Ciasto marchewkowe dla cukrzyka może być apetyczne, smaczne i zdrowe. Wystarczą proste modyfikacje, które sprawią, że osoby chore na cukrzycę typu 2. lub 1. będą mogły je jeść bez obaw. Deser stanie się odżywczy, mniej kaloryczny i nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Podpowiadamy jak zrobić ciasto marchewkowe dla cukrzyków. Każdy z innym rodzajem mąki i słodzika, z dodatkami lub bez nich. Sprawdź, które dla ciebie będzie najlepsze.
Spis treści:
Ciasto marchewkowe dla cukrzyków – czy to dobry pomysł?
Cukrzycy mogą jeść ciasto marchewkowe, ale pod warunkiem, że przepis zostanie zmodyfikowany tak, aby indeks glikemiczny takiego ciasta był niższy. Dzięki temu po zjedzeniu deseru cukier we krwi nie będzie się gwałtownie podnosił. Są trzy sposoby na to, aby zwykłe ciasto marchewkowe uczynić dobrą propozycją dla cukrzyka:
- zastąpić cukier słodzikiem,
- zastąpić zwykłą białą pszenną mąkę mąką dla cukrzyka – razową lub z innego zboża,
- dodać do masy na ciasto pokruszone orzechy, migdały lub nasiona.
Żaden z tych sposobów nie pogorszy smaku ciasta, może być wręcz przeciwnie, a wypiek będzie nie tylko zdrowszy, ale i bardzo smaczny. Można je stosować wszystkie na raz.
Co zamiast cukru do ciasta marchewkowego dla cukrzyka:
- erytrytol – ma indeks glikemiczny IG 0,
- stewia – IG 0
- ksylitol – IG 0.
Najlepsze mąki do ciasta marchewkowego dla cukrzyka:
- dowolna mąka typu co najmniej 1850 (2000, 3000), np. mąka pszenna razowa, mąka razowa orkiszowa, mąka żytnia razowa,
- mąka z ciecierzycy,
- mąka gryczana,
- mąka owsiana.
Podobne rodzaje mąki dla diabetyków używa się do pieczenia chleba dla cukrzyka.
W wielu tradycyjnych przepisach na ciasto marchewkowe jest dodatek rodzynek. W cieście marchewkowym dla cukrzyków lepiej zrezygnować z suszonych owoców, gdyż dostarczają spora ilość cukru.
Przepisy na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Oto 3 przepisy na ciasto marchewkowe dla cukrzyków. Każdy z inną mąką i innym słodzikiem. Warto wypróbować wszystkie, aby znaleźć swój ulubiony smak. Możesz przetestować też przepisy na keto ciasto marchewkowe, wszystkie są niskowęglowodanowe, więc sprawdzą się dla cukrzyków.
Ciasto marchewkowe dla cukrzyka z ksylitolem
Składniki:
- 180 g startej marchwi,
- 150 g mąki owsianej,
- 2 jaja,
- 130 g ksylitolu,
- 130 g oleju rzepakowego,
- 100 g pokruszonych orzechów włoskich lub pekan,
- łyżka gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż okrągłą formę do ciasta papierem do pieczenia.
- Orzechy pokrusz lub drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki razem z pokruszonymi orzechami.
- W oddzielnej misce ubij trzepaczką jaja, dodaj olej i jeszcze chwilę ubijaj. Wlej do suchych składników i mieszaj, aż się połączą. Dodaj marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Możesz oprószyć słodzikiem w pudrze.
fot. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka z ksylitolem/ Adobe Stock, voltan
Szybkie ciasto marchewkowe dla diabetyków
Składniki:
- 500 g startej na drobnych oczkach marchewki,
- 150 g razowej mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 50 g pokruszonych orzechów włoskich,
- 50 g pokruszonych orzechów laskowych,
- 2 łyżki stewii,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę (średnią okrągłą lub keksówkę) wyłożoną papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj marchew z jajami i olejem.
- W innej mniejszej misce wymieszaj dokładnie mąkę ze słodzikiem, proszkiem do pieczenia i orzechami.
- Przełóż suche składniki do masy marchewkowej i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu może posypać odrobiną słodzika w pudrze.
fot. Szybkie ciasto marchewkowe bez cukru/ Adobe Stock, Edy
Wilgotne ciasto marchewkowe bez cukru
Składniki:
- 3 średnie marchewki,
- 250 g razowej mąki orkiszowej,
- 3 jaja
- 80 g oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- garść pokruszonych orzechów włoskich,
- 2 łyżki erytrytolu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę – keksówkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach tarki i wrzuć do miski.
- W innej misce wymieszaj jaja z olejem i jogurtem naturalnym, dodaj do marchwi i wymieszaj.
- Zmieszaj proszek do pieczenia z mąką i erytrytolem i mieszankę wmieszaj w masę marchwiową.
- Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
- Gdy wystygnie i po wyjęciu z formy, możesz ciasto marchewkowe dla cukrzyka udekorować orzechami.
fot. Wilgotne ciasto marchewkowe bez cukru/ Adobe Stock, Laura Primo
Czytaj także:
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń? 40 podpowiedzi
Przekąski dla cukrzyka – na co dzień i od święta
Desery i ciasta z jabłkami dla cukrzyka – 8 przepisów