Każdego dnia wybieraj takie produkty, aby zaspokajały potrzeby żywieniowe Twojego organizmu!

Jak liczyć kalorie?

W zależności od trybu życia, każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na kalorie. Jak bardzo możemy zmniejszyć ich ilość? Co musimy wiedzieć, zanim zaczniemy ograniczać kaloryczność naszych posiłków?
/ 24.11.2010 10:35
Każdego dnia wybieraj takie produkty, aby zaspokajały potrzeby żywieniowe Twojego organizmu!

Czytaj etykiety

Na etykietach większości przetworzonych produktów możemy znaleźć różne informacje, np. zawartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, cholesterolu, sodu, węglowodanów itp. Te wartości podane są na jedną porcję. Możesz być zaskoczony tym, co niektórzy producenci uważają za „jedną porcję”. Odkąd produkty beztłuszczowe i niskokaloryczne stały się popularne, producenci zmniejszyli wielkość porcji, tak więc na etykiecie możemy przeczytać, że jedna porcja produktu zawiera np. 2 g tłuszczu.

Aby kontrolować dzienne spożycie kalorii, możesz albo dokładnie zaplanować swój jadłospis, albo codziennie zapisywać wszystko, co jesz, i po osiągnięciu określonej ilości kalorii nie jeść nic więcej. Ale ponieważ rozkład dnia może nam się zmienić, warto jest zaplanować dzienne lub tygodniowe menu i jednocześnie zapisywać wszystko, co spożywamy w ciągu dnia.

Czytaj też: Co nam w brzuchu burczy, czyli co jeść, gdy masz problemy z trawieniem

Mierz wszystko

Aby liczenie kalorii było skuteczne, musisz poświęcić czas na to, by wszystko zmierzyć. To bardzo ważne, aby być dokładnym w odmierzaniu porcji i późniejszym wyliczeniu jej wartości kalorycznej. Zaopatrz się w odpowiednią wagę oraz zestaw miseczek i łyżeczek do odmierzania — i wszystko odmierzaj. Sporządź odpowiednią tabelę, do której będziesz wpisywać wszystko, co jesz i pijesz oraz wielkość/ pojemność porcji. Nie szacuj, nie zgaduj ani nie wyliczaj na oko wielkości porcji.

Skuteczność

Liczenie kalorii połączone z właściwym odżywianiem jest dobrą metodą na utrzymanie stałej wagi w ciągu całego życia i jednocześnie zapewnia swobodę w doborze produktów, które można spożywać w ulubionych kombinacjach. Jeśli jednak zbyt drastycznie zredukujesz ilość przyjmowanych kalorii, narazisz się na spowolnienie tempa przemiany materii, co sprawi, że dalsza utrata kilogramów będzie trudniejsza.

Przeciwwskazania

Liczenie kalorii może przynieść efekt w postaci utraty wagi, ale nie gwarantuje nam prawidłowego odżywiania się. Zdrowy rozsądek podpowiada, że dieta 1000 kalorii złożona wyłącznie z czekoladowych ciasteczek nie jest dobra dla naszego organizmu. Jeśli nie zadbasz o odpowiednią ilość białka w diecie, to w celu odbudowania komórek, organizm będzie musiał pożyczyć to białko z mięśni. Jeśli znaczna część dziennego spożycia kalorycznego pochodzi z tłuszczów, Twoje ciało nie ma żadnego powodu, by spalać dotychczas zmagazynowaną tkankę tłuszczową.

Źle zbilansowana dieta niskokaloryczna stosowana przez długi okres może doprowadzić do wygłodzenia organizmu. Zasięgnij porady u swojego lekarza, który pomoże Ci ułożyć odpowiedni plan diety.

Restrykcyjna dieta o bardzo ograniczonym spożyciu kalorii (mniej niż 500 kalorii na dzień) może doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w tryb oszczędzania, zmniejszając tempo przemiany materii, gromadząc zapasy tłuszczu, i powodując zatrzymanie spadku wagi ciała. Będąc na tak niskokalorycznej diecie, bardzo trudno jest dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Kuracje głodowe i restrykcyjne diety mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia, dlatego powinny być przeprowadzane wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Czytaj też: Żurawina w diecie i w kosmetyce

Fragment pochodzi z książki „Dieta idealna” autorstwa Mary Clark. Publikacja za zgodą wydawcy.