Składniki:
Placki:- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- 5–6 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
- 1/2 wołowiny
- 2 cebule
- paczka mrożonej włoszczyzny
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- mielona papryka
- zioła prowansalskie
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zrumień mięso z cebulą i czosnkie.
4. Oprósz pieprzem i ziołami.
5. Podlej 400 ml wody, przykryj i duś, aż mięso zmięknie, a woda odparuje.
6. Dodaj pomidory rozgniecione z zalewą.
7. Dołóż włoszczyznę.
8. Dopraw papryką i solą.
9. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.
10. Ziemniaki i cebulę obierz, drobno zetrzyj, lekko odciśnij.
11. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem.
12. Na oleju usmaż rumiane placki.
13. Podawaj z gulaszem i odrobiną kwaśnej śmietany.
Przepis z "Pani domu"
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zrumień mięso z cebulą i czosnkie.
4. Oprósz pieprzem i ziołami.
5. Podlej 400 ml wody, przykryj i duś, aż mięso zmięknie, a woda odparuje.
6. Dodaj pomidory rozgniecione z zalewą.
7. Dołóż włoszczyznę.
8. Dopraw papryką i solą.
9. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.
10. Ziemniaki i cebulę obierz, drobno zetrzyj, lekko odciśnij.
11. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem.
12. Na oleju usmaż rumiane placki.
13. Podawaj z gulaszem i odrobiną kwaśnej śmietany.
Przepis z "Pani domu"