6 przepisów na keto naleśniki. Wytrawne i na słodko, z różnych rodzajów niskowęglowodanowej mąki

keto nalesniki.jpg fot. Adobe Stock, whiteaster
Keto naleśniki można przygotować z różnych rodzajów mąki, z jajami lub bez nich. Można je jeść na słodko lub pokusić się o wersję wytrawną, np. ze szpinakiem. W porcji jest zwykle do 10 g węglowodanów, a im więcej w przepisie jaj czy sera, tym więcej zawierają białka. W większości najlepiej smażyć je w postaci pankejków, czyli małych naleśniczków, które później układa się w apetyczny stosik.
Ewa Cwil / 13.10.2023 05:11
keto nalesniki.jpg fot. Adobe Stock, whiteaster

Wypróbuj nasze przepisy na keto naleśniki. Znajdź ten, który będzie ci najbardziej odpowiadał. Z gęstszego ciasta smaż mniejsze naleśniczki, a z bardziej rzadkiego większe. Zawsze przed ich obróceniem upewnij się, że całe ciasto się ścięło, aby w czasie przekładania na drugą stronę keto naleśniki się nie „podarły”. Które na stałe zagoszczą w twoje diecie ketogenicznej?

Spis treści:

  1. Keto naleśniki z mascarpone
  2. Keto naleśniki z mąki kokosowej
  3. Keto naleśniki z mąki migdałowej
  4. Keto naleśniki z babką jajowatą
  5. Keto naleśniki bez jajek
  6. Keto naleśniki z masłem orzechowym

Keto naleśniki z mascarpone

To przepis na keto naleśniki z mascarpone na słodko z mocną czekoladową nutą. Można je zjeść np. z jeżynami lub śmietaną i wiórkami gorzkiej czekolady. Nie wymagają użycia żadnej mąki, a do ich przygotowania wystarczy 30 minut. Podajemy składniki na naleśniki dla 2 osób.

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do miski serek, kakao i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem. Wbij drugie jajo i ponownie dobrze wymieszaj.
  2. Natłuść masłem patelnię i rozgrzej ją na niewielkim ogniu.
  3. Nałóż łyżką na patelnię ciasto, kształtując niewielki naleśnik – na dużej patelni powinny zmieścić się 3 takie pankejki. Przykryj patelnię pokrywką.
  4. Smaż, aż brzegi naleśników zaczną się wywijać. Przełóż pankejki na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
  5. Gotowe keto naleśniki podziel na dwie porcje, poukładaj na talerzach w stosiki. Podawaj, jak lubisz.

Keto naleśniki z mascarpone

fot. Keto naleśniki z mascarpone/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Keto naleśniki z mąki kokosowej

Możesz z tego przepisu zrobić też keto naleśniki wytrawne. Zrezygnuj z dodawania słodzika, a do ciasta wmieszaj np. rozdrobniony szpinak. Wtedy możesz podawać takie keto naleśniki ze szpinakiem oprószone tartym żółtym serem.

Składniki:

  • 3 jajka (dodaj kolejne, jeśli ciasto będzie zbyt gęste),
  • 25 g mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany,
  • łyżka keto słodzika,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • woda opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce masło, śmietanę, słodzik, sól, jajka i ekstrakt waniliowy.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
  3. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Odczekaj, aż ciasto zgęstnieje (może być potrzebne 15-30 minut).
  4. Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
  5. Nakładaj łyżką ciasto na patelnię i formuj naleśniki o średnicy około 5-6 centymetrów. Spłaszczaj naleśniki grzbietem łyżki.
  6. Smaż na złoto z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Keto naleśniki z mąką kokosowąfot. Keto naleśniki z mąką kokosową/ Adobe Stock, ricka_kinamoto

Keto naleśniki z mąki migdałowej

Przepis na keto naleśniki z waniliową nutą. Pięknie się smażą i rumienią. Można je podawać ze smażonym bekonem, owocami, śmietaną lub keto syropem klonowym.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 175 g mąki migdałowej,
  • 75 ml „mleka” migdałowego,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka keto słodzika.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jajka i „mleko” migdałowe. Dodaj keto słodzik, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę migdałową i wanilię. Wymieszaj do połączenia składników.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nałóż łyżką na patelnię ciasto, kształtując niewielki naleśnik – na dużej patelni powinny zmieścić się 3 takie pankejki. Smaż ok. 2-3 minuty, aż brzegi się dobrze zetną.
  3. Obróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto.
  4. Podawaj w stosikach z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i jagodami.

Keto naleśniki z mąki migdałowejfot. Keto naleśniki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, vaseenaa

Keto naleśniki z babką jajowatą

Ten rodzaj keto naleśników jest grubszy, ale puszysty i delikatny w smaku. Podajemy składniki na 4 naleśniki, które można podać z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 200 ml „mleka” migdałowego,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżeczki zmielonych łusek babki jajowatej,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • mały kubeczek śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajka z „mlekiem” migdałowym, dodaj mąkę kokosową, babkę, sól i połącz wszystkie składniki. Odstaw na 5 minut.
  2. Rozpuść łyżkę masła na rozgrzanej patelni, nalej ¼ ciasta (rozprowadzając łyżką po całej patelni) i smaż na złoto z obu stron.
  3. Usmaż kolejne 3 naleśniki.
  4. Ubij śmietanę. Wysmaruj każdego naleśnika bitą śmietaną i złóż na pół. Podawaj jak lubisz – np. z niskowęglowodanowymi owocami.

Keto naleśniki z babka jajowatąfot. Keto naleśniki z babką jajowatą/ Adobe Stock, pavel_shishkin

Keto naleśniki bez jajek

Nie będziemy podawać dokładnego przepisu, gdyż wystarczy w przepisie 2 i 3 zamienić jaja na siemię lniane w proporcji 1 łyżka siemienia wymieszanego z 3 łyżkami wody (odstawić na 15 minut) na każde jajko. Proste, prawda?

Keto naleśniki z masłem orzechowym

Przepis z keto masłem orzechowym, które włącza się do ciasta, a nie podaje jako dodatek. Można użyć mąki kokosowej lub migdałowej – co kto lubi lub akurat ma w domu.

Składniki:

  • 6 jaj,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki masła orzechowego w temp. Pokojowej,
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki „mleka” migdałowego,
  • 25 g mąki kokosowej.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj masło orzechowe, ekstrakt i „mleko”. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
  2. Wmieszaj proszek do pieczenia.
  3. Rozgrzej patelnię i wysmaruj ją olejem kokosowym.
  4. Za pomocą chochli wylej na patelnię ciasto naleśnikowe. Smaż aż się zetnie.
  5. Przełóż naleśnika na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
  6. Podawaj np. z łyżką śmietany i pokruszonymi orzechami.

Keto naleśniki z masłem orzechowymfot. Keto naleśniki z masłem orzechowym/ Adobe Stock, Vladislav Noseek

Czytaj także:
Jak przygotować keto gołąbki?
Wypróbuj przepisy na keto placki z dyni z 3 rodzajów mąki
Superprzepisy na keto deser z chia

Redakcja poleca

REKLAMA