Czy grzyby na keto diecie są dozwolone? Które grzyby zawierają najmniej węglowodanów i co z nich zrobić? Przepisy

grzyby na keto.jpg fot. Adobe Stock, New Africa
Grzyby na keto diecie są dozwolone, gdyż zaliczają się do produktów niskowęglowodanowych. W 100 g świeżych grzybów jest od 3,1 do 8,0 g węglowodanów. W 100 g grzybów suszonych jest ich znacznie więcej – od 26 do 68 g węglowodanów, ale spora ich część to błonnik. Przyjazne diecie keto są wszystkie grzyby jadalne, nawet suszone, stosowane w kontrolowanych ilościach. I naprawdę warto je włączać do jadłospisu, bo są korzystne dla zdrowia.
Ewa Cwil / 12.10.2023 05:06
grzyby na keto.jpg fot. Adobe Stock, New Africa

Dieta ketogeniczna bardzo ogranicza węglowodany, obfitować ma w tłuszcz i zawierać umiarkowane ilości białka. Obecnie stosuje się ją głównie jako narzędzie do odchudzania, przez co zyskuje coraz większą popularność, a nowe przepisy adaptujące tradycyjne receptury powstają jak grzyby po deszczu. Właśnie – jak do zasad diety keto mają się grzyby? Czy włączając je do przepisów diety ograniczającej węglowodany do 50 g dziennie, uda się nie przekroczyć tego limitu? Wyjaśniamy!

Spis treści:

  1. Grzyby na keto – dozwolone czy zakazane?
  2. Grzyby keto – przepisy

Grzyby na keto – dozwolone czy zakazane?

Czy w diecie keto można jeść pieczarki? Czy można jeść kurki na keto? Amatorzy przepisów ketogenicznych ciągle o to pytają, zwłaszcza jesienią, gdy zaczynają się grzybobrania. Otóż grzyby w nieprzetworzonej postaci są produktami niskowęglowodanowymi – zawierają mniej niż 10 g węglowodanów w 100 g.

Na przykład:

  • 100 gramów surowych  białych pieczarek dostarcza ciut ponad 3,1 grama węglowodanów,
  • 100 g surowych pieczarek portobello to ok. 3,5 g węglowodanów,
  • 100 surowych boczniaków zawiera 6,25 g węglowodanów,
  • 100 surowych grzybów shiitake zawiera 7,3 gramów węglowodanów.
  • 100 g surowych kurek dostarcza ok. 3,7 g węglowodanów.

Ilość węglowodanów w grzybach zależy od gatunku grzyba oraz od wieku owocnika. Głównymi składnikami węglowodanowymi grzybów są: hemiceluloza, celuloza, glikogen oraz niewielkie ilości cukrów (głównie glukozy, mannozy i galaktozy).

Zatem grzyby można śmiało włączać do diety keto, jeśli będą jednym z wielu składników przepisu, a nie jedynym. Jeśli w ciągu dnia ktoś zje przetworzone 8 szklanej boczniaków, albo 7 szklanek grzybów shiitake, przekroczy ilość 50 g węglowodanów w ciągu dnia, co grozi wypadnięciem ze stanu ketozy.

Oczywiście obecność grzybów w daniu nie znaczy, że potrawa jest ketogeniczna – wszystko zależy od całkowitej ilości węglowodanów, czyli ich sumy pochodzącej ze wszystkich składników. Tradycyjne grzyby duszone z sosem zagęszczanym mąką z pewnością nie będą pasować do diety ketogenicznej. Natomiast dodatek pieczarek do keto pizzy czy keto zapiekanki będzie najprawdopodobniej w porządku.

I jeszcze jedna rzecz: suszone grzyby ważą znacznie mniej niż świeże, gdyż te ostatnie zawierają aż 90% wody, a suszone jedynie 15%. Z 1,7 kg świeżych grzybów po suszeniu zostaje ok. 200 g grzybów. Więc 100 g suszonych grzybów zawiera znacznie więcej węglowodanów, niż jest w 100 g świeżych.

Ile węglowodanów jest w suszonych grzybach:

  • 100 gramów suszonych  białych pieczarek – ok. 26 g węglowodanów,
  • 100 g suszonych pieczarek portobello  –  30 g węglowodanów,
  • 100 suszonych boczniaków – ok. 53 g węglowodanów,
  • 100 suszonych grzybów shiitake – ok. 62 g węglowodanów.
  • 100 g suszonych kurek – ok. 31 g węglowodanów.

Zatem jeśli planujesz w diecie keto sięgać po suszone grzyby, zwracaj uwagę na to, aby z nimi nie przesadzić. Niewątpliwie jednak warto sięgać zarówno po te suszone jak i świeże, gdyż są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i minerały, takie jak selen, miedź i potas. Zawierają przeciwutleniacze (np. glutation), które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Jak używać grzybów na keto diecie?

Oto kilka pomysłów, jak włączyć grzyby leśne i te ze sklepu do swojej diety ketogenicznej:

  • pokrojone grzyby na surowo i zmieszane z zieloną sałatą liściastą,
  • z jajecznicą lub keto omletem,
  • podsmażone z oliwą lub olejem kokosowym, czosnkiem i ziołami,
  • w keto leczo z cukinią i innymi warzywami o niskiej zawartości węglowodanów,
  • wkrajane do zup,
  • nadziewane np. serkiem śmietankowym, masłem, tartym cheddarem lub bekon i pieczone w piekarniku lub grillowane,
  • jako dodatek do keto burgerów – na surowo lub podsmażone.

Grzyby marynowane na keto

Tradycyjne przepisy na marynowane grzyby zawierają cukier, dlatego tak przygotowane przetwory grzybowe nie powinny znaleźć się w diecie keto. Na szczęście ten sposób żywienia nie pozbawi amatorów marynowanych grzybów ich ulubionego smaku. Wystarczy bowiem nieco zmodyfikować recepturę, aby otrzymać keto grzyby marynowane! Przepis podajemy niżej, w sekcji z przepisami.

Keto przepisy z grzybami

Ponieważ grzyby można dodać do bardzo wielu zwykłych potraw, a także zup i sosów, podajemy przepisy na mniej typowe keto potrawy z grzybami. Pierwszy to superobiad, drugi – przekąska lub dodatek do sałatek, a trzeci do marynowane grzyby spełniające warunki diety niskowęglowodanowej. W sam raz na jesień lub keto Boże Narodzenie.

Keto zapiekanka z kurczakiem i grzybami

Gotowa zapiekanka nadaje się do przechowywania w lodówce do 4-5 dni. Świetnie odgrzewa się w mikrofali lub na patelni z niewielką ilością wody i pod przykrywką.

Składniki:

  • 400-50 g gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka,
  • 140-150 g pokrojonych w plasterki świeżych pieczarek,
  • 15 g gotowanego lub parzonego boczku pokrojonego w kosteczkę albo paseczki,
  • ¾ szklanki ostrego sera cheddar (tartego),
  • ½ szklanki tartego parmezanu,
  • ½ szklanki mozzarelli,
  • ½ szklanki posiekanej cebuli,
  • 100-110 g serka śmietankowego,
  • 140-15 g liści szpinaku,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • ½ szklanki gęstej śmietany,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka włoskiej przyprawy (np. zioła toskańskie),
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 100°C i natłuść naczynie żaroodporne.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju kokosowego. Wsyp cebulę i grzyby, i smaż 3-5 minut, aż będą miękkie. Dodaj szpinak i smaż 1-2 minuty. Zmniejsz ogień pod patelnią.
  3. Do średniego rondelka włóż śmietanę, serek śmietankowy, majonez, musztardę, czosnek i ser cheddar i wymieszaj łyżką, aż do całkowitego połączenia. Dodaj boczek, przyprawy i kurczaka. Wymieszaj. Wlej na patelnię i dokładnie wymieszaj.
  4. Przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem mozzarellą i piecz przez 20 minut. Przestaw na kuchenkę i podsmaż jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu. Podawaj od razu.

keto przepis na grzybową zapiekankę

fot. Keto przepis na grzybową zapiekankę/ Adobe Stock, tarczas

Chrupiące grzybowe keto czipsy

Pamiętaj, że każde 100 g czipsów dostarczy ok. 30 g węglowodanów, ale połowa z nich to błonnik. Możesz także gotowymi czipsami z grzybów posypać keto sałatkę lub np. zupę krem z dyni. Dodadzą im atrakcyjnego, chrupiącego akcentu.

Składniki:

  • pieczarki portobello (ile chcesz),
  • olej z awokado (lub kokosowy) do spryskania blachy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dobrze osusz grzyby, a następnie pokrój je w dość cienkie plasterki. Rób to ostrożnie, aby nie odłamała się nóżka – ją też krój razem z kapeluszem.
  2. Spryskaj blachę do pieczenia olejem i poukładaj na niej plasterki pieczarek, jedna tuż obok drugiej, ale z minimalnym odstępem.
  3. Spryskaj je olejem, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut.
  4. Gotowe czipsy będą brązowe. Wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia. W tym czasie do reszty staną się chrupkie.
  5. Podawaj do pojadania.

Keto przepis na grzybowe czipsy

fot. Keto przepis na grzybowe czipsy/ Adobe Stock, aleksandran

Keto grzyby marynowane

Zamarynować można dowolnego gatunku grzyby jadalne, najlepiej te twardawe. Wtedy wyjęte z zalewy zachowają jędrność i będą dużo przyjemniejsze do jedzenia niż np. maślaki.

Składniki (na 0,8 l zalewy):

  • 2,5-3/4 szklanki octu,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • łyżka soli.

Przyprawy na każdy słoik o pojemności do 0,5 l:

  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1/3-1/2 listka laurowego,
  • 5 ziarenek gorczycy,
  • łyżka pokrojonej drobno cebuli,
  • ¼ liścia dębu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na zalewę zagotuj w garnku, dobrze mieszając, aby słodzik się rozpuścił.
  2. Do każdego słoiczka włóż na dno przyprawy.
  3. Umyte o osuszone grzyby (także pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne), gotuj w garnku w niewielkiej ilości wody przez 5-6 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  4. Wyparz słoiki i nakrętki. Osusz czystą ściereczką bawełnianą brzegi o wnętrza pokrywek.
  5. Poukładaj grzyby w słoikach i zalej zalewą. W razie potrzeby ponownie osusz brzegi słoików i zakręć.
  6. Wstaw do dużego garnka na bawełnianą ściereczkę ułożoną na jego dnie. Zalej wodą do ¾ wysokości słoików, zagotuj i gotuj 15 minut na małym ogniu.  
  7. Zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

Keto przepis na grzyby marynowane

fot. Keto przepis na grzyby marynowane/ Adobe Stock, Сергей Байбак

Źródło: pzh.gov.pl, healthline.com

Czytaj także:
5 jesiennych keto przepisów na każdą okazję
3 fajne pomysły na keto śniadanie
Przepisy na placki z cukinii w stylu keto

Redakcja poleca

REKLAMA