Pij koktajle na kolację i chudnij! 11 przepisów na dietetyczne koktajle do wypicia zamiast kolacji

Koktajl na kolację fot. Adobe Stock, Syda Productions
Koktajl na kolację można przygotować z warzyw lub owoców albo z ich mieszanki. Wartościowym dodatkiem są kiełki, nasiona, orzechy, siemię lniane czy płatki owsiane, które dodają białka, błonnika lub zdrowych tłuszczów. Szczególnie polecane na noc są koktajle na bazie warzyw, które dostarczają więcej niż owoce węglowodanów złożonych. Nasze wyjątkowe przepisy na odchudzające koktajle z powodzeniem zastąpią posiłek. Po ich wypiciu będziesz się czuła syta i zrelaksowana. Podpowiadamy, jakie miksy owocowo-warzywne sprawdzą się podczas diety odchudzającej.
Agata Bernaciak / 24.01.2024 15:26
Koktajl na kolację fot. Adobe Stock, Syda Productions

Proponujemy najzdrowsze koktajle na kolację o kaloryczności od 140 do 260 kcal. To naprawdę niskokaloryczne płynne posiłki dostarczające moc witamin, mikroelementów i błonnika. Są smaczne i nie obciążają żołądka. Wypróbuj wszystkie, a potem spróbuj skomponować własny dietetyczny koktajl na kolację. Sięgaj po przyprawy i zioła, komponuj kolory i smaki. I nie bój się – naprawdę trudno zepsuć smoothie przygotowane ze świeżych składników.

Spis treści:

  1. Koktajl z jarmużu na kolację
  2. Koktajl z selera naciowego na kolacje
  3. Koktajl warzywny na kolację
  4. Koktajl białkowy na kolację
  5. Zielony koktajl na kolację
  6. Koktajl owocowy na kolację
  7. Koktajl bananowy na kolację
  8. Koktajl z awokado na kolację
  9. Koktajl z płatkami owsianymi na kolację
  10. Koktajl z buraka na kolację
  11. Koktajl na kolację ze szpinakiem

Koktajl z jarmużu na kolację

Kaloryczność: 190 kcal. Ten zdrowy koktajl na kolację dzięki zawartości jarmużu dostarcza witamin z grupy B (ważna dla układu nerwowego) oraz witaminę C. Jest też bogaty w przeciwutleniacze. Dlatego smoothie z jarmużem będzie wspomagać nocną regenerację organizmu.

Składniki:

  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta,
  • pół szklanki posiekanego jarmużu,
  • banan,
  • ćwierć szklanki borówek amerykańskich,
  • łyżeczka siemienia lnianego.

Sposób przygotowania: Wlej sok do naczynia. Dodaj pozostałe składniki poza siemieniem. Całość zblenduj. Na koniec posyp siemieniem.

Koktajl z jarmużu na kolacjęfot. Koktajl z jarmużu na kolację/ Adobe Stock, julijadmi

Koktajl z selera naciowego na kolacje

Kaloryczność: 150 kcal. Ten koktajl odchudzający z selera naciowego z dodatkiem ogórków i agrestu ma naprawdę pyszny smak. Dostarcza sporą ilość błonnika pokarmowego oraz mnóstwo witamin i minerałów: cynk, potas, wapń, magnez, fosfor.

Składniki:

  • długi ogórek,
  • garść agrestu,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 liście kapusty,
  • pół szklanki jogurtu,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: warzywa umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. Dodaj agrest, jogurt i pieprz, zmiksuj ponownie na gładką masę.

Koktajl warzywny na kolację

Kaloryczność: 150 kcal. Koktajl dietetyczny pomidorowo-bazyliowy dostarcza najsilniejszego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów – likopenu. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i ma działanie przeciwstarzeniowe.

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • garść liści bazylii,
  • łyżeczka orzeszków pinii,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka oliwy.

Sposób przygotowania: pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Orzeszki upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Całość zmiksuj z bazylią i schłódź.

Koktajl warzywny na kolacjęfot. Koktajl warzywny na kolację/ Adobe Stock, marcin jucha

Koktajl białkowy na kolację

Kaloryczność: 220 kcal. Ten koktajl białkowy na kolację dostarcza 13 g białka. Nie jest jednak niskowęglowodanowy dlatego nie nadaje się do diety ketogenicznej. Jest za to świetnym posiłkiem potreningowym, gdyż pomoże regenerować mięśnie. I nasyci na długo.

Składniki:

  • szklanka „mleka” owsianego niesłodzonego,
  • 4 migdały,
  • łyżka mleka kokosowego bez cukru,
  • 10 g izolatu białka serwatkowego,
  • szczypta mielonej wanilii.

Sposób przygotowania: Wlej „mleko” owsiane do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.

Zielony koktajl na kolację

Kaloryczność: 225 kcal. Ten dietetyczny koktajl na kolację łączy zalety selera naciowego i ogórka. Ten drugi zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, pomaga obniżać poziom cukru we krwi i poziom złego cholesterolu – jeśli jest jadany regularnie.

Składniki:

  • pół szklanki „mleka” owsianego,
  • łodyga selera naciowego (bez niejadalnych części),
  • ogórek szklarniowy,
  • jabłko,
  • sok z limonki,
  • 2 orzechy włoskie,
  • łyżka kiełków brokuła.

Sposób przygotowania: Ogórka obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Wlej „mleko” do kielicha blendera i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie zblenduj.

Zielony koktajl na kolacjęfot. Zielony koktajl na kolację/ Adobe Stock, Andre

Koktajl owocowy na kolację

Kaloryczność: 260 kcal. Ten owocowy koktajl dietetyczny na kolację o smaku pomarańczowym będzie świetną propozycją dla osób, które ćwiczą w godzinach popołudniowych lub wieczornych. Szybko uzupełni zapasy energii w mięśniach.

Składniki:

  • 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 3 suszone morele,
  • łyżka pszennych zarodków.

Sposób przygotowania: Po wyciśnięciu soku z pomarańczy połącz go z morelami i zmiksuj. Na koniec posyp zarodkami pszennymi.

Koktajl bananowy na kolację

Kaloryczność: 260 kcal. Banany dostarczają witamin z grupy B oraz C i E. Dzięki zawartości magnezu pomagają rozluźnić mięśnie. Wspomagają też regulację ciśnienia krwi. Po koktajlu bananowym można więc spać znacznie lepiej.

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • banan,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki otrąb pszennych.

Sposób przygotowania: zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec posyp siemieniem lnianym i otrębami pszennymi.

Koktajl z awokado na kolację

Kaloryczność: 225 kcal. Ten koktajl z awokado na odchudzanie to wyjątkowa propozycja. Picie kakao na noc może bowiem pomóc lepiej spać. Nie można jednak go nadużywać, bo jest kaloryczne. Zawiera też kofeinę, ale w niewielkiej ilości, a jego właściwości uspokajające przeważają nad pobudzającym działaniem kofeiny.

Składniki:

  • pół awokado,
  • pół banana,
  • pół szklanki „mleka” sojowego,
  • łyżka gorzkiego kakao,
  • szczypta curry.

Sposób przygotowania: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli lubisz pić zimne koktajle, dodaj skruszone kostki lodu.

Koktajl z awokado na kolacjęfot. Koktajl z awokado na kolację/ Adobe Stock, julia_gr

Koktajl z płatkami owsianymi na kolację

Kaloryczność: 226 kcal. Koktajl odchudzający o smaku truskawki dzięki zarodkom pszennym dostarcza witaminy z grupy B, witaminę E oraz cenne mikroelementy: wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, miedź fosfor i mangan. Napój obfituje też w błonnik i syci na długo.

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego bez dodatku cukru,
  • łyżka płatków owsianych,
  • łyżka zarodków pszennych,
  • 200 g truskawek.

Sposób przygotowania: zmiksuj truskawki z mlekiem sojowym. Na koniec posyp zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym.

Koktajl z buraka na kolację

Kaloryczność: 140 kcal. Zawarte w tym koktajlu na noc betaina i cholina (są w burakach) chronią DNA i uruchamiają procesy naprawcze DNA. Burak poprawia też jakość wymiany gazowej, więc pomoże lepiej dotlenić organizm.

Składniki:

  • 2 garści kiełków,
  • pęczek rzodkiewek,
  • młody burak z botwiną,
  • sól,
  • pieprz,
  • szklanka maślanki.

Sposób przygotowania: Umyj warzywa, odetnij korzenie. Buraka obierz ze skórki i pokrój na paseczki. Zmiksuj wszystkie składniki z maślanką. Na koniec posyp ulubionymi kiełkami. Pij schłodzony.

Koktajl z buraka na kolacjęfot. Koktajl z buraka na kolację/ Adobe Stock, nblxer

Koktajl na kolację ze szpinakiem

Kaloryczność: 187 kcal. Szpinak dostarcza masę witamin i mikroelementów, w tym kwas foliowy. Obfituje też w magnez działający uspokajająco i relaksująco. Podobno potrafi też zapobiegać bólom głowy, w tym migrenowym. Dzięki tylakoidom koktajl ze szpinakiem syci na dłużej, gdyż wspomaga wydzielanie hormonów sytości.

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka „mleka” migdałowego,
  • 3/4 banana,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • sok z ½ cytryny lub limonki.

Sposób przygotowania: Zmiksuj szpinak, banana, siemię lniane i sok z cytryny z „mlekiem” migdałowym. Na koniec posyp zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym.

Artykuł pierwotnie opublikowano 1.07.2014 r.

Redakcja poleca

REKLAMA