Witamina A+E to znany preparat dostępny w aptekach bez recepty w postaci kapsułek. Chociaż to witaminy dobrze tolerowane przez organizm, trzeba uważać, bo mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami.
Spis treści:
- Witamina A - działanie, niedobór, nadmiar
- Witamina E - działanie, niedobór, nadmiar
- Witamina A+E - kiedy stosować?
Witamina A – witamina oczu
Powstaje z prowitaminy, którą jest beta-karoten znajdujący się w kolorowych warzywach. Razem z witaminą E wpływa na prawidłowy stan skóry i wytworów naskórka oraz błon śluzowych. Warto wiedzieć, że chroni wewnętrzne nabłonki przed infekcjami, zapewnia prawidłowy rozwój kości i różnicowanie się ich komórek, uczestniczy w syntezie kolagenu.
Uznano ją również za substancję przeciwutleniającą, wykazującą działanie przeciwnowotworowe np. w przypadku ostrych białaczek szpikowych.
Najważniejszą funkcją witaminy A jest ochrona oczu, odbiór bodźców wzrokowych i prawidłowe widzenie.
Awitaminoza
Niedobór witaminy A lub beta-karotenu, objawiać się może:
- suchością oczu, skóry i błon śluzowych,
- powolnym przyrostem paznokci,
- rogowaceniem naskórka,
- zmianami trądzikowymi,
- zaburzeniami apetytu,
- biegunkami,
- „kurzą ślepotą”, czyli ślepotą zmierzchową.
W naszym kraju rzadko stwierdza się awitaminozę witaminy A. Zwykle dotyczy ona mieszkańców Afryki i Azji Południowej, Oceanii i Południowej Ameryki.
Hiperwitaminoza
Nadmiar witaminy A skutkuje bólem głowy, przewlekłym zmęczeniem i dolegliwościami gastrycznymi - nudności, wymioty (sposoby na mdłości). Niestety, z powodu hiperwitaminozy witaminy A odnotowano już zgony.
Objawami, świadczącymi o ostrym zatruciu są: bóle głowy, nudności, wymioty i zaburzenia koordynacji ruchowej oraz problemy z mięśniami. Jeżeli przez dłuższy okres czasu zmagamy się z hiperwitaminozą witaminy A, wówczas trzeba mieć na uwadze, fakt iż sprzyja ona:
- udarom mózgu,
- wadom wrodzonym u płodów,
- zaburzeniom czynności wątroby,
- osteoporozie i bólom stawowym.
Nadmiar beta-karotenu można zaobserwować jako przebarwienia skóry. Jest ona lekko brzoskwiniowa, także na dłoniach i stopach.
Pokarmowe źródła witaminy A:
- wątroba,
- tran,
- masło,
- pomidory,
- brokuły,
- marchew,
- szczaw,
- bataty,
- awokado,
- szpinak,
- dynia,
- boćwina,
- jarmuż,
- pestki dyni,
- mango,
- oleje roślinne.
Dawkę śmiertelną witaminy A zawiera wątroba niedźwiedzia polarnego.
Zapotrzebowanie: dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1 mg.
Witamina E – witamina młodości
Witamina E warunkuje prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci i błon śluzowych. Najcenniejszy dla człowieka jest związek alfa-tokoferol – jedna z postaci witaminy E. Jest silnym przeciwutleniaczem, stąd określenie „witamina młodości”.
Chroni erytrocyty – krwinki czerwone – przed rozpadem, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Jest stosowania w leczeniu niepłodności męskiej i zalecana jako przeciwutleniacz palaczom papierosów.
Awitaminoza
Niedobór witaminy E w praktyce rzadko się stwierdza, z uwagi na jej „wszędobylskość”. Jest bowiem dodawana do żywności, a jej symbol to: E306, natomiast syntetyczne analogi: E307, E308, E309.
Jednak, gdy już dojdzie do awitaminozy, najczęściej występują:
- zaburzenia nastroju,
- osłabienie,
- trudności ze skupieniem i koncentracją uwagi,
- osłabienie mięśni,
- wysuszenie skóry,
- rogowacenie naskórka,
- problemy z płodnością,
- anemia,
- trudne gojenie się ran.
Zwiększa się też ryzyko chorób naczyń krwionośnych i serca.
Hiperwitaminoza
Nadmiar może skutkować pojawieniem się problemów z widzeniem, rozdrażnienia, bólów głowy, osłabienia mięśni i ogólnego zmęczenia. Ponadto może zwiększać śmiertelność wśród osób, które mimo braku niedoboru bezmyślnie ją suplementują (podobnie jak witamina A!).
Witamina E przyjmowana w ciąży może negatywnie wpłynąć na rozwijający się płód.
Pokarmowe źródła witaminy E:
- migdały,
- orzechy,
- pełnoziarniste pieczywo,
- oleje: kukurydziany, z pestek dyni, lniany, słonecznikowy, orzechowy oraz oliwa z oliwek,
- kiełki pszenicy,
- mleko,
- margaryna,
- zielone i liściaste warzywa.
Zapotrzebowanie: dobowe spożycie mieści się w przedziale od 8 do 13 mg.
Pamiętaj! Witamina A +E nie wchłonie się prawidłowo, jeśli spożywasz produkty bez tłuszczu i na surowo!
Witamina A+E - kiedy stosować?
Preparat podaje się w niedoborach witamin A i E, przy niedowidzeniu zmierzchowym oraz wspomagająco u chorych:
- na chorobę niedokrwienną serca,
- z nadciśnieniem tętniczym,
- z cukrzycą.
Z kolei wśród przeciwwskazań do stosowania witaminy A+E są między innymi:
- niewydolność wątroby,
- niedrożne drogi żółciowe,
- niedobór witaminy K,
- nadwrażliwość na składniki preparatu.
Witamina A+E potrafi wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi. Stosowanie preparatu należy zawsze skonsultować z lekarzem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.10.2018.
Dowiedz się więcej o witaminach:Komu grozi niedobór witaminy B12?Co warto wiedzieć o witaminie D?Właściwości witaminy CPo co nam kwas foliowy?