Domowy chrzan na Wielkanoc

Dla smakoszy najważniejszy jest jego przyjemny, choć ostry smak, dzięki któremu potrafi urozmaicić każde danie.

fot. Fotolia
Wymyślono wiele recept, żeby świątecznego łakomstwa nie przypłacić chorobą. Jednym z wypróbowanych leków jest chrzan. Według tradycji należało zjeść na czczo pokaźną porcję tego święconego specjału, chuchnąć 3 razy do komina i już można było jeść bezkarnie, dużo i tłusto.

Od dawna uważano, że chrzan dobrze wpływa na zdrowie. Dziś wiemy, że dzięki niemu łatwiej się trawi. Ma również właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Te zalety wykorzystują radiesteci, zalecając układanie korzeni chrzanu w miejscach zapromieniowanych. Korzenie i liście chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Są bogate w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas, fosfor. Praktyczne gospodynie wiedzą, że masło lub mięso obłożone liśćmi chrzanu zachowuje świeżość nawet w upały. Korzeń włożony do kiszonek utrwala ich jędrność.

Chrzan jest najwartościowszy zaraz po utarciu. Smak i aromat łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu chrzanu wrzątkiem. Nie należy go jednak gotować, bo traci część witamin. Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.

 

Wielkanoc bez chrzanu i jego wspaniałych właściwości nie przynosiłaby tyle radości. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszny chrzan wielkanocny:

Sos chrzanowy na zimno


Składniki:
  • 1 średni korzeń chrzanu
  • 25 dag majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Chrzan utrzeć, przelać gorącą wodą, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić, podawać do zimnych mięs, galaret i jajek na twardo.

Domowy chrzan z jajkiem


Składniki:
  • korzeń chrzanu 10 dag
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jajka ugotowane na twardo posiekać, utrzeć ze śmietaną, połączyć z chrzanem, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła staropolska


Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • korzeń chrzanu
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
Sposób przygotowania:
Buraki oczyścić, wyszorować, upiec w piekarniku, przestudzić, obrać, pokroić na cienkie plasterki albo zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami, układać warstwami w słoiku, przekładając utartym i sparzonym chrzanem, solą i cukrem, zalać octem lub sokiem z cytryny wymieszanym z winem, przykryć, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Sos chrzanowy na ciepło


Składniki:
  • 1 średni korzeń chrzanu
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać starty chrzan, zagotować, połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, przyprawić, do sztuki mięsa, białej kiełbasy.

Wołowina na zimno


Składniki:
  • 1 kg ugotowanej wołowiny z rosołu lub pieczeni
  • sos chrzanowy według przepisu "Sos chrzanowy na zimno"
  • 1 łyżka świeżo startych wiórków chrzanu
Sposób przygotowania:
Mięso ostudzić, pokroić w plastry, polać sosem chrzanowym, posypać wiórkami chrzanu, podawać z pieczywem, w ten sam sposób można podawać inne pieczone mięso, np. wieprzowinę lub dziczyznę.

Zupa chrzanowa


Składniki:
  • korzeń chrzanu ok. 20 dag
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 bułka bez skórki lub ugotowany ziemniak
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag boczku wędzonego lub bekonu
Sposób przygotowania:
Chrzan utrzeć, zalać bulionem, gotować 20 min, przetrzeć przez sito, dodać śmietanę i startą bułkę lub utartego ziemniaka, gotować kilka minut, aż zupa zgęstnieje, zaprawić żółtkiem roztartym z musztardą, przyprawić do smaku, bekon lub boczek pokroić, przesmażyć, dodać do zupy.


Sztuka mięsa z chrzanem


Składniki:
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg wołowiny na rosół
  • sól
  • pieprz
  • sos chrzanowy do dań na ciepło
  • kawałek chrzanu
Sposób przygotowania:
Zagotować 2l wody, posolić, włożyć kilka ziaren pieprzu, do wrzątku włożyć umyte i osuszone mięso, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie, pół godziny przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, razem ugotować, wyjąć mięso, pokroić w plastry, polać podgrzanym sosem, chrzan oczyścić, opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, wiórkami posypać mięso.

Masło chrzanowe


Składniki:
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka wiórków świeżo startego chrzanu
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z chrzanem na gładką, puszystą masę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, domieszać świeże wiórki chrzanu i kminek (ale nie jest to konieczne), włożyć do miseczek, wyrównać powierzchnię, silnie schłodzić w lodówce, podawać do pieczywa, można dodać do sosu mięsnego.

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Gość/3 lata temu
uwielbiam wieknocny chrzan!
Zuzia/6 lat temu
Bardzo dobry