Naleśniki zielone i czerwone - przepisy

W cukiernictwie często stosuje się barwniki spożywcze do ciast i kremów - niestety są to zazwyczaj barwniki pełne syntetycznych dodatków. Warto jednak wiedzieć, że ciasto można zabarwić w zupełnie naturalny sposób. Podpowiadamy, jak uzyskać czerwony i zielony kolor naleśników oraz jak naleśniki zaserwować.
/ 11.06.2013 11:37

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów  – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Czerwone naleśniki dla jaroszy

Czerwone naleśniki

Czerwone jarskie naleśniki


  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • woda (1 szkl.)
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • szczypta soli
  • cebula
  • papryka czerwona (1 szt.)
  • pieczarki (30 dag)
  • puszka kukurydzy
  • żółty ser (5 dag)
  • kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem  i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

Zobacz także: Naleśniki że palce lizać!

Zielone naleśniki z kurczakiem

Naleśniki

Zielone naleśniki ze szpinakiem


  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • mleko (1 szklanka)
  • masło (2 łyżki)
  • mrożony szpinak (50 dag)
  • szczypta soli
  • starta gałka muszkatołowa
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • ser feta

Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.

Źródło: Serwis Foodpanda.pl/(bj)

Zobacz także: Naleśniki na sposób francuski

Redakcja poleca

REKLAMA