Keto leczo – przepisy na leczo z niską zawartością węglowodanów

keto leczo fot. Adobe Stock, Nickola_Che
Keto leczo jest świetnym jednogarnkowym obiadem lub przekąską na ciepło. Zawiera białko, tłuszcz, ograniczona ilość węglowodanów przyswajalnych i błonnik, który wspomaga pracę jelit. Potrawa sprawdzi się w diecie mającej na celu odchudzanie lub jako element długotrwałej diety, której celem jest utrzymanie organizmu w ketozie.
Ewa Cwil / 24.07.2023 05:09
keto leczo fot. Adobe Stock, Nickola_Che

Przepisów na keto leczo jest wiele, ale zawsze znajdzie się w nich papryka, która jest głównym składnikiem tej tradycyjnej węgierskiej potrawy. W oryginale jest ostro przyprawiona, ale oczywiście można sobie ilość ostrej papryki regulować, aby całe danie dopasować do własnych upodobań. Jak zrobić leczo wpisujące się w dietę ketogeniczną? Keto leczo może być bardzo ostre lub słodkawe w smaku. Oczywiście nie należy go zagryzać zwykłym pieczywem, które obfituje w węglowodany.

Spis treści:

  1. Czy można jeść leczo na diecie keto?
  2. Keto leczo z kiełbasą
  3. Keto leczo z cukinii
  4. Keto leczo z kurczakiem

Czy można jeść leczo na diecie keto?

Tak, leczo jest dozwolone na diecie keto, zwłaszcza to wzbogacone mięsem, kiełbasą czy boczkiem. Czy leczo ma węglowodany? Tak. Zwykle w porcji (ok. 250 g) keto leczo znajduje się od 8 do 17 g węglowodanów. Ich liczba nieco wzrośnie, jeśli ktoś zechce zagryzać potrawę keto chlebem czy keto bułką. Te rodzaje pieczywa są niskowęglowodanowe, więc dodanie do leczo kilku gramów węglowodanów w nich zawartych nie wytrąci organizmu z ketozy. Nieco więcej węglowodanów zawiera leczo pozbawione mięsa, ale i tak ich ilość w porcji powinna zmieścić się w 20-25 g.

Jaka kiełbasa na keto?

Najczęstszym dodatkiem do leczo jest kiełbasa. Ogólnie rzecz ujmując – każda kiełbasa pasuje do diety ketogenicznej. W praktyce jednak najlepiej wybierać kiełbasy do keto leczo dobrej jakości – z krótkim składem, bez „wypełniaczy”, które wykonano z mięsa i przypraw. Naprawdę warto czytać składniki, z jakich kiełbasę wyprodukowano, gdyż na liście składników wcale nie tak rzadko znaleźć można poza różnej maści „polepszaczami” i konserwantami: cukier, skrobię ziemniaczaną i glukozę, których na diecie keto należy unikać.

Keto leczo z kiełbasą

Oto pyszne i sycące danie o niskiej zawartości węglowodanów, którym możesz cieszyć się na diecie ketogenicznej. W trakcie gotowania możesz dodać bazylię, jeśli lubisz, lub przed podaniem posypać keto leczo świeżo posiekanymi listkami bazylii – będzie jeszcze bardziej apetyczne.

Składniki:

  • 3-4 duże papryki w różnych kolorach,
  • 400 gramów dobrej jakości kiełbasy,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżki oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wrzuć pokrojoną drobno cebulę.  Smaż do zeszklenia.
  2. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Papryki pokrój w nie za cienkie paski i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut, dodając  przyprawy.
  4. Dolej passatę pomidorową i gotuj keto leczo jeszcze przez 10 minut.

Keto leczo z kiełbasą

fot. Keto leczo z kiełbasą/ Adobe Stock, npls

Keto leczo z cukinii

Keto leczo z cukinii jest świetnym daniem o niskiej zawartości węglowodanów, bogatym w warzywa i zdrowe tłuszcze. Możesz je podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, takiego jak kurczak czy  kotlet.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 200 g boczku,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne),
  • łyżka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć boczek i obsmaż go na złoto. Dodaj posiekane pieczarki i smaż, aż nabiorą złotego koloru.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj pokrojone papryki (czerwoną i żółtą) i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
  4. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
  5. Dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Duś zawartość patelni na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. W międzyczasie, na osobnej patelni i na niewielkiej ilości tłuszczu, podsmaż pokrojoną w kostkę lub ćwierćplastry cukinię. Smaż ją do momentu, aż się zeszkli – dłużej smażona straci chrupkość.
  8. Dodaj usmażoną cukinię do leczo i wymieszaj.
  9. Podawaj keto leczo z cukinii posypane świeżą natką pietruszki.

Keto leczo z cukinii

fot. Keto leczo z cukinii Adobe Stock, pinkyone

Keto leczo z kurczakiem

Kurczak w diecie ketogenicznej to świetny składnik pasujący do dań obiadowych, przekąsek, kolacji, czy śniadań. Jest mniej tłusty niż na przykład wieprzowina, jednak zawiera duże ilości cennego białka.

Składniki:

  • pierś kurczaka,
  • cebula,
  • 3 czerwone papryka,
  • 3 pomidory,
  • mała cukinia (opcjonalnie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka passaty,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne),
  • pół łyżki oregano,
  • pół łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielenina do dekoracji (natka, bazylia, koperek).

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pokrojoną w kostkę lub w paski pierś kurczaka i obsmaż go na złoto. Przełóż kurczaka do dość głębokiego garnka.
  2. Zeszklij na patelni posiekaną cebulę i  przełóż do garnka.
  3. Wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę, szybko obsmaż, i wrzuć do garnka.
  4. Obierz ze skóry pomidory, pokrój w cząstki i dodaj do gara.
  5. Wlej do garnka passatę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź całość do wrzenia i duś 15-20 minut pod przykryciem.
  6. Jeśli chcesz, możesz leczo wzbogacić cukinią – do garnka wrzuć ją pod koniec gotowania po uprzednim zeszkleniu jej na patelni.

Keto leczo z kurczakiem

fot. Keto leczo z kurczakiem/ Adobe Stock, JackF

Czytaj także:
Jak przygotować keto kolację?
Superprzepisy na ketoburgery
Keto pizza? Tak, to możliwe!

Redakcja poleca

REKLAMA