Biała kiełbasa to tradycyjny wielkanocny rarytas. Musi się znaleźć w koszyczku ze święconką - na znak, że kończy się post - i na świątecznym stole. Jak piec białą kiełbasę w piekarniku? Wystarczy sprawny piekarnik i kilka dodatków: czosnek, cebula i olej. Pieczoną białą kiełbasę warto doprawić majerankiem, wcześniej można ją też podsmażyć.
Spis treści:
Jak upiec białą kiełbasę
Pieczenie białej kiełbasy należy zacząć od dokładnego opłukania jej pod bieżącą woda. Możesz dodatkowo lekko ją ponacinać (podobnie jak w przypadku kiełbasy z grilla) albo pokroić w talarki - wtedy będzie od razu gotowa np. do święconki lub na talerz ze świątecznym mięsiwem, podawanym podczas śniadania. Biała kiełbasa z piekarnika jest wyśmienita na ciepło z musztardą, bądź na zimno z ćwikłą i wielkanocnym chrzanem.
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy,
- 4 średnie cebule,
- główka czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- 2-3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w talarki. Ząbek czosnku obierz, pokrój na plasterki.
- Białą kiełbasę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ściśle ułóż w nim ponakłuwane wykałaczką kiełbasy.
- Resztą oleju posmaruj kiełbasy i obsyp majerankiem, obłóż czosnkiem i cebulą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, w temperaturze 180 stopni, aż kiełbasa się przyrumieni.
Przed pieczeniem białą kiełbasę możesz też obsmażyć na patelni, a dopiero później upiec. Wówczas czas pieczenia skróć do 20 minut, jednak temperatura pieczenia może być wyższa i wynosić 200 stopni.
Ile piec białą kiełbasę
To jak długo piec białą kiełbasę w piekarniku, zależy od jej grubości - tradycyjną białą kiełbasę piecze się 30 minut w temperaturze 180 stopni, cienką kiełbasę (grubości frankfurterek) piecze się przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.03.2010.
Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:
33 przepisy na mięsa wielkanocne
Szybkie przepisy na Wielkanoc
Sałatki na Wielkanoc