Banany pomagają na wiele dolegliwości, ale nie musisz mieć żadnych objawów, by czerpać korzyści zdrowotne z zalet bananów. Oto najciekawsze właściwości i sposoby wykorzystania bananów dla poprawy zdrowia.
Spis treści:
- Na co pomagają banany?
- Zalety bananów a ich kaloryczność
- Wartość odżywcza banana
- Koktajl bananowy z orzechami i miętą
Na co pomagają banany?
Banan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, miękki miąższ i jest wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię, dlatego jest jednym z pierwszych owoców, jakie dodaje się do posiłków niemowląt. Nawet na diecie odchudzającej możesz jeść banany bez obaw, nie tuczą. Poznaj lepiej właściwości bananów i sprawdź, czy dla ciebie też będą użytecznym składnikiem jadłospisu.
Banany pomagają obniżać ciśnienie
Regularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Owoce te są źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. Oprócz tego zawierają niemal tyle samo błonnika pokarmowego, co jabłka. Dzięki temu banany na cholesterol stosuje się w celu zapobiegania miażdżycy.
Banany pomagają na zasypianie
Koktajl z banana i szklanki mleka/kefiru ułatwia zasypianie. Jest on dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu, z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen.
Banany wspomagają pamięć
Dieta bogata w banany wspiera układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w regulacji pracy mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
Banany pomagają walczyć z biegunką
Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit. Jeśli nie wiesz, co zjeść przy biegunce, banan zawsze jest dobrym wyborem.
Banany przyspieszają regenerację
Jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie, wspomaga regenerację organizmu. To nie tylko źródło energii, ale również pigułka witamin i składników mineralnych, zalecana rekonwalescentom oraz osobom niedożywionym (np. chorym na anoreksję lub w czasie leczenia nowotworu). Banany są kalorycznym owocem, który może uzupełniać dietę na przytycie.
Banany uzupełniają energię po treningu
Banan zjedzony tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza węglowodanów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także składników, które neutralizują wolne rodniki. Banan może być stałym elementem posiłku potreningowego.
Banany pomagają przy zgadze
Banany to skuteczny środek na zgagę. To jedne z owoców dozwolonych przy refluksie. Lekko niedojrzałe, zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi, która chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.
Zalety bananów a ich kaloryczność
Banany są wyjątkowym owocem ze względu na swój skład. Zawierają znacznie więcej skrobi (węglowodan złożony) niż pozostałe owoce, które dostarczają przede wszystkim cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Z tego względu banan jest wolniej trawiony i dostarcza energii na dłużej. Dotyczy to głównie bananów zielonkawych, mniej dojrzałych. Kaloryczność bananów na tle kaloryczności owoców ogółem jest dość wysoka: dostarcza on ok. 97 kcal/ 100 g. W związku z tym wiele osób zastanawia się: czy banany tuczą i czy można jeść banany na diecie odchudzającej?
Banan, wbrew powszechnej opinii, nie jest tuczący. Zawarta w nim skrobia w połączeniu z błonnikiem pokarmowym sprawia, że owoc ten na długo zapewnia sytość i pozwala dotrwać do kolejnego posiłku bez uczucia głodu. Owoce te mają średni indeks i ładunek glikemiczny, a to oznacza, że podnoszą poziom cukru we krwi w umiarkowanym tempie. Dzięki temu jednocześnie dostajesz szybki zastrzyk energii i najadasz się na minimum 2 godziny. To świetna przekąska w biegu, gdy nie masz czasu na większy posiłek.
-wyjaśnia Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z poradni barbaradabrowska.pl
fot. Wartości odżywcze i zaletyzdrowotne bananów/ Paulina Ciok
Wartość odżywcza banana
100 g bananów dostarcza następujących makro- i mikroskładników:
- Wartość energetyczna: 97 kcal
- Białko: 1 g
- Tłuszcz: 0,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,12 g
- Węglowodany: 21,8 g
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g
- Woda: 74,4 g
- Witamina C: 9 mg
- Witamina B6: 0,36 mg
- Potas: 395 mg
- Mangan: 0,42 mg
Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, banany są dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy B6, a także potasu i manganu. Wykorzystaj je i przygotuj pyszny koktajl bananowy!
Koktajl bananowy z orzechami i miętą
Składniki:
- 1 średni banan,
- 1 szklanka kefiru (w wersji wegańskiej napój migdałowy z wapniem),
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki kakao,
- łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
- 5 dużych truskawek,
- listki świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
- Banana i truskawki pokrój w plasterki.
- Zmiksuj dokładnie banana z kefirem/napojem migdałowym i truskawkami. Pod koniec dodaj kakao i sok z cytryny.
- Koktajl podawaj przystrojony posiekanymi orzechami i listkami mięty.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 3.10.2012.
Czytaj także:
Rozwiewamy mity o arbuzie! Można go jeść na diecie odchudzającej, mimo wysokiego indeksu glikemicznego!
Pomelo ma mało kalorii jest bogaty w witaminy! Jak jeść i szybko obrać owoc pomelo?
Czereśnie – tuczą czy odchudzają? Dowiedz się, jak jest naprawdę!