Keto burgery wpisują się nie tylko w dietę ketogeniczną, ale i w dietę paleo. W naszych przepisach na ketogeniczne burgery nie ma grama mąki, pieczywa, a nawet tłuszczu roślinnego – tylko mięso i w większości surowe warzywa. To oznacza mnóstwo tłuszczu, białka i absolutne minimum węglowodanów, za to dobrą porcję mikroelementów i witamin. Wypróbuj nasze propozycje, przyszykuj keto burgery dla siebie i swoich gości
Spis treści:
- Keto burger: przepis na kotleta
- Keto burger bez bułki
- Keto burger w sałacie
- Keto burger z pieczarkami
- Keto „bułka” do burgera
Keto burger: przepis na kotleta
Wykonane według tego przepisu keto burgery możesz użyć do przygotowania gotowych kanapek zgodnie z dalszymi przepisami. Oczywiście wpisze się też w każdy twój pomysł na wszelkie inne wariacje keto burgera.
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- duże jajo,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 cebula bardzo drobno pokrojona,
- pół łyżeczki pieprzu mielonego,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do miski i bardzo dokładnie wymieszaj – najlepiej czystą ręką – aż powstanie jednolita dość gładka masa.
- Podziel masę na 4 równe części i uformuj z nich płaskie, okrągłe i gładkie kotlety.
- Zgrilluj je z obu stron na brązowo, około 8 minut. Zamiast grillowania możesz burgery usmażyć na smalcu.
fot. Keto burger - przepis na kotleta/ Adobe Stock, Striker777
Keto burger bez bułki
Pyszny, apetycznie wyglądający i z minimalną ilością węglowodanów keto burger, czyli porcja mięsa z dodatkiem aromatycznych warzyw. Warto burgera bez bułki posypać świeżą zieleniną: kiełkami, natką czy kolendrą.
Składniki:
- burgery przygotowane według przepisu umieszczonego wyżej,
- 8 plastrów boczku wędzonego,
- 4 duże plastry pomidora,
- 4 plastry sera cheddar,
- duża cebula skrojona w piórka,
- pół awokado, pokrojone w 8 podłużnych kawałków,
- liście sałaty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.
- Skarmelizuj cebulę, a boczek zgrilluj lub usmaż na złoto.
- Na papierze do pieczenia układaj warstwami: burgera, 2 plastry boczku, plaster sera cheddar, porcję cebulki i takie „piramidki” i wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
- Na talerzach rozłóż po dużym liściu sałaty, a na nim po plastrze pomidora. Następnie wyłóż na nie ugrzane piramidki, wsuwając między ser a bekon po dwa kawałki awokado. Podawaj.
fot. Keto burger bez bułki/ Adobe Stock, Hajai Photo
Keto burger w sałacie
Keto burger w sałacie jest fajny, bo sałata sprawia, że pierwsza warstwa jest apetycznie chrupiąca. W środku natomiast znajduje się bogactwo różnych smaków i aromatów, które tworzą serce tego pysznego keto burgera.
Składniki na keto burgera:
- keto burgery z przepisu zamieszczonego wyżej,
- cebula skrojona w kółeczka,
- pomidor pokrojony w plastry,
- ogórek konserwowy pokrojony w plasterki,
- główka sałaty lodowej,
- ewentualnie zgrillowany boczek.
Składniki na sos do keto burgera:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżka octu winnego,
- łyżka musztardy,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- niewielki ogórek kwaszony starty na drobnych oczkach tarki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i wstaw do lodówki na czas szykowania keto burgerów.
- Skarmelizuj kółka cebuli na patelni.
- Główkę sałaty przekrój na 4 części i usuń głąb. Odłóż na bok najbardziej kruche środkowe liście sałaty.
- Odgrzej burgery w piekarniku albo przygotuj je na świeżo.
- Każdą z 4 części sałaty rozdziel jeszcze na 2 części.
- Na talerzach ułóż połowę liści sałaty. Na nie nałóż po plastrze pomidora i plasterki korniszona. Połóż burgery, a następnie na nie wyłóż skarmelizowaną cebulę, sos i resztę plasterków ogórka konserwowego.
- Poprzykrywaj pozostałymi liśćmi sałaty. Keto burgery gotowe, aby wziąć je w dłonie i zjadać.
fot. Keto burger w sałacie/Adobe Stock, digitalskillet
Keto burger z pieczarkami
Ten keto burger kształtem najbardziej przypomina zwykłego hamburgera, a to za sprawą pieczarek portobello. Żeby efekt był oszałamiający, trzeba kupić naprawdę duże pieczarki, bo ich kapelusze mają być apetycznym wierzchem „bułki”.
Składniki:
- 8 dużych pieczarek portobello,
- pesto z bazylii,
- liście sałaty,
- keto burgery z przepisu wyżej,
- plastry pomidora,
- plastry sera,
- nasiona sezamu.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i osusz pieczarki, wybierając 4 najładniejsze na wierzchy burgera.
- Wytnij z pieczarek nóżki, a z tych, które będą wierzchami hamburgerów wytnij (łyżką) także blaszki – delikatnie, żeby nie uszkodzić wierzchów kapeluszy.
- Połóż kapelusze na mocno ciepłym, ale nie gorącym grillu i przykryj, nie zgniatając ich. Daj im 5 minut – powinny dojść tak w 50% i zachować kształt.
- Przeznaczone na spody pieczarki ułóż na talerzu.
- Nałóż na nie liść sałaty, burgery, posmaruj je pesto i nałóż przygotowane wcześniej warzywa.
- Nakryj burgery ładnymi kapeluszami pieczarek i posyp sezamem. Piękne keto burgery gotowe!
fot. Keto burger z pieczarkami/ Adobe Stock, Roman Rodionov
„Bułka” do keto burgera
Tradycyjną bułkę w hamburgerze ketogenicznym można zastąpić na różne sposoby. Do tych godnych polecenia zaliczyć można: grubo krojonego pomidora, liście sałaty, grillowane duże pieczarki portobello, połówki dużej słodkiej papryki (surowe lub lekko grillowane), grillowane plastry ananasa, grillowane plastry bakłażana lub cukinii. Jednak jednym z lepszych pomysłów będzie przygotowanie do keto burgera „bułki” z kalafiora.
Składniki:
- 450 g różyczek kalafiora (4-5 szklanek),
- szklanka pokruszonego sera cheddar,
- duże jajo,
- łyżeczka sezamu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wyłóż na blachę arkusz papieru do pieczenia.
- Wrzuć kalafiora do miksera i zmiksuj na bardzo drobne kawałki.
- Przełóż go do szklanej miseczki, przykryj i wstaw do mikrofalówki na 3 min na maksymalnej mocy.
- Wyjmij kalafiora, poczekaj, aż ostygnie i dokładnie odsącz i wyciśnij w czystej bawełnianej ściereczce. Wrzuć z powrotem do miseczki.
- Rozkłóć jajo. Dodaj do kalafiora razem z serem. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj 8 płaskich „bułek” na papierze do pieczenia – kołka powinny mieć średnicę ok. 7-8 cm.
- Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut aż się zrumienią.
Upieczone kalafiorowe „bułki” będą świetnym spodem i wierzchem do każdego keto burgera!
fot. Bułka do keto burgera/ Adobe Stock, kalaf eldarnurkovic
Czytaj także:
Dieta ketogeniczna – przepisy
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy
5 przepisów na keto sernik