1. Koktajl dietetyczny orientalny z curry
Składniki:
- pół awokado
- 2 marchewki
- pół szklanki mleka sojowego
- sól morska
- szczypta curry
Sposób przygotowania: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli lubisz pić zimne koktajle, dodaj skruszone kostki lodu.
Kaloryczność: 189 kcal
2. Koktajl dietetyczny o smaku pomarańczowym
Składniki:
- 250ml wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 suszone morele
- łyżka pszennych zarodków
Sposób przygotowania: Po wyciśnięciu soku z pomarańczy połącz go z morelami i zmiksuj. Na koniec posyp zarodkami pszennymi.
Kaloryczność: 200 kcal
3. Koktajl o smaku chłodnika
Składniki:
- 2 garści kiełków
- pęczek rzodkiewek
- młody burak z botwiną
- sól
- pieprz
- szklanka maślanki
Sposób przygotowania: umyj warzywa, odetnij korzenie. Buraka obierz ze skórki i pokrój na paseczki. Zmiksuj wszystkie składniki z maślanką. Na koniec posyp ulubionymi kiełkami. Pij schłodzony.
Kaloryczność: 140 kcal
4. Koktajl dietetyczny pomidorowo-bazyliowy
Składniki:
- 3 duże pomidory
- garść liści bazylii
- łyżeczka orzeszków pinii
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania: pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Orzeszki upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Całość zmiksuj z bazylią i schłódź.
Kaloryczność: 150 kcal
5. Koktajl odchudzający o smaku truskawki
Składniki:
- szklanka mleka sojowego light
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka zarodków pszennych
- 200g truskawek
Sposób przygotowania: zmiksuj truskawki z mlekiem sojowym. Na koniec posyp zarodkami pszennymi i siemieniem lnianym.
Kaloryczność: 235 kcal
6. Koktajl bananowy
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- banan
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki otrąb pszennych
Sposób przygotowania: zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec posyp siemieniem lnianym i otrębami pszennymi.
Kaloryczność: 260 kcal
7. Koktajl pomidorowy
Składniki:
- 300 ml soku pomidorowego
- rozgnieciony ząbek czosnek
- łyżka siemienia lnianego
Sposób przygotowania: odsącz tuńczyka przed dodaniem do reszty składników. Całość zmiksuj. Na koniec posyp siemieniem lnianym.
Kaloryczność: ok. 150 kcal
8. Koktajl ogórkowo-agrestowy
Składniki:
- długi ogórek
- garść agrestu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście kapusty
- pół szklanki jogurtu
- pieprz
Sposób przygotowania: warzywa umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. Dodaj agrest, jogurt i pieprz, zmiksuj ponownie na gładką masę.
Kaloryczność: 150 kcal
Przepis na koktajl buraczkowy z cytryną
Przepis na koktajl pikantny wielowarzywny