Przepisów na keto leczo jest wiele, ale zawsze znajdzie się w nich papryka, która jest głównym składnikiem tej tradycyjnej węgierskiej potrawy. W oryginale jest ostro przyprawiona, ale oczywiście można sobie ilość ostrej papryki regulować, aby całe danie dopasować do własnych upodobań. Jak zrobić leczo wpisujące się w dietę ketogeniczną? Keto leczo może być bardzo ostre lub słodkawe w smaku. Oczywiście nie należy go zagryzać zwykłym pieczywem, które obfituje w węglowodany.
Spis treści:
- Czy można jeść leczo na diecie keto?
- Keto leczo z kiełbasą
- Keto leczo z cukinii
- Keto leczo z kurczakiem
Czy można jeść leczo na diecie keto?
Tak, leczo jest dozwolone na diecie keto, zwłaszcza to wzbogacone mięsem, kiełbasą czy boczkiem. Czy leczo ma węglowodany? Tak. Zwykle w porcji (ok. 250 g) keto leczo znajduje się od 8 do 17 g węglowodanów. Ich liczba nieco wzrośnie, jeśli ktoś zechce zagryzać potrawę keto chlebem czy keto bułką. Te rodzaje pieczywa są niskowęglowodanowe, więc dodanie do leczo kilku gramów węglowodanów w nich zawartych nie wytrąci organizmu z ketozy. Nieco więcej węglowodanów zawiera leczo pozbawione mięsa, ale i tak ich ilość w porcji powinna zmieścić się w 20-25 g.
Jaka kiełbasa na keto?
Najczęstszym dodatkiem do leczo jest kiełbasa. Ogólnie rzecz ujmując – każda kiełbasa pasuje do diety ketogenicznej. W praktyce jednak najlepiej wybierać kiełbasy do keto leczo dobrej jakości – z krótkim składem, bez „wypełniaczy”, które wykonano z mięsa i przypraw. Naprawdę warto czytać składniki, z jakich kiełbasę wyprodukowano, gdyż na liście składników wcale nie tak rzadko znaleźć można poza różnej maści „polepszaczami” i konserwantami: cukier, skrobię ziemniaczaną i glukozę, których na diecie keto należy unikać.
Keto leczo z kiełbasą
Oto pyszne i sycące danie o niskiej zawartości węglowodanów, którym możesz cieszyć się na diecie ketogenicznej. W trakcie gotowania możesz dodać bazylię, jeśli lubisz, lub przed podaniem posypać keto leczo świeżo posiekanymi listkami bazylii – będzie jeszcze bardziej apetyczne.
Składniki:
- 3-4 duże papryki w różnych kolorach,
- 400 gramów dobrej jakości kiełbasy,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżki oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Papryki pokrój w nie za cienkie paski i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut, dodając przyprawy.
- Dolej passatę pomidorową i gotuj keto leczo jeszcze przez 10 minut.
fot. Keto leczo z kiełbasą/ Adobe Stock, npls
Keto leczo z cukinii
Keto leczo z cukinii jest świetnym daniem o niskiej zawartości węglowodanów, bogatym w warzywa i zdrowe tłuszcze. Możesz je podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, takiego jak kurczak czy kotlet.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 200 g boczku,
- 200 g pieczarek,
- cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne),
- łyżka oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć boczek i obsmaż go na złoto. Dodaj posiekane pieczarki i smaż, aż nabiorą złotego koloru.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pokrojone papryki (czerwoną i żółtą) i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
- Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Duś zawartość patelni na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie, na osobnej patelni i na niewielkiej ilości tłuszczu, podsmaż pokrojoną w kostkę lub ćwierćplastry cukinię. Smaż ją do momentu, aż się zeszkli – dłużej smażona straci chrupkość.
- Dodaj usmażoną cukinię do leczo i wymieszaj.
- Podawaj keto leczo z cukinii posypane świeżą natką pietruszki.
fot. Keto leczo z cukinii Adobe Stock, pinkyone
Keto leczo z kurczakiem
Kurczak w diecie ketogenicznej to świetny składnik pasujący do dań obiadowych, przekąsek, kolacji, czy śniadań. Jest mniej tłusty niż na przykład wieprzowina, jednak zawiera duże ilości cennego białka.
Składniki:
- pierś kurczaka,
- cebula,
- 3 czerwone papryka,
- 3 pomidory,
- mała cukinia (opcjonalnie),
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka passaty,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne),
- pół łyżki oregano,
- pół łyżki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- zielenina do dekoracji (natka, bazylia, koperek).
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pokrojoną w kostkę lub w paski pierś kurczaka i obsmaż go na złoto. Przełóż kurczaka do dość głębokiego garnka.
- Zeszklij na patelni posiekaną cebulę i przełóż do garnka.
- Wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę, szybko obsmaż, i wrzuć do garnka.
- Obierz ze skóry pomidory, pokrój w cząstki i dodaj do gara.
- Wlej do garnka passatę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź całość do wrzenia i duś 15-20 minut pod przykryciem.
- Jeśli chcesz, możesz leczo wzbogacić cukinią – do garnka wrzuć ją pod koniec gotowania po uprzednim zeszkleniu jej na patelni.
fot. Keto leczo z kurczakiem/ Adobe Stock, JackF
Czytaj także:
Jak przygotować keto kolację?
Superprzepisy na ketoburgery
Keto pizza? Tak, to możliwe!