Polki.pl
kom. (17)

Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cery

Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.


Cała prawda o tłuszczach
Przerażenie, jakie wzbudza w wielbicielach szczupłej sylwetki samo słowo "tłuszcz", na twarzy dietetyków musi wywołać pobłażliwy uśmiech. Bez tłuszczów nasz organizm nie mógłby istnieć. Dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka, takich jak kwas linolowy, czy witaminy A, D, E, K (czyli grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w przeciwieństwie do pozostałych, rozpuszczalnych w wodzie). W zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych tworzących dany rodzaj tłuszczu, generalnie można rozróżnić tłuszcze nasycone (zawarte m.in. w mięsie, jajach, mleku), jednonienasycone (pochodzące z oliwy z oliwek) oraz wielonienasycone (ich źródłem są przede wszystkim nasiona roślin i owoców oleistych, a także ryby i owoce morza).

Jednym ze związków tłuszczowych jest słynny cholesterol, którego widmo unosi się nad niejednym
stołem, psując radość z jedzenia i grożąc chorobami serca. Tymczasem często zapominamy, że jak wszystkie tłuszcze, tak i cholesterol odgrywa w naszym ciele bardzo ważną rolę. Obecność "dobrego" cholesterolu (HDL) jest nie tylko niezbędna, ale wręcz pożądana w organizmie. Walczyć musimy z poziomem cholesterolu "złego" (LDL), powodującym odkładanie wewnątrz arterii złogów tłuszczu, a więc w dalszej perspektywie - prowadzącym do zwężania naczyń krwionośnych i zawałów serca.Tłuszczami, które powodują wzrost poziomu "złego" cholesterolu we krwi są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, nasycone. Pozostałe mają albo charakter obojętny (jednonienasycone), albo wręcz pomagają w obniżaniu tego poziomu, a więc dbają o równowagę gospodarki cholesterolowej w organizmie (wielonienasycone). Upraszczając, można powiedzieć, że szkodliwe są dla nas tłuszcze zwierzęce, nasycone - a więc te, których niestety wciąż spożywamy najwięcej!

Tłuszcz może być zdrowy
Sposobem na walkę z zagrożeniami niesionymi przez niektóre tłuszcze może być przede wszystkim ich odpowiedni dobór w naszej kuchni. Jednak dla osób dbających o zdrowie prawdziwym odkryciem powinien być olej z pestek winogron. Pestki winogron, z których jest tłoczony, to prawdziwe kapsułki zdrowia.Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca. Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, jaką może się poszczycić olej z pestek winogron, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego "transportera" tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują powstawanie zatorów). Jego źródłem mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości produktów bogatych w kwas linolowy.

Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.

W przeciwieństwie do wielu bardzo zdrowych produktów, które jednak mało komu smakują, olej z
pestek winogron ma szansę zachwycić swoimi właściwościami nie tylko dietetyka, ale i kucharza.
Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw - potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku. Jednocześnie olej z pestek winogron jest produktem niezwykle ekonomicznym. W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180? C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! Temperatura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 st. C.

Dla osób, którym leży na sercu dobro środowiska, ważną informacją będzie na pewno to, że olej z pestek winogron jest produktem nie tylko całkowicie naturalnym, ale i ekologicznym. Powstaje najczęściej z pestek winogron pozostałych po wyciśnięciu z nich soku, z którego wytwarza się wino. Proces tłoczenia tego oleju nie wymaga skomplikowanych urządzeń, zaś poddawane mu owoce nie muszą być udoskonalane ręką człowieka (np. poprzez manipulacje genetyczne).

Zainwestuj w siebie, zadbaj o serce, zdrową, elastyczną i młodo wyglądającą skórę, a jednocześnie ciesz się doskonałymi walorami kulinarnymi oleju z pestek winogron.

Oceń4.64 / 70

Podobne w temacie Kulinarne ABC

Skomentuj Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej...

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 16 Paź 12, 08:10
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryTo jest moje ostatnie odkrycie i ,,tajemnica,, ;) nie dosć że wg mnie jest przepyszny to działa jak cudowny eliksir na ciało. Odstawiłam smarowanie masłem pieczywa, polewam je tym olejem. Smak ma super- takie jakby mało tłusty delikatny olej o smaku orzechowym, w zwiazku z tym że trzymam linię to bałam sie go ale teraz leje go na chleb/bulke...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 23 Sie 12, 21:45
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryile i o jakiej porze go pic
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 12 Kwi 11, 14:01
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cerywitaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w tłuszczach, natomiast wit. C oraz grupa witramin B są rozpuszczalne w wodzie.
Stwierdzenie "rozpuszczalne w mleku" jest nijakie, bo mleko zawiera i tłuszcze i wodę :) można zawsze jeszcze pić mleko chude 0 %, które jak wiemy tłuszczu nie ma
Technolog żywności
Czwartek | 24 Sty 13, 12:33
+2    oceniono 4 razy
Technolog żywności
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryNie ma czegoś takiego jak mleko 0%, w tym przypadku dany produkt nie powinien nazywać się mlekiem.
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 8 Lis 13, 12:14
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryJak dobrze że istnieje jakiś procent społeczeństwa który zdaje sobie sprawę z tego co czyta lub słyszy w mediach !!! Miałam kiedyś sprzeczkę z moim kuzynem, kiedy powiedział mi że mleko które pijemy tak naprawdę nie jest mlekiem tylko wodą zabarwiona na biało. Najgorsze jest to że nie mogłam mu tego wybić z głowy (również kończyłam...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 1 Lis 10, 11:30
-8    oceniono 24 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cerynajlepsze zastosowanie dla tego oleju to wywołanie orgazmu z wytryskiem u kobiety.
Joanna Bodziecka
Poniedziałek | 26 Kwi 10, 15:48
+3    oceniono 3 razy
Joanna Bodziecka
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryPolecam na zbicie ciśnienia
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 26 Lut 10, 01:23
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryNa zbicie holesterolu polecam - drobno posiekac czosnek - zalewac go olejem z pestek winogron. Jesc codziennie po sniadaniu jedna lyzeczke. Przepis dala mi osoba, ktora zwalczyla skoki cisnienia.
Moze i i sie uda - walcze, zeby nie brac tabletek na regulacje cisnienia - u mnie ten proces sie zaczyna.....
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 24 Sty 10, 09:45
-2    oceniono 6 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryolej z pestek winogron ma rzeczywiscie neutralny smak, jest doskonaly, mam za malo cholesterolu we krwi dlatego codziennie pije jego lyzke, wiem ze nie wplynie zle na moj organizm i zadba o moje serce; polecam do smarowania suchych i rozdwojonych koncowek wlosow(tylko nie za duzo:) ps.witaminy sa rozpuszczalne w tluszczach i mleku(a nie wodzie...
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 15 Cze 11, 10:40
+3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryzważywszy na to że mleka pić nie powinniśmy będę obstawał, że w wodzie jednak rozpuszczają się witaminy inne jak ADEK
;P
Niedziela | 13 Sty 13, 11:53
0    oceniono 2 razy
;P
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cerynie ma czegoś takiego jak rozpuszczalność w mleku, tzn. nie jest to żaden wskaźnik rozpuszczalności. oj nie chodziło się na chemię
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 26 Sie 09, 08:56
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryDo sałatek idealny, ma neutralny smak. Nadaje się też do pielęgnacji niemowląt - smaruję nim mojego małego alergika zamiast tych wszystkich oliwek dziecięcych zrobionych z ropy naftowej.
ss
Czwartek | 8 Kwi 10, 22:22
-1    oceniono 1 raz
ss
Re: Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryropa naftowa to produkt naturalny
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 21 Lip 11, 21:37
+2    oceniono 4 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryto spróbuj ją wypić
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 21 Cze 09, 18:43
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cerypije olej z winogron i wysmienicie sie czuje
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 28 Mar 09, 11:34
-3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryJest dobry do smażenia ale do sałatek, jak dla mnie się nie nadaje- psuje smak sałatki niestety -ma specyficzny smak.
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 27 Sty 09, 20:25
+4    oceniono 4 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej ceryPopieram, poprawia pracę jelit i dania smakują o wiele lepiej
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej...

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl