POLECAMY

Koktajle warzywne – jak je przygotować?

Pomidory, ogórki, marchew, botwinka czy seler doskonale nadają się jako składnik koktajli warzywnych. Jak przygotować koktajl z warzyw? Które warzywa nadają się do zmiksowania z jogurtem naturalnym lub kefirem? Przedstawiamy przepisy na smaczne koktajle warzywne!
Koktajle warzywne – jak je przygotować?

Zielona moc!

Latem, oprócz pysznych czereśni i truskawek, mamy dostęp również do świeżych warzyw. Żeby urozmaicić nieco nasz jadłospis, warto przyjrzeć się koktajlom warzywnym, które nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze zapewnią nam dużo witamin i energii.

Coraz większą popularnością cieszą się ostatnio zielone koktajle, których wysoka zawartość chlorofilu ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Najlepszym pomysłem jest stosowanie proporcji 60/40, gdzie 60% koktajlu stanowią owoce, a 40% warzywa. Dzięki temu napój jest słodki i smaczny, a my czerpiemy z dobrodziejstw warzyw.

Do zielonych koktajli polecana jest sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż, pietruszka, kolendra, mięta, a nawet liście pokrzywy.

Propozycje zielonych koktajli:

Koktajl szpinakowy:

  • 2-3 szklanki szpinaku,
  • pól banana,
  •  sok z cytryny,
  •  wiórki kokosowe,
  • woda do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.

Należy wszystko zmiksować razem w blenderze.

Koktajl selerowo-bananowy:

  • 2 szklanki liści selera,
  • banan,
  • kilka truskawek,
  • woda do rozrzedzenia.

Koktajl z brzoskwinią:

  • szklanka liści sałaty,
  • dwie brzoskwinie,
  • sok z cytryny,
  • woda.

Koktajl miętowo-bananowy:

  • szklanka liści sałaty,
  • szklanka liści mięty,
  • 2 banany,
  • woda.

Zobacz też: Zioła - jakie mają właściwości zdrowotne?

Można również przygotować koktajl na bazie jogurtu naturalnego bądź mleka.

Koktajl marchwiowo-jogurtowy:

  • 2 marchwie,
  • pół selera,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżka pestek słonecznika,
  • łyżka maku,
  • jogurt naturalny.

Koktajl pomidorowo-jogurtowy:

  • 3 obrane ze skórki pomidory,
  • jeden obrany ogórek,
  • jogurt naturalny,
  • świeża bazylia,
  • świeża mięta.

Koktajl botwinkowy:

  • ugotowana botwinka,
  • jogurt naturalny,
  • koperek,
  • siemię lniane.

Koktajl ogórkowy:

  • 2 ogórki,
  • kefir,
  • świeża bazylia,
  • świeża mięta.

Proporcje, w jakich użyjesz warzyw, owoców czy produktów mlecznych, zależą głównie od Twojego smaku. Wszystkie koktajle możesz doprawiać pieprzem, solą, ale także innymi przyprawami. Nie bój się eksperymentować, łączyć ze sobą najróżniejsze warzywa i owoce, naprawdę bardzo trudno jest zepsuć koktajl warzywny!

Zobacz też: Co jeść w upalne dni?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
thx, zrobilem: 1 banan 4 liście jarmużu sok z jednej cytryny około 3/4 szklanki wody ze 2-3łyżki oleju lnianego olefarm z lodówki kwaaśne, ale dobre;D Ciekawe czy bieguna po tym bedzie czy jak? olej ponoć musibyc zeby z zielonych sie wchłaniało Pozdrawiam