Krupnik zazwyczaj przygotowuje się z kaszy jęczmiennej, stąd zresztą pochodzi nawet jego nazwa (gwarowo "krupy" oznaczają właśnie kaszę jęczmienną). Można jednak przyrządzić go na bazie kaszy gryczanej, a nawet jaglanej. W każdej wersji będzie smakować nieco inaczej.
Na skróty:
Tradycyjny krupnik
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- 4 litry wody,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 500 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- żeberka wieprzowe.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Przygotuj włoszczyznę: marchewki, selera i pietruszki wyszoruj, a potem obierz.
- Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
- Ziemniaki obierz i pokrój.
- Włóż cebulę, marchewki, ziemniaki, żeberka, selera i pietruszki do garnka, zalej 4 litrami wody.
- Zagotuj, przypraw pieprzem i solą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Gdy woda zacznie się gotować, wsyp kaszę.
- Teraz krupnik gotuj przez 45-60 minut, najlepiej na wolnym ogniu.
- Wszystkie warzywa (szczególnie ziemniaki) powinny być miękkie.
- Gotowy krupnik podawaj z dużą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki. Możesz też zabielić go śmietaną.
Krupnik z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1,5 litra bulionu,
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
- 12 pieczarek,
- czerwona papryka,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- olej,
- koperek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalej wrzątkiem i zagotuj, odcedź i przelej wodą na sicie.
- Włóż do garnka z bulionem i ugotuj.
- Paprykę i pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
- Warzywa dodaj do bulionu pod koniec gotowania się kaszy (czas gotowania sprawdź na opakowaniu).
- Następnie połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp krupnik posiekaną natką pietruszki, a także dużą ilością koperku.
Krupnik z dynią
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- 1 dynia, najlepiej odmiana hokkaido,
- 4 litry wody,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 500 g ziemniaków,
- 3 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- pieprz,
- sól,
- 4 listki laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
- Selera, marchewki i pietruszkę wyszoruj, a potem obierz.
- Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dynię umyj i zetrzyj na tarce. Jeśli korzystasz z odmiany hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki - pozbaw ją tylko pestek.
- Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij.
- Warzywa włóż do garnka, dodaj odrobinę oleju.
- Przesmaż przez 5 minut, a potem zalej 4 litrami wody.
- Przypraw solą i pieprzem, zielem angielskim, a także listkami laurowymi.
- Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy.
- Gdy krupnik się zagotuje, wsyp kaszę.
- Od momentu dodania kaszy, zupę gotuj jeszcze 45-60 minut. Warzywa powinny być miękkie!
- Dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę.
Sprawdź też:
Tradycyjne flaki - przepis krok po kroku
Zupa gulaszowa - sprawdzone przepisy
Rozgrzewające zupy na jesień i zimę