5 przepisów na świetne niskowęglowodanowe keto burgery

keto burger fot. Adobe Stock, smspsy
Keto burger to zamiennik tradycyjnego burgera, czyli kotleta z dodatkami w pszennej bułce, która zawiera ok. 21-30 g węglowodanów, więc do diety keto nie pasuje. Amatorzy takiego posiłku mogą przygotować różne wersje keto burgera, które będą zawierały dużo tłuszczu i białka, a mało węglowodanów. Oto 5 doskonałych przepisów na niskowęglowodanowe keto burgery.
Ewa Cwil / 01.03.2023 05:10
keto burger fot. Adobe Stock, smspsy

Keto burgery wpisują się nie tylko w dietę ketogeniczną, ale i w dietę paleo. W naszych przepisach na ketogeniczne burgery nie ma grama mąki, pieczywa, a nawet tłuszczu roślinnego – tylko mięso i w większości surowe warzywa. To oznacza mnóstwo tłuszczu, białka i absolutne minimum węglowodanów, za to dobrą porcję mikroelementów i witamin. Wypróbuj nasze propozycje, przyszykuj keto burgery dla siebie i swoich gości

Spis treści:

  1. Keto burger: przepis na kotleta
  2. Keto burger bez bułki
  3. Keto burger w sałacie
  4. Keto burger z pieczarkami
  5. Keto „bułka” do burgera

Keto burger: przepis na kotleta

Wykonane według tego przepisu keto burgery możesz użyć do przygotowania gotowych kanapek zgodnie z dalszymi przepisami. Oczywiście wpisze się też w każdy twój pomysł na wszelkie inne wariacje keto burgera.

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • duże jajo,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 cebula bardzo drobno pokrojona,
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do miski i bardzo dokładnie wymieszaj – najlepiej czystą ręką – aż powstanie jednolita dość gładka masa.
  2. Podziel masę na 4 równe części i uformuj z nich płaskie, okrągłe i gładkie kotlety.
  3. Zgrilluj je z obu stron na brązowo, około 8 minut. Zamiast grillowania możesz burgery usmażyć na smalcu.

keto burger przepis na kotleta

fot. Keto burger - przepis na kotleta/ Adobe Stock, Striker777

Keto burger bez bułki

Pyszny, apetycznie wyglądający i z minimalną ilością węglowodanów keto burger, czyli porcja mięsa z dodatkiem aromatycznych warzyw. Warto burgera bez bułki posypać świeżą zieleniną: kiełkami, natką czy kolendrą.

Składniki:

  • burgery przygotowane według przepisu umieszczonego wyżej,
  • 8 plastrów boczku wędzonego,
  • 4 duże plastry pomidora,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • duża cebula skrojona w piórka,
  • pół awokado, pokrojone w 8 podłużnych kawałków,
  • liście sałaty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.
  2. Skarmelizuj cebulę, a boczek zgrilluj lub usmaż na złoto.
  3. Na papierze do pieczenia układaj warstwami: burgera, 2 plastry boczku, plaster sera cheddar, porcję cebulki i takie „piramidki” i wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
  4. Na talerzach rozłóż po dużym liściu sałaty, a na nim po plastrze pomidora. Następnie wyłóż na nie ugrzane piramidki, wsuwając między ser a bekon po dwa kawałki awokado. Podawaj.

Keto burger bez bułki

fot. Keto burger bez bułki/ Adobe Stock, Hajai Photo

Keto burger w sałacie

Keto burger w sałacie jest fajny, bo sałata sprawia, że pierwsza warstwa jest apetycznie chrupiąca. W środku natomiast znajduje się bogactwo różnych smaków i aromatów, które tworzą serce tego pysznego keto burgera.

Składniki na keto burgera:

  • keto burgery z przepisu zamieszczonego wyżej,
  • cebula skrojona w kółeczka,
  • pomidor pokrojony w plastry,
  • ogórek konserwowy pokrojony w plasterki,
  • główka sałaty lodowej,
  • ewentualnie zgrillowany boczek.

Składniki na sos do keto burgera:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka musztardy,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • niewielki ogórek kwaszony starty na drobnych oczkach tarki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i wstaw do lodówki na czas szykowania keto burgerów.
  2. Skarmelizuj kółka cebuli na patelni.
  3. Główkę sałaty przekrój na 4 części i usuń głąb. Odłóż na bok najbardziej kruche środkowe liście sałaty.
  4. Odgrzej burgery w piekarniku albo przygotuj je na świeżo.
  5. Każdą z 4 części sałaty rozdziel jeszcze na 2 części.
  6. Na talerzach ułóż połowę liści sałaty. Na nie nałóż po plastrze pomidora i plasterki korniszona. Połóż burgery, a następnie na nie wyłóż skarmelizowaną cebulę, sos i resztę plasterków ogórka konserwowego.
  7. Poprzykrywaj pozostałymi liśćmi sałaty. Keto burgery gotowe, aby wziąć je w dłonie i zjadać.

Keto burger w sałacie

fot. Keto burger w sałacie/Adobe Stock, digitalskillet

Keto burger z pieczarkami

Ten keto burger kształtem najbardziej przypomina zwykłego hamburgera, a to za sprawą pieczarek portobello. Żeby efekt był oszałamiający, trzeba kupić naprawdę duże pieczarki, bo ich kapelusze mają być apetycznym wierzchem „bułki”.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek portobello,
  • pesto z bazylii,
  • liście sałaty,
  • keto burgery z przepisu wyżej,
  • plastry pomidora,
  • plastry sera,
  • nasiona sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i osusz pieczarki, wybierając 4 najładniejsze na wierzchy burgera.
  2. Wytnij z pieczarek nóżki, a z tych, które będą wierzchami hamburgerów wytnij (łyżką) także blaszki – delikatnie, żeby nie uszkodzić wierzchów kapeluszy.
  3. Połóż kapelusze na mocno ciepłym, ale nie gorącym grillu i przykryj, nie zgniatając ich. Daj im 5 minut – powinny dojść tak w 50% i zachować kształt.
  4. Przeznaczone na spody pieczarki ułóż na talerzu.
  5. Nałóż na nie liść sałaty, burgery, posmaruj je pesto i nałóż przygotowane wcześniej warzywa.
  6. Nakryj burgery ładnymi kapeluszami pieczarek i posyp sezamem. Piękne keto burgery gotowe!

Keto burger z pieczarkami

fot. Keto burger z pieczarkami/ Adobe Stock, Roman Rodionov

„Bułka” do keto burgera

Tradycyjną bułkę w hamburgerze ketogenicznym można zastąpić na różne sposoby. Do tych godnych polecenia zaliczyć można: grubo krojonego pomidora, liście sałaty, grillowane duże pieczarki portobello, połówki dużej słodkiej papryki (surowe lub lekko grillowane), grillowane plastry ananasa, grillowane plastry bakłażana lub cukinii. Jednak jednym z lepszych pomysłów będzie przygotowanie do keto burgera „bułki” z kalafiora.

Składniki:

  • 450 g różyczek kalafiora (4-5 szklanek),
  • szklanka pokruszonego sera cheddar,
  • duże jajo,
  • łyżeczka sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wyłóż na blachę arkusz papieru do pieczenia.
  2. Wrzuć kalafiora do miksera i zmiksuj na bardzo drobne kawałki.
  3. Przełóż go do szklanej miseczki, przykryj i wstaw do mikrofalówki na 3 min na maksymalnej mocy.
  4. Wyjmij kalafiora, poczekaj, aż ostygnie i dokładnie odsącz i wyciśnij w czystej bawełnianej ściereczce. Wrzuć z powrotem do miseczki.
  5. Rozkłóć jajo. Dodaj do kalafiora razem z serem. Dokładnie wymieszaj.
  6. Z powstałej masy uformuj 8 płaskich „bułek” na papierze do pieczenia – kołka powinny mieć średnicę ok. 7-8 cm.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut aż się zrumienią.

Upieczone kalafiorowe „bułki” będą świetnym spodem i wierzchem do każdego keto burgera!

Bułka do keto burgera

fot. Bułka do keto burgera/ Adobe Stock, kalaf eldarnurkovic

Czytaj także:
Dieta ketogeniczna – przepisy
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy
5 przepisów na keto sernik

Redakcja poleca

REKLAMA