Wypróbuj nasze przepisy na keto naleśniki. Znajdź ten, który będzie ci najbardziej odpowiadał. Z gęstszego ciasta smaż mniejsze naleśniczki, a z bardziej rzadkiego większe. Zawsze przed ich obróceniem upewnij się, że całe ciasto się ścięło, aby w czasie przekładania na drugą stronę keto naleśniki się nie „podarły”. Które na stałe zagoszczą w twoje diecie ketogenicznej?
Spis treści:
- Keto naleśniki z mascarpone
- Keto naleśniki z mąki kokosowej
- Keto naleśniki z mąki migdałowej
- Keto naleśniki z babką jajowatą
- Keto naleśniki bez jajek
- Keto naleśniki z masłem orzechowym
Keto naleśniki z mascarpone
To przepis na keto naleśniki z mascarpone na słodko z mocną czekoladową nutą. Można je zjeść np. z jeżynami lub śmietaną i wiórkami gorzkiej czekolady. Nie wymagają użycia żadnej mąki, a do ich przygotowania wystarczy 30 minut. Podajemy składniki na naleśniki dla 2 osób.
Składniki:
- 300 g serka mascarpone,
- 2 jaja,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Włóż do miski serek, kakao i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem. Wbij drugie jajo i ponownie dobrze wymieszaj.
- Natłuść masłem patelnię i rozgrzej ją na niewielkim ogniu.
- Nałóż łyżką na patelnię ciasto, kształtując niewielki naleśnik – na dużej patelni powinny zmieścić się 3 takie pankejki. Przykryj patelnię pokrywką.
- Smaż, aż brzegi naleśników zaczną się wywijać. Przełóż pankejki na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Gotowe keto naleśniki podziel na dwie porcje, poukładaj na talerzach w stosiki. Podawaj, jak lubisz.
fot. Keto naleśniki z mascarpone/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Keto naleśniki z mąki kokosowej
Możesz z tego przepisu zrobić też keto naleśniki wytrawne. Zrezygnuj z dodawania słodzika, a do ciasta wmieszaj np. rozdrobniony szpinak. Wtedy możesz podawać takie keto naleśniki ze szpinakiem oprószone tartym żółtym serem.
Składniki:
- 3 jajka (dodaj kolejne, jeśli ciasto będzie zbyt gęste),
- 25 g mąki kokosowej,
- 1/4 szklanki roztopionego masła,
- 1/4 szklanki gęstej śmietany,
- łyżka keto słodzika,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce masło, śmietanę, słodzik, sól, jajka i ekstrakt waniliowy.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
- Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Odczekaj, aż ciasto zgęstnieje (może być potrzebne 15-30 minut).
- Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
- Nakładaj łyżką ciasto na patelnię i formuj naleśniki o średnicy około 5-6 centymetrów. Spłaszczaj naleśniki grzbietem łyżki.
- Smaż na złoto z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Keto naleśniki z mąką kokosową/ Adobe Stock, ricka_kinamoto
Keto naleśniki z mąki migdałowej
Przepis na keto naleśniki z waniliową nutą. Pięknie się smażą i rumienią. Można je podawać ze smażonym bekonem, owocami, śmietaną lub keto syropem klonowym.
Składniki:
- 4 jaja,
- 175 g mąki migdałowej,
- 75 ml „mleka” migdałowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka keto słodzika.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka i „mleko” migdałowe. Dodaj keto słodzik, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę migdałową i wanilię. Wymieszaj do połączenia składników.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nałóż łyżką na patelnię ciasto, kształtując niewielki naleśnik – na dużej patelni powinny zmieścić się 3 takie pankejki. Smaż ok. 2-3 minuty, aż brzegi się dobrze zetną.
- Obróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto.
- Podawaj w stosikach z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i jagodami.
fot. Keto naleśniki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, vaseenaa
Keto naleśniki z babką jajowatą
Ten rodzaj keto naleśników jest grubszy, ale puszysty i delikatny w smaku. Podajemy składniki na 4 naleśniki, które można podać z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 4 jaja,
- 200 ml „mleka” migdałowego,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżeczki zmielonych łusek babki jajowatej,
- szczypta soli,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- mały kubeczek śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jajka z „mlekiem” migdałowym, dodaj mąkę kokosową, babkę, sól i połącz wszystkie składniki. Odstaw na 5 minut.
- Rozpuść łyżkę masła na rozgrzanej patelni, nalej ¼ ciasta (rozprowadzając łyżką po całej patelni) i smaż na złoto z obu stron.
- Usmaż kolejne 3 naleśniki.
- Ubij śmietanę. Wysmaruj każdego naleśnika bitą śmietaną i złóż na pół. Podawaj jak lubisz – np. z niskowęglowodanowymi owocami.
fot. Keto naleśniki z babką jajowatą/ Adobe Stock, pavel_shishkin
Keto naleśniki bez jajek
Nie będziemy podawać dokładnego przepisu, gdyż wystarczy w przepisie 2 i 3 zamienić jaja na siemię lniane w proporcji 1 łyżka siemienia wymieszanego z 3 łyżkami wody (odstawić na 15 minut) na każde jajko. Proste, prawda?
Keto naleśniki z masłem orzechowym
Przepis z keto masłem orzechowym, które włącza się do ciasta, a nie podaje jako dodatek. Można użyć mąki kokosowej lub migdałowej – co kto lubi lub akurat ma w domu.
Składniki:
- 6 jaj,
- łyżka oleju kokosowego,
- 3 łyżki masła orzechowego w temp. Pokojowej,
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżki proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki „mleka” migdałowego,
- 25 g mąki kokosowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj masło orzechowe, ekstrakt i „mleko”. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Wmieszaj proszek do pieczenia.
- Rozgrzej patelnię i wysmaruj ją olejem kokosowym.
- Za pomocą chochli wylej na patelnię ciasto naleśnikowe. Smaż aż się zetnie.
- Przełóż naleśnika na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
- Podawaj np. z łyżką śmietany i pokruszonymi orzechami.
fot. Keto naleśniki z masłem orzechowym/ Adobe Stock, Vladislav Noseek
Czytaj także:
Jak przygotować keto gołąbki?
Wypróbuj przepisy na keto placki z dyni z 3 rodzajów mąki
Superprzepisy na keto deser z chia