POLECAMY

Dzięki tej diecie schudniesz do urlopu nawet 10 kg!

Masz jeszcze trochę czasu, by z nowym ciałem rozpocząć sezon wakacyjny. Zobacz, jak urzeczywistnić ten plan!

Dzięki tej diecie schudniesz do urlopu nawet 10 kg! fot. Fotolia

Recepta na 10 kg mniej: 1500 kcal dziennie

Dieta dostarczająca tyle energii jest sprawdzona, skuteczna i bezpieczna! Nie musisz wykluczać z niej żadnych produktów, byle tylko zmieścić się w limicie 1500 kcal dziennie. Jeśli chcesz, aby dieta była jak najskuteczniejsza, postaraj się zachować następujące zasady.

Jak schudnąć 10 kg do wakacji?

  1. Zapełniaj talerz warzywami Surowe i gotowane mają niewiele kalorii i sporo błonnika, więc możesz zjeść ich naprawdę dużo i zaspokoić głód. Sięgaj po nie, jeśli dopadnie cię chęć na jakąś przekąskę wieczorem.
  2. Wybieraj produkty pełnoziarniste Kasza gryczana, jęczmienna, brązowy ryż to twoje podstawowe dodatki do obiadu. Jako ich zamienniki traktuj makaron pełnoziarnisty lub sojowy. Na śniadanie wybieraj niesłodzone muesli i płatki zbożowe z jogurtem.
  3. Jedz sporo białka Wybieraj chude mięso i ryby, a staraj się ograniczyć do minimum gotowe wędliny. Pij fermentowane produkty mleczne, jedz biały ser, a czasami 1-2 plasterki żółtego (dobre źródło wapnia, który przyspiesza spalanie tłuszczu).
  4. Ogranicz słodycze, alkohol i owoce Staraj się nie pić więcej niż 2 lampki wina w tygodniu i pamiętaj, że wlicza się ono do dziennego bilansu kalorii! Jedna lampka to 100-150 kcal. Owoce traktuj jak łakocie.

Jak trenować, by stracić 10 kg?

Ćwiczenia przyspieszą odchudzania i wymodelują figurę. Postaw na trening siłowy wzmacniający mięśnie i dodatkowe ćwiczenia kardio, które przyspieszają metabolizm. Ważne jest, aby były one dla organizmu ciągłym wyzwaniem, więc stopniowo zwiększaj intensywność.

Przykładowy jadłospis na 5 dni

Dzień 1
Śniadanie (299 kcal): duży banan, szklanka kefiru, łyżeczka miodu, łyżka zarodków pszennych, po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej. Zmiksuj wszystkie składniki.
2 śniadanie (200 kcal): kromka chleba razowego, 2 łyżeczki twarogu do smarowania, pokrojona suszona figa, kostka gorzkiej czekolady. Posmaruj chleb twarogiem i połóż na nim figę.
Obiad (400 kcal): główka sałaty, szklanka pokrojonych surowych warzyw (pomidor, ogórek, papryka, marchewka, itp.), pokrojone jajko na twardo, 2 łyżki pokrojonych oliwek, 2 łyżki płatków migdałowych. Sos: łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy, szczypta soli i pieprzu, 2 kromki chleba razowego. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, zjedz z pieczywem.
Przekąska (160 kcal): małe jabłko, garść orzechów pistacjowych
Kolacja (498 kcal): szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 100 g dorsza, szklanka mrożonki warzywnej (np. brokuł z marchewką), 2 łyżeczki oleju rzepakowego n łyżka sosu sojowego, pół łyżeczki oleju sezamowego. Pokrój dorsza w paski, wymieszaj z sosem sojowym. Podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wymieszaj z komosą i olejem sezamowym.

Dzień 2
Śniadanie (274 kcal): 3 małe kromki chleba razowego, 2 łyżki serka homogenizowanego, 1,5 plastra wędzonego łososia, kilka gałązek szczypiorku.
Posmaruj chleb serem wymieszanym ze szczypiorkiem, połóż na każdej kromce po pół plastra łososia.
2 śniadanie (174 kcal): 2 wafle ryżowe, plaster żółtego sera, strąk papryki lub pomidor
Obiad (485 kcal): talerz zupy pomidorowej z ryżem (bez śmietany), gulasz wołowy
Przekąska (194 kcal): mały banan, łyżka orzechów laskowych
Kolacja (432 kcal): szklanka gotowanej soczewicy, gotowany burak, 30 g sera typu feta, łyżeczka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki. Burak i ser pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, wymieszaj z soczewicą, oliwą i octem. Posyp posiekaną natką.

Dzień 3
Śniadanie (319 kcal): jajko, łyżeczka masła, 1/4 awokado, pół pomidora, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, sól, pieprz. Chleb posmaruj awokado, ułóż na nim plasterki pomidora, a na wierzchu jajecznicę z 1 jajka na maśle.
2 śniadanie (135 kcal): duże latte z chudym mlekiem, mandarynka
Obiad (480 kcal): szklanka czystego barszczu czerwonego, kotlet mielony (100 g), 2 małe ugotowane ziemniaki, szklanka marchewki z groszkiem
Przekąska (194 kcal): 2 ciasteczka owsiane, 3/4 szklanki maślanki
Kolacja (396 kcal): chlebek pita, 30 g sera typu feta, 6 dużych oliwek, szklanka pokrojonych pomidorów, 3 łyżki hummusu, szklanka sałaty lub szpinaku. Pitę podgrzej, rozetnij, posmaruj wewnątrz hummusem i napełnij rozdrobnionym serem i warzywami.

Dzień 4
Śniadanie (310 kcal): mały jogurt naturalny, szklanka mrożonych owoców leśnych, pół łyżeczki cukru pudru, łyżka posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki płatków owsianych. Poprzedniego wieczoru owoce zasyp cukrem i wstaw do lodówki. Rano odlej sok, wymieszaj owoce z jogurtem, posyp orzechami i płatkami.
2 śniadanie (190 kcal): 2 kromki chleba graham, 2 plastry polędwicy z indyka, pół papryki
Obiad (495 kcal): smażona pierś z kurczaka (bez panierki), pół szklanki ryżu, mizeria (150 g)
Przekąska (180 kcal): ogórek, 3/4 awokado, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, ząbek czosnku. Awokado zmiksuj z solą, czosnkiem i sokiem. Maczaj w sosie kawałki ogórka.
Kolacja (317 kcal): puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka oliwy, szczypta estragonu lub tymianku, 2 kromki chleba razowego z masłem. Wymieszaj tuńczyka z fasolą, oliwą, sokiem i przyprawami. Zjedz z chlebem.

Dzień 5
Śniadanie (313 kcal): owsianka z jabłkiem, szklanka maślanki
2 śniadanie (210 kcal): kiwi, mandarynka, pół banana, garść winogron, łyżka posiekanych orzechów. Wymieszaj pokrojone owoce, posyp orzechami.
Obiad (498 kcal): tortilla z indykiem
Przekąska (184 kcal): 2 wafle ryżowe, 2 łyżki serka wiejskiego, szczypiorek, 2 kostki mlecznej czekolady
Kolacja (347 kcal): 100 g piersi z kurczaka, pół opakowania warzyw na patelnię, szklanka ugotowanego makaronu sojowego, łyżeczka oleju, łyżeczka sosu teriyaki. Kurczaka i warzywa podsmaż na oleju, wymieszaj z makaronem i sosem teriyaki.

Zobacz, jak skutecznie schudnąć:

napisane na podstawie tekstu autorstwa Katarzyny Gwiazdy–Iwańskiej/Vita
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (19)
/miesiąc temu
to nie tak ze 1500 bo jak ktos biega topotrzebuje wiecej i tak dalej. trzeba zobaczyc ile jest odpowiednio dla danego czlowieka zeby nie tyl, ustalic indywidualnie, nie opychac sie jedzeniem, jesc regularnie i przede wszystki motywowac sie i nagradzac :) ja chodze do dietetyka z gdyni cel firma mam chyba z 13 kg mniej i jestem mega zadowolona bo bynajmniej nie chodze glodna a jem uwaga 1800 i chudne spokojnie ale bez jojo bo jem co chce i co lubie :) i tak powinno byc moi drodzy, wlasnie tak :)
/5 miesięcy temu
Ja naprawdę stosowałam się do różnych diet, ale nic nie dało tak widocznych rezultatów jak dieta ułożona w Skosztuj Zdrowia Łódź. Jednak nie ma to jak prawdziwy dietetyk i doskonale dostosowane dieta do potrzeb klientów.
/5 miesięcy temu
ja w swojej diecie na odchudzanie zastosowałam naturalny preparat który się nazywa figurena i jestem pod wrażaniem jego działania, w niecały miesiąc schudłam już 6,5 kg.
POKAŻ KOMENTARZE (16)