Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych dużych krewetek,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szklanka oliwy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- posiekany ząbek czosnku,
- pieprz kajeński,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Krewetki z grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kluczową rolę odgrywa jakość owoców morza - powinny być świeże i jędrne (w tym wypadku odradzamy używania tych mrożonych).
W naszym przepisie krewetki marynowane są w intensywnie pietruszkowo-czosnkowym sosie na bazie oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego.
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
- Krewetki ułóż w szklanej misce (najlepiej sprawdzą się te tygrysie lub , zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum na 2 godziny.
- Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie – będą z nich łatwiej schodzić i nie wyschną).
- Ułóż je na rozgrzanym, posmarowanym olejem roślinnym ruszcie, i grilluj przez 2–3 minuty z każdej strony.
- Krewetki z grilla podawaj ze świeżą bagietką albo pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowym.
Więcej przepisów na dania z grilla:
Jak przygotować rybę z grilla?
Przepis na pyszne szaszłyki
Przepisy na owoce z grilla