Fit rafaello to świetny patent na to, aby cieszyć się smakiem znanych kokosowych słodyczy, ale bez wyrzutów sumienia. Kulki formuje się bez migdałów lub orzechów w środku lub z nimi – jak kto sobie winszuje. Trzeba jednak pamiętać, że choć to fit rafaello, to jednak nie jest niskokaloryczną przekąską. 100 g wiórków kokosowych zawiera ok. 600 kcal. Oczywiście 2-3 kulki nie zrujnują diety, ale objadanie się nimi, bo przecież są fit, nie jest wskazane, gdy ktoś dba o linię. Nawet fit desery jadane w nadmiarze tuczą.
Spis treści:
Fit rafaello – ciasto
Ciasto na fit rafaello, a właściwie masa na kulki, bo przecież się ich nie piecze, to klucz do przygotowania apetycznych i smacznych kuleczek. W oryginale składa się z: wiórków, tłuszczu roślinnego, cukru, mleka w proszku, mąki pszennej, serwatki i ulepszaczy. W domowej wersji kulek można pozbyć się polepszaczy, a także mąki i cukru, za to np. wzbogacić przepis o dodatkowy błonnik. To nie tylko trochę odchudzi ciasto na fit rafaello z kalorii, ale też sprawi, że będą bardziej przyjazne dla układu pokarmowego.
Głównym składnikiem fit rafaello są zawsze wiórki kokosowe, które zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym, bo zawierają mało węglowodanów, a dużo tłuszczu i błonnika. W 100 g wiórków kokosowych znajduje się:
- 67 g tłuszczu,
- 21,1 g błonnika,
- 5,9 g węglowodanów,
- 5,6 g białka.
Domowe rafaello fit może też wpisać się w dietę ketogeniczną. Jej warunki spełnia nasz pierwszy przepis, który jest jednocześnie najprostszy i nie zawiera żadnych dodatków węglowodanowych, jak kasza czy płatki owsiane.
Kulki rafaello fit
Zaczynamy od bardzo prostego przepisu na fit rafaello - pasującego do przepisów diety keto. Zawiera tylko 4 składniki i nie wymaga dużo pracy. Pozwala przygotować 15-16 kulek, które należy schłodzić przed podaniem, aby były bardziej zwarte. Jeśli nie jesteś na diecie keto, możesz użyć miodu zamiast erytrolu.
Składniki:
- 180 g wiórków kokosowych,
- zestalona część mleczka kokosowego z jednej puszki,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 15-16 migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zalej wrzątkiem migdały i odstaw na 5 minut.
- Wsyp do miski wiórki kokosowe, dodaj ksylitol oraz zestaloną część mleczka kokosowego.
- Mieszaj zawartość miski, rozgniatając kawałki mleczka. Kontynuuj, aż powstanie jednorodna masa.
- Wylej wodę z migdałów i obierz je ze skórki.
- Nabierz łyżką porcję masy, wciśnij w nią migdał i uformuj kulkę, ugniatając i modelując masę palcami i wnętrzami dłoni. Powtarzaj, aż wszystkie migdały znajdą się w kokosowych kulkach.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin.
for. Kulki rafaello fit/ Adobe Stock, сергей холодов/EyeEm
Domowe rafaello fit
To, co sprawia, że jest to zdrowszy przepis od oryginalnego to to, że zawiera płatki owsiane i nie ma dodatku cukru. Zamiast niego jest słodzik – erytrytol. Można, oczywiście, zamiast niego użyć ksylitolu lub stewii – co kto woli.
Składniki:
- 0,75 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych + 0,25 szklanki wiórków do obtoczenia kulek,
- 55 g roztopionego masła,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 100 g mleka w proszku,
- maksimum ¼ szklanki wody – im mniej, tym lepiej,
- pół łyżki ekstraktu waniliowego, migdały bez skórki lub orzechy laskowe (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki owsiane i przesyp do miski.
- Dodaj wiórki kokosowe (1,5 szklanki), mleko w proszku, ksylitol, ekstrakt waniliowy, masło i trochę wody.
- Wyrób składniki na jednolitą masę, w razie potrzeby dodając po troszku wody.
- Formuj kulki z migdałem lub orzechem w środku albo bez nich.
- Obtaczaj na koniec kuleczki w wiórkach kokosowych. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
fot. Domowe rafello fit/ Adobe Stock, la_vanda
Fit rafaello z kaszy jaglanej
To przepis bez mleka i cukru, ale z dodatkiem kaszy, która dostarcza węglowodanów i błonnika. Choć składników wydaje się sporo, przygotowanie tego fit rafaello naprawdę nie jest skomplikowane. To idealna przekąska potreningowa.
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej,
- ¾ szklanki wody,
- ¾ szklanki mleka roślinnego,
- 5 łyżek ksylitolu,
- łyżka masła kokosowego,
- 6 łyżek wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kuleczek,
- migdały lub orzechy laskowe (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Gotuj kaszę (ok. 20 minut) na wolnym ogniu, aż wchłonie wodę.
- Dodaj masło kokosowe, erytrytol i wiórki kokosowe. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Przełóż masę do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Formuj z masy kuleczki (z migdałami lub orzechami w środku, lub bez nich), obtaczaj w wiórkach kokosowych.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny.
fot. Fit rafaello z kaszy jaglanej/ Adobe Stock, Sergey Trofimov
Czytaj także:
Przepisy na jednoporcjowe fit desery
Jak zrobić fit tiramisu?
Pomysły na ciasta owsiane fit