Proponujemy najzdrowsze koktajle na kolację o kaloryczności od 140 do 260 kcal. To naprawdę niskokaloryczne płynne posiłki dostarczające moc witamin, mikroelementów i błonnika. Są smaczne i nie obciążają żołądka. Wypróbuj wszystkie, a potem spróbuj skomponować własny dietetyczny koktajl na kolację. Sięgaj po przyprawy i zioła, komponuj kolory i smaki. I nie bój się – naprawdę trudno zepsuć smoothie przygotowane ze świeżych składników.
Spis treści:
- Koktajl z jarmużu na kolację
- Koktajl z selera naciowego na kolacje
- Koktajl warzywny na kolację
- Koktajl białkowy na kolację
- Zielony koktajl na kolację
- Koktajl owocowy na kolację
- Koktajl bananowy na kolację
- Koktajl z awokado na kolację
- Koktajl z płatkami owsianymi na kolację
- Koktajl z buraka na kolację
- Koktajl na kolację ze szpinakiem
Koktajl z jarmużu na kolację
Kaloryczność: 190 kcal. Ten zdrowy koktajl na kolację dzięki zawartości jarmużu dostarcza witamin z grupy B (ważna dla układu nerwowego) oraz witaminę C. Jest też bogaty w przeciwutleniacze. Dlatego smoothie z jarmużem będzie wspomagać nocną regenerację organizmu.
Składniki:
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta,
- pół szklanki posiekanego jarmużu,
- banan,
- ćwierć szklanki borówek amerykańskich,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Sposób przygotowania: Wlej sok do naczynia. Dodaj pozostałe składniki poza siemieniem. Całość zblenduj. Na koniec posyp siemieniem.
fot. Koktajl z jarmużu na kolację/ Adobe Stock, julijadmi
Koktajl z selera naciowego na kolacje
Kaloryczność: 150 kcal. Ten koktajl odchudzający z selera naciowego z dodatkiem ogórków i agrestu ma naprawdę pyszny smak. Dostarcza sporą ilość błonnika pokarmowego oraz mnóstwo witamin i minerałów: cynk, potas, wapń, magnez, fosfor.
Składniki:
- długi ogórek,
- garść agrestu,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 liście kapusty,
- pół szklanki jogurtu,
- pieprz.
Sposób przygotowania: warzywa umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. Dodaj agrest, jogurt i pieprz, zmiksuj ponownie na gładką masę.
Koktajl warzywny na kolację
Kaloryczność: 150 kcal. Koktajl dietetyczny pomidorowo-bazyliowy dostarcza najsilniejszego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów – likopenu. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i ma działanie przeciwstarzeniowe.
Składniki:
- 3 duże pomidory,
- garść liści bazylii,
- łyżeczka orzeszków pinii,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania: pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Orzeszki upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Całość zmiksuj z bazylią i schłódź.
fot. Koktajl warzywny na kolację/ Adobe Stock, marcin jucha
Koktajl białkowy na kolację
Kaloryczność: 220 kcal. Ten koktajl białkowy na kolację dostarcza 13 g białka. Nie jest jednak niskowęglowodanowy dlatego nie nadaje się do diety ketogenicznej. Jest za to świetnym posiłkiem potreningowym, gdyż pomoże regenerować mięśnie. I nasyci na długo.
Składniki:
- szklanka „mleka” owsianego niesłodzonego,
- 4 migdały,
- łyżka mleka kokosowego bez cukru,
- 10 g izolatu białka serwatkowego,
- szczypta mielonej wanilii.
Sposób przygotowania: Wlej „mleko” owsiane do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.
Zielony koktajl na kolację
Kaloryczność: 225 kcal. Ten dietetyczny koktajl na kolację łączy zalety selera naciowego i ogórka. Ten drugi zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, pomaga obniżać poziom cukru we krwi i poziom złego cholesterolu – jeśli jest jadany regularnie.
Składniki:
- pół szklanki „mleka” owsianego,
- łodyga selera naciowego (bez niejadalnych części),
- ogórek szklarniowy,
- jabłko,
- sok z limonki,
- 2 orzechy włoskie,
- łyżka kiełków brokuła.
Sposób przygotowania: Ogórka obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Wlej „mleko” do kielicha blendera i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie zblenduj.
fot. Zielony koktajl na kolację/ Adobe Stock, Andre
Koktajl owocowy na kolację
Kaloryczność: 260 kcal. Ten owocowy koktajl dietetyczny na kolację o smaku pomarańczowym będzie świetną propozycją dla osób, które ćwiczą w godzinach popołudniowych lub wieczornych. Szybko uzupełni zapasy energii w mięśniach.
Składniki:
- 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 3 suszone morele,
- łyżka pszennych zarodków.
Sposób przygotowania: Po wyciśnięciu soku z pomarańczy połącz go z morelami i zmiksuj. Na koniec posyp zarodkami pszennymi.
Koktajl bananowy na kolację
Kaloryczność: 260 kcal. Banany dostarczają witamin z grupy B oraz C i E. Dzięki zawartości magnezu pomagają rozluźnić mięśnie. Wspomagają też regulację ciśnienia krwi. Po koktajlu bananowym można więc spać znacznie lepiej.
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- banan,
- łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki otrąb pszennych.
Sposób przygotowania: zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec posyp siemieniem lnianym i otrębami pszennymi.
Koktajl z awokado na kolację
Kaloryczność: 225 kcal. Ten koktajl z awokado na odchudzanie to wyjątkowa propozycja. Picie kakao na noc może bowiem pomóc lepiej spać. Nie można jednak go nadużywać, bo jest kaloryczne. Zawiera też kofeinę, ale w niewielkiej ilości, a jego właściwości uspokajające przeważają nad pobudzającym działaniem kofeiny.
Składniki:
- pół awokado,
- pół banana,
- pół szklanki „mleka” sojowego,
- łyżka gorzkiego kakao,
- szczypta curry.
Sposób przygotowania: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli lubisz pić zimne koktajle, dodaj skruszone kostki lodu.
fot. Koktajl z awokado na kolację/ Adobe Stock, julia_gr
Koktajl z płatkami owsianymi na kolację
Kaloryczność: 226 kcal. Koktajl odchudzający o smaku truskawki dzięki zarodkom pszennym dostarcza witaminy z grupy B, witaminę E oraz cenne mikroelementy: wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, miedź fosfor i mangan. Napój obfituje też w błonnik i syci na długo.
Składniki:
- szklanka mleka sojowego bez dodatku cukru,
- łyżka płatków owsianych,
- łyżka zarodków pszennych,
- 200 g truskawek.
Sposób przygotowania: zmiksuj truskawki z mlekiem sojowym. Na koniec posyp zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym.
Koktajl z buraka na kolację
Kaloryczność: 140 kcal. Zawarte w tym koktajlu na noc betaina i cholina (są w burakach) chronią DNA i uruchamiają procesy naprawcze DNA. Burak poprawia też jakość wymiany gazowej, więc pomoże lepiej dotlenić organizm.
Składniki:
- 2 garści kiełków,
- pęczek rzodkiewek,
- młody burak z botwiną,
- sól,
- pieprz,
- szklanka maślanki.
Sposób przygotowania: Umyj warzywa, odetnij korzenie. Buraka obierz ze skórki i pokrój na paseczki. Zmiksuj wszystkie składniki z maślanką. Na koniec posyp ulubionymi kiełkami. Pij schłodzony.
fot. Koktajl z buraka na kolację/ Adobe Stock, nblxer
Koktajl na kolację ze szpinakiem
Kaloryczność: 187 kcal. Szpinak dostarcza masę witamin i mikroelementów, w tym kwas foliowy. Obfituje też w magnez działający uspokajająco i relaksująco. Podobno potrafi też zapobiegać bólom głowy, w tym migrenowym. Dzięki tylakoidom koktajl ze szpinakiem syci na dłużej, gdyż wspomaga wydzielanie hormonów sytości.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku,
- szklanka „mleka” migdałowego,
- 3/4 banana,
- łyżka siemienia lnianego,
- sok z ½ cytryny lub limonki.
Sposób przygotowania: Zmiksuj szpinak, banana, siemię lniane i sok z cytryny z „mlekiem” migdałowym. Na koniec posyp zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym.
Artykuł pierwotnie opublikowano 1.07.2014 r.
Jadłospis diety odchudzającej na 7 dni
Przepisy na koktajle wielowarzywne