spis treści:
Dieta ryżowa - jadłospis + przepisy
Przykładowy jadłospis diety ryżowej na 3 dni.
Dzień 1.
Śniadanie
Ryż z jogurtem naturalnym i cynamonem
Składniki:
- 1/3 torebki ryżu,
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż.
- Wymieszaj ryż z jogurtem i cynamonem.
- Podaj czarną kawą bez cukru.
Drugie śniadanie
Kanapka z jajkiem
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 kromka chleba razowego.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Podaj z kromką chleba i herbatą.
Obiad
Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i sałatą
Składniki:
- 1/2 torebki ryżu,
- pierś z kurczaka,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pieprz i sól,
- sok z cytryny,
- 2 garście szpinaku,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Pierś z kurczaka przypraw i ugrilluj na odrobinie oliwy.
- Pomidora pokój i wymieszaj z sałatą, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Podawaj ze szklanką soku warzywnego.
Podwieczorek
Warzywa z hummusem
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 papryki,
- 2 łyżki hummusu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa w słupki.
- Maczaj w hummusie.
Kolacja
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 1/2 torebki ryżu,
- 1-2 jabłka,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Zapiecz ryż z jabłkiem i cynamonem.
- Podawaj z herbatą np. rumiankową.
fot. iStock by Getty Images
Dzień 2.
Śniadanie
Wafle ryżowe z wędliną i warzywami
Składniki:
- 3 wafle ryżowe,
- chuda wędlina drobiowa,
- 2 liście sałaty,
- 1/2 pomidora.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kanapki z wafli ryżowych, wędliny i warzyw.
- Podaj z czarną kawą bez cukru.
Drugie śniadanie
Ryż na mleku z cynamonem
Składniki:
- 1/3 torebki ryżu,
- 1 szklanka chudego mleka,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż na mleku.
- Dodaj cynamon.
- Podawaj z herbatą bez cukru.
Obiad
Łosoś z ryżem i warzywami
Składniki:
- 1 torebka ryżu,
- 100 g łososia,
- 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Łososia dopraw, a następnie ugotuj na parze z warzywami.
- Podawaj ze szklanką soku pomidorowego.
Podwieczorek
Koktajl bananowy z chia
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka nasion chia.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banana z mlekiem do konsystencji koktajlu.
- Dodaj nasiona chia.
Kolacja
Sałatka z ryżem
Składniki:
- 1/3 torebki ryżu,
- 2 garście sałaty,
- 1 pomidor,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- oregano,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Warzywa umyj i pokój.
- Przygotuj winegret z oliwy, soku z cytryny i przypraw.
- Wymieszaj ryż z warzywami i winegretem.
- Podaj z herbatą np. miętową.
Dzień 3.
Śniadanie
Ryż z truskawkami i wanilią
Składniki:
- 1/2 opakowania ryżu,
- garść truskawek,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Truskawki pogrzej z ksylitolem i wanilią.
- Podawaj z czarną kawą bez cukru.
fot. iStock by Getty Images
Drugie śniadanie
Kanapka z miodem
Składniki:
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kanapkę z miodem.
- Podawaj z herbatą bez cukru.
Obiad
Indyk z ryżem i fasolką szparagową
Składniki:
- 1 torebka ryżu,
- 100 kg indyka,
- fasolka szparagowa,
- pieprz i sól,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Indyka podsmaż na oliwie z oliwek.
- Dodaj fasolkę szparagową. Dopraw do smaku.
- Podawaj z sokiem grejpfrutowym.
Podwieczorek
Wafel ryżowy z twarożkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 1 wafel ryżowy,
- 1 łyżka twarożku,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kanapkę z wafla ryżowego i twarożku.
- Posyp szczypiorkiem.
Kolacja
Risotto z warzywami
Składniki:
- 1/2 opakowania ryżu,
- 4 pieczarki,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ryż podsmaż na oliwie z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną cebulę i pieczarki.
- Zalej bulionem.
- Duś pod przykryciem, aż risotto zmięknie.
- Podawaj z herbatą ziołową.
Dieta ryżowa - zasady
Ryż od dawna ma swoje stałe miejsce w naszej kuchni, jednak niewiele osób ma świadomość, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma on również działanie łagodzące i lecznicze na śluzówkę żołądka.
Ryż jest niskokaloryczny, lekkostrawny i pożywny. 100 g ugotowanego ryżu to jedynie około 136 kcal.
Na pomysł stworzenia diety, w której składnikiem bazowym będzie ryż, wpadł doktor Walter Kempner z Duke University, który 1934 badał wpływ diety na cukrzycę oraz choroby układu krążenia.
Zauważył, że dieta oparta na dużej zawartości ryżu nie tylko działa leczniczo na jego pacjentów, ale również powoduje u nich zauważalny spadek wagi ciała. Ryż to również dobre źródło białka, fosforu, wapnia, magnezu, manganu, cynku, kobaltu i fluoru.
- Ważne! Podczas trwania diety ryżowej nie należy ograniczać się do spożywania wyłącznie ryżu, ponieważ może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia ze względu na niedobór w organizmie witaminy B1, co może spowodować chorobę beri-beri.
- Codzienny jadłospis składa się z trzech głównych posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji. Podstawą każdego z nich powinien być ryż. Między posiłkami możemy pozwolić sobie na przekąski w postaci wafli ryżowych lub owoców (w rozsądnych ilościach).
- Dzienny jadłospis powinien mieć około 1000 kcal.
- Na własną rękę można stosować dietę ryżową jedynie przez 2 tygodnie. Dłuższy okres wymaga konsultacji z lekarzem lub/i dietetykiem.
- Oprócz ryżu w diecie powinny znaleźć się owoce, warzywa, chude mleko i jego przetwory, białe mięso, ryby, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, słonecznik, orzechy, pestki dyni.
- W czasie diety należy wpijać około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Dopuszczalne jest również picie herbatek ziołowych oraz przecierowych soków owocowych i warzywnych.
- Do przygotowywania potraw można używać odrobiny masła lub oliwy z oliwek.
Dlaczego na diecie ryżowej się chudnie?
- Ryż jest niskokaloryczny, stanowi świetną bazę wielu posiłków na różne pory dnia.
- Ryż ma dużą zawartość błonnika pokarmowego (najwięcej jest go w ryżu brunatnym i dzikim), dzięki czemu wspomaga przemianę materii oraz usuwanie toksyn z organizmu.
- Ryż szybko powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie czujemy się głodni, a co za tym idzie, zmniejsza się chęć podjadania między posiłkami.
Dieta ryżowa - efekty
Ile można schudnąć na diecie ryżowej? Dieta ryżowa zapewnia stopniowy spadek kilogramów. Szacuje się, że stosując ją można schudnąć około 1-3 kg tygodniowo, czyli nawet 10 kg w miesiąc. Efekty diety ryżowej uzależnione są od wyjściowej masy ciała.
Pamiętaj jednak, że stosowanie restrykcyjnej diety ryżowej dłużej niż 2 tygodnie, należy skonsultować ze specjalistą. Dietetyk przygotuje jadłospis dostosowany do twoich potrzeb, trybu życia i stanu zdrowia.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 15.05.2012.
Więcej diet odchudzających:
Dieta IF - jadłospis, zasady, rodzaje, efekty, skutki uboczne, przeciwwskazania
Dieta South Beach - jadłospis, zasady, fazy, efekty i przeciwwskazania
Dieta norweska - jadłospis, zasady, efekty, skutki uboczne i przeciwwskazania