Placki ziemniaczane - gulasz

Sprawdź nasz nowy pomysł na placki ziemniaczane!
Weronika Kwaśniak / 20.11.2013 09:43
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 620 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5–6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej
Gulasz:
  • 1/2 wołowiny
  • 2 cebule
  • paczka mrożonej włoszczyzny
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zrumień mięso z cebulą i czosnkie.
4. Oprósz pieprzem i ziołami.
5. Podlej 400 ml wody, przykryj i duś, aż mięso zmięknie, a woda odparuje.
6. Dodaj pomidory rozgniecione z zalewą.
7. Dołóż włoszczyznę.
8. Dopraw papryką i solą. 
9. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.  
10. Ziemniaki i cebulę obierz, drobno zetrzyj, lekko odciśnij.
11. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem.
12. Na oleju usmaż rumiane placki.
13. Podawaj z gulaszem i odrobiną kwaśnej śmietany.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA