krupnik fot. Fotolia

Krupnik: zupa, bez której nie istnieje kuchnia polska. 3 przepisy

Krupnik nie musi być przyrządzany na mięsnym wywarze, dobrze smakuje też na bulionie warzywnym. Konieczne są jednak ziemniaki - makaron nie może ich tutaj zastąpić.
Weronika Kwaśniak / 03.10.2019 13:50
krupnik fot. Fotolia

Krupnik zazwyczaj przygotowuje się z kaszy jęczmiennej, stąd zresztą pochodzi nawet jego nazwa (gwarowo "krupy" oznaczają właśnie kaszę jęczmienną). Można jednak przyrządzić go na bazie kaszy gryczanej, a nawet jaglanej. W każdej wersji będzie smakować nieco inaczej.

Na skróty:

Tradycyjny krupnik

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 litry wody,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • żeberka wieprzowe.

krupnik zupa

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj włoszczyznę: marchewki, selera i pietruszki wyszoruj, a potem obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój.
  5. Włóż cebulę, marchewki, ziemniaki, żeberka, selera i pietruszki do garnka, zalej 4 litrami wody.
  6. Zagotuj, przypraw pieprzem i solą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  7. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp kaszę.
  8. Teraz krupnik gotuj przez 45-60 minut, najlepiej na wolnym ogniu.
  9. Wszystkie warzywa (szczególnie ziemniaki) powinny być miękkie.
  10. Gotowy krupnik podawaj z dużą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki. Możesz też zabielić go śmietaną.

Krupnik z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 12 pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalej wrzątkiem i zagotuj, odcedź i przelej wodą na sicie.
  2. Włóż do garnka z bulionem i ugotuj.
  3. Paprykę i pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
  4. Warzywa dodaj do bulionu pod koniec gotowania się kaszy (czas gotowania sprawdź na opakowaniu).
  5. Następnie połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp krupnik posiekaną natką pietruszki, a także dużą ilością koperku.

Krupnik z dynią

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 dynia, najlepiej odmiana hokkaido,
  • 4 litry wody,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • sól,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Selera, marchewki i pietruszkę wyszoruj, a potem obierz.
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Dynię umyj i zetrzyj na tarce. Jeśli korzystasz z odmiany hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki - pozbaw ją tylko pestek.
  4. Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij.
  5. Warzywa włóż do garnka, dodaj odrobinę oleju.
  6. Przesmaż przez 5 minut, a potem zalej 4 litrami wody.
  7. Przypraw solą i pieprzem, zielem angielskim, a także listkami laurowymi.
  8. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy.
  9. Gdy krupnik się zagotuje, wsyp kaszę.
  10. Od momentu dodania kaszy, zupę gotuj jeszcze 45-60 minut. Warzywa powinny być miękkie!
  11. Dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę.

Sprawdź też:
Tradycyjne flaki - przepis krok po kroku
Zupa gulaszowa - sprawdzone przepisy
Rozgrzewające zupy na jesień i zimę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)