Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 białe kiełbaski,
- 10 dag wędzonego boczku,
- główka czosnku,
- 1/2 szklanki zakwasu na żurek,
- tarty chrzan,
- 1 l maślanki,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- listek laurowy,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Przygotowanie:
Żurek na maślance różni się nieco smakiem od tego klasycznego - jego nut smakowych nie ma sensu jednak opisywać, lepiej je po prostu przetestować. Głębię smaku zapewnia nie tylko dodatek maślanki i chrzanu, ale również podpieczony czosnek.
- Czosnek ułóż na blaszce, polej olejem i upiecz do miękkości w temperaturze 180°C.
- Maślankę wlej do rondla, zagotuj.
- Odcedź ściętą część, serwatkę przelej do garnka, wlej szklankę wody.
- Włóż do maślanki białe kiełbaski i boczek, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj przez około 25 minut.
- Kiełbasę wyjmij, pokrój i podsmaż na oleju.
- Do wywaru dodaj rozgnieciony czosnek.
- Wsyp majeranek.
- Wlej zakwas na żurek, zagotuj.
- Dopraw żurek na maślance pieprzem i ewentualnie solą.
- Dodaj łyżkę chrzanu.
- Wlej śmietanę.
- Żurek na maślance rozlej do miseczek, obłóż plasterkami kiełbasy, ewentualnie kawałkami jajka na twardo.
Treść artykułu pierwotnie została opublikowana 16.03.2016 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane smażone - przepis
Pasztet z jajek - przepis na pasztet jajeczny