Chcesz jeść zdrowo i chudnąć? Zobacz dietę Ewy Chodakowskiej! (jadłospis na 7 dni)

Ewa Chodakowska, red. nacz. magazynu „BeActive” proponuje kompleksowe podejście do zmiany stylu życia. Jednym z niezbędnych elementów jest pełnowartościowa dieta. Zobacz kompletny jadłospis na 7 dni opracowany przez Ewę Chodakowską i współpracujących z nią dietetyków.
Agata Bernaciak / 8 miesięcy temu
Ewa Chodakowska screen Instagram

Spis treści:

Odchudzanie z Ewą Chodakowską

Trenujesz z Ewą Chodakowską i chcesz stracić na wadze?  Zastanawiasz się jaką dietę proponuje trenerka?

Ewa Chodakowska redaktor naczelna magazynu „BeActive” nie poleca restrykcyjnych diet cud. Trenerka stawia na racjonalne, urozmaicone, ale także smaczne posiłki. Taka właśnie jest dieta Ewy Chodakowskiej! Dzięki regularnym posiłkom chudniesz powoli i skutecznie, bez efektu jo-jo.

Ewa Chodakowska otwarcie przyznaje, że współpracuje z doświadczonymi dietetykami, którzy opracowują proponowane przez trenerkę jadłospisy. Dieta Ewy Chodakowskiej jest bezpieczna.

Zapoznaj się z jadłospisem odchudzającym Ewy Chodakowskiej. Rozsmakuj się w daniach, które są nie tylko zdrowe, ale i lekkie! Pamiętaj, że w odchudzaniu nie chodzi o to, by głodować. Żeby schudnąć trzeba jeść! Tylko dobrze zbilansowany jadłospis zapewni ci dobre samopoczucie! Zrzuć nadwagę ze znaną trenerką

Zasady diety Ewy Chodakowskiej

Poznaj najważniejsze zasady diety proponowanej przez Ewę Chodakowską.

  • Jedz w sposób urozmaicony! Nie musisz eliminować żadnej dużej grupy.
  • W ciągu dnia zjedz 5 posiłków (3 główne i 2 przekąski).
  • Stawiaj na sezonowe warzywa i owoce.
  • Jedz warzywa we wszystkich kolorach tęczy. Naturalne barwniki warzyw to silne antyoksydanty.
  • Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu!
  • Planuj posiłki z  tygodniowym wyprzedzeniem!
  • Na zakupy chodź z listą potrzebnych składników!
  • Nie dopuszczaj, by przerwy między posiłkami były dłuższe niż 4 h.
  • Dietę uzupełnij regularnym treningiem

Jadłospis diety Ewy Chodakowskiej

Dzień 1

Śniadanie: Owsianka z bananem i suszoną żurawiną

Składniki:

  • 250 ml mleka 1,5%,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki płatków żytnich,
  • pół średniego banana,
  • łyżka suszonej żurawiny

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? 

Zagotuj mleko z płatkami. Do gotowej owsianki wrzuć pokrojonego w plastry banana i żurawinę.

II śniadanie: Twarożek z ogórkiem i koperkiem

Składniki:

  • 150 g twarożku,
  • 1/3 zielonego ogórka,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżeczka pestek słonecznika,
  • sól i pieprz,
  • kromka chleba graham

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? 

Twarożek wymieszaj z posiekanymi ogórkiem i koperkiem, pestkami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem graham.

Obiad: Ratatouille

Składniki:

  • pół średniego bakłażana,
  • pół średniej cukinii,
  • średnia papryka czerwona,
  • pół średniej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 małe pomidory,
  • liść laurowy,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • grzanka z chleba pełnoziarnistego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? 

Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą, pozostaw na 30 min. Plastry opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Na oliwie z oliwek podsmaż cukinię, paprykę i bakłażana. Pomidory sparz, obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy, tymianek i pomidory. Duś chwilę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa, duś 10 min. Podawaj z grzanką z chleba pełnoziarnistego.

Podwieczorek: Deser jogurtowo-jabłkowy

Składniki:

  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • średniej wielkości jabłko,
  • 2 orzechy włoskie

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? 

Jogurt zmiksuj z miodem i cynamonem, schłódź. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj. W wysokiej szklance ułóż na przemian jogurt i owoce z orzechami.

Kolacja: Sałatka warzywna z grillowanym łososiem

Składniki:

  • 100 g surowego łososia,
  • pół paczki mieszanki sałat,
  • 2 średnie pomidory,
  • pół średniej pokrojonej drobno cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół wyciśniętego ząbka czosnku,
  • szczypta soli morskiej,
  • pieprz ziołowy i zioła prowansalskie do smaku

Do picia: szklanka zielonej herbaty

Jak to zrobić? Łososia smaż na patelni grillowej 15 min. Warzywa pokrój, dopraw i skrop oliwą z oliwek.

Dzień 2

Śniadanie: Omlet z owocami

Składniki:

  • białka z 3 jajek,
  • żółtka z 2 jajek,
  • łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • średnie kiwi,
  • 1,5 średniej mandarynki

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z mąką i cukrem pudrem. Na oliwie z oliwek usmaż omlet. Podawaj z pokrojonymi w plastry kiwi i mandarynką.

II śniadanie: Kanapka z pastą z ciecierzycy

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 pęczka kolendry,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • kumin do smaku,
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Ugotuj ciecierzycę. Wszystkie składniki pasty z przyprawami zmiksuj w blenderze. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Obiad: Pierś z indyka na sałatce ze szpinaku

Składniki:

  • filet z piersi indyka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 1/3 średniej czerwonej cebuli,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki kaszy kuskus

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Indyka natrzyj czosnkiem i oliwą, usmaż z dwóch stron. Na umytym szpinaku ułóż indyka, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę, polej sosem powstałym ze zmiksowania koperku, soku z cytryny i musztardy, posyp pestkami i podawaj z kaszą.

Podwieczorek: Koktajl malinowy z otrębami

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone),
  • 2 łyżki otrąb pszennych

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Jogurt, maliny i otręby zmiksuj na gęsty koktajl. Jeśli owoce będą mrożone, miksuj 2 min. dłużej.

Kolacja: Curry warzywne

Składniki:

  • 200 g kalafiora,
  • średnia marchewka,
  • 80 g fasolki szparagowej,
  • 1/3 średniej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta imbiru,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki ryżu brązowego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Kalafiora umyj, podziel na różyczki, gotuj ok. 5 min. w lekko osolonej wodzie razem z pokrojoną w plasterki marchewką i fasolką szparagową. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, czosnek, dodaj warzywa, curry, imbir, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny i duś kilka minut. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Dzień 3

Śniadanie: Kanapki z pastą rybno-twarogową

Składniki:

  • 70 g wędzonego dorsza,
  • plaster chudego sera twarogowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka szczypiorku,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 rzodkiewki,
  • 10 plasterków zielonego ogórka,
  • łyżka kiełków słonecznika,
  • 2 kromki chleba graham

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Wszystkie składniki pasty zmiksuj w blenderze. Podawaj na chlebie graham. Kanapkę udekoruj kiełkami słonecznika.

II śniadanie: Jogurt naturalny z owocami świeżymi i suszonymi

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • ćwiartka średniego jabłka,
  • 2 śliwki,
  • 2 suszone morele

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Jogurt wymieszaj z drobno pokrojonymi owocami.

Obiad: Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 80 g brokułów,
  • pół średniej papryki czerwonej,
  • średnia marchewka,
  • pół średniej cebuli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • plaster sera żółtego,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły umyj, podziel na różyczki i blanszuj przez ok. 3 min. we wrzątku. Umytą paprykę pokrój w paski, umytą i obraną marchewkę w słupki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Na oliwie smaż przez ok. 5 min. paprykę, cebulę i marchewkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż kaszę i warzywa, całość polej jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu ułóż plaster sera żółtego. Zapiekaj przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z granatem i miodem

Składniki:

  • 1/3 granatu,
  • kilka winogron,
  • mandarynka,
  • pół średniego jabłka,
  • średnie kiwi,
  • pół łyżeczki miodu

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Owoce umyj, pokrój, wymieszaj w miseczce i polej miodem.

Kolacja: Sałatka z pieczonym kurczakiem

Składniki:

  • 80 g filetu z piersi kurczaka,
  • pół ząbka czosnku,
  • sól, pieprz biały,
  • rozmaryn do smaku,
  • 70 g sałat: lodowej, strzępiastej, rukoli, radicchio,
  • 1 średniego ogórka zielonego,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 4 zielone oliwki bez pestek,
  • łyżeczka pestek słonecznika,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki musztardy

Do picia: szklanka zielonej herbaty

Jak to zrobić? Filet natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 20 min. Sałaty umyj i osusz, dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, posyp słonecznikiem. Na sałatach ułóż kurczaka, całość polej oliwą wymieszaną z cytryną i musztardą.

Dieta Ewy Choadkowskiej. Kobieta gotuje zdrowy posiłek.

Dzień 4

Śniadanie: Owsianka z otrębami pszennymi i musem truskawkowym

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • szklanka mleka 1,5%,
  • garść truskawek

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Zagotuj mleko z płatkami i otrębami. Truskawki rozgnieć i podgrzej z łyżeczką miodu, aż będą miękkie. Owsiankę podawaj z ciepłym musem.

II śniadanie: Twarożek z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem

Składniki:

  • 150 g twarożku,
  • garść rukoli,
  • 2 plastry suszonych pomidorów,
  • 1/3 ząbka czosnku,
  • łyżeczka sezamu,
  • sól, pieprz,
  • kromka chleba pełnoziarnistego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Twarożek wymieszaj z rukolą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem i sezamem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z pieczywem.

Obiad: Morszczuk zapiekany z selerem naciowym i koperkiem

Składniki:

  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/4 średniej cebuli,
  • pół średniej marchewki,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • 100 g fileta z morszczuka,
  • pół łodygi selera naciowego,
  • 1/4 średniego pora,
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżka koperku,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 5-6 liści zielonej sałaty z łyżeczką oliwy z oliwek

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Posiekaną cebulę i część pokrojonej w kostkę marchewki podsmaż na oliwie. Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem. Rybę umyj i włóż na 10 min. do gorącej marynaty. Odsącz i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Seler, por i pozostałą marchewkę pokrój w plastry. Gotuj 3-4 min. Warzywa ułóż na filetach. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Rybę z warzywami polej przygotowanym sosem . Zapiekaj przez 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i zieloną sałatą polaną oliwą.

Podwieczorek: Sałatka owocowo-warzywna

Składniki:

  • tarte jabłko,
  • średnia tarta marchewka,
  • mandarynka,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Owoce i warzywa wymieszaj w miseczce z jogurtem naturalnym

Kolacja: Faszerowana cukinia

Składniki:

  • cukinia,
  • 30 g piersi z kurczaka,
  • łyżeczka kaparów,
  • pół średniej cebuli,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • białko z połowy jajka,
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka posiekanego koperku

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż połowę miąższu. Mięso zmiel i wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii, kaparami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Masę połącz z ubitym białkiem jajka. Połówki cukinii napełnij nadzieniem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion warzywny. Piecz ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Sos powstały podczas pieczenia połącz z jogurtem naturalnym i koperkiem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną cukinię polej sosem.

Dzień 5

Śniadanie: Kanapki z pikantną pastą z fasoli

Składniki:

  • 3 łyżki białej fasoli,
  • 1/4 małej papryczki chilli,
  • 1/4 średniej papryki,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta cząbru,
  • pieprz czarny,
  • chilli do smaku,
  • 2 kromki żytniego chleba razowego

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Ugotuj fasolę, a następnie rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj z posiekaną papryczką chilli, papryką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw cząbrem, pieprzem i chilli. Podawaj z pieczywem

II śniadanie: Jogurt z muesli i owocami

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • łyżka muesli z płatków owsianych i żytnich,
  • 3 suszone śliwki

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Jogurt wymieszaj w muesli i pokrojonymi suszonymi śliwkami.

Obiad: Duszona wołowina z pieczarkami

Składniki:

  • 150 g chudej wołowiny,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół ząbka czosnku,
  • 60 g pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta oregano,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak,
  • surówka z czerwonej kapusty: 40 g kapusty, jabłko, cebula, łyżeczka oliwy z oliwek

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Smaż na oliwie z posiekanym czosnkiem przez 2-3 min. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Dodaj umyte pieczarki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 5 min. Mięso połącz z koncentratem pomidorowym, zagotuj i zestaw z ognia. Podawaj z ugotowanym pęczakiem i surówką z czerwonej kapusty.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym

Składniki:

  • średnia brzoskwinia,
  • mandarynka,
  • pół średniego kiwi,
  • 1/3 średniego banana,
  • łyżka siekanych orzechów włoskich,
  • łyżka jogurtu naturalnego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Pokrój owoce i orzechy. Wymieszaj z jogurtem.

Kolacja: Sałatka z jajek, brokułów i kukurydzy

Składniki:

  • 100 g brokułów,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka pestek dyni,
  • sól, pieprz

Do picia: szklanka zielonej herbaty

Jak to zrobić? Ugotowane i podzielone na różyczki brokuły wymieszaj z kukurydzą i pokrojonym jajkiem. Dodaj jogurt i pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem.

Dzień 6

Śniadanie: Pudding z kaszy jaglanej z owocami

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 300-350 ml mleka 1,5%,
  • szczypta cynamonu,
  • pół średniego banana,
  • 2-3 daktyle bez pestek,
  • pół szklanki borówek amerykańskich lub jagód

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Kaszę ugotuj w proporcji wody 2:1 z mlekiem. Dodaj cynamon, banana i daktyle. Całość zmiksuj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj z borówkami lub jagodami.

II śniadanie: Pumpernikiel z awokado

Składniki:

  • pół średniego awokado,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka serka naturalnego,
  • pół kromki pumpernikla

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Miąższ z awokado skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z serkiem. Pastę wyłóż na pumpernikiel.

Obiad: Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki,
  • pół szklanki kaszy gryczanej,
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 120 g mielonej piersi indyka,
  • 3 pieczarki,
  • plaster żółtego sera,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • pół jajka,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Paprykom odetnij czapeczki z szypułką i wyjmij gniazda nasienne. Ugotuj kaszę gryczaną. Na oliwie podsmaż indyka. Pieczarki, ser, cebulę i czosnek posiekaj i wymieszaj z jajkiem, bulionem warzywnym i mięsem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i oregano. Paprykę wypełnij nadzieniem i piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Gotowe danie udekoruj natką.

Podwieczorek: Surówka selerowo-jabłkowa

Składniki:

  • 1/3 selera,
  • pół średniej marchwi,
  • średnie twarde jabłko,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz biały

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Warzywa i jabłko utrzyj na grubej tarce, wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Kolacja: Potrawka z czerwoną fasolą i pomidorami

Składniki:

  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół cebuli,
  • pół ząbka czosnku,
  • 1/3 średniej marchewki,
  • 1/3 średniej cukinii,
  • 1/3 puszki pomidorów bez skórki,
  • 150 g czerwonej fasoli,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • cząber,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • kromka chleba graham

Do picia: szklanka zielonej herbaty

Jak to zrobić? Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i pomidory. Wlej 1/4 szklanki wody, dodaj fasolę i przypraw. Duś przez 15 min. Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z pieczywem graham.

Dzień 7

Śniadanie: Pieczywo z jajkami na twardo z farszem wiosennym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 8 rzodkiewek,
  • pół zielonego ogórka,
  • łyżka serka homogenizowanego,
  • sól, pieprz,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 3 liście sałaty,
  • łyżka kiełków lucerny,
  • liść sałaty,
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego

Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego

Jak to zrobić? Jajka ugotuj na twardo. Przekrój wzdłuż na połowę i wyjmij żółtka. Posiekaj rzodkiewki i ogórka. Serek utrzyj z żółtkami, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, wymieszaj. Białka wypełnij przygotowanym nadzieniem, udekoruj kiełkami lucerny. Jajka podawaj na sałacie z pieczywem pełnoziarnistym.

II śniadanie: Kanapka z twarożkiem z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem

Składniki:

  • 150 g twarożku,
  • garść rukoli,
  • 2 plastry suszonych pomidorów,
  • 1/3 ząbka czosnku,
  • łyżeczka sezamu,
  • sól, pieprz,
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Twarożek wymieszaj z siekaną rukolą, pomidorami i czosnkiem. Posyp sezamem, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Obiad: Pieczony łosoś cytrusowy

Składniki:

  • 1/4 średniej pomarańczy,
  • 1/3 cytryny,
  • 150 g filetu z łososia,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, biały pieprz,
  • 100 g gotowanych na parze brokułów posypanych sezamem,
  • 3 łyżki dzikiego ryżu

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Pokrój pomarańczę i cytrynę. Łososia umyj i ponacinaj z jednej strony. Skrop octem balsamicznym i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Ułóż nacięciami do góry na wysmarowanej folii aluminiowej. W nacięciach umieść cząstki owoców, folię zawiń. Piecz przez ok. 45 min. w 180 st. C. Podawaj z gotowanymi na parze brokułami i gotowanym dzikim ryżem.

Podwieczorek: Koktajl egzotyczny z migdałami

Składniki:

  • pół średniego banana,
  • średnie kiwi,
  • 3/4 szklanki kefiru,
  • 5 migdałów

Do picia: szklanka wody mineralnej

Jak to zrobić? Banana, kiwi i kefir zmiksuj, posyp posiekanymi migdałami

Kolacja: Szaszłyki warzywne

Składniki:

  • pół średniej cebuli,
  • pół średniej cukinii,
  • pół średniej czerwonej papryki,
  • pół średniego bakłażana,
  • 6-8 pieczarek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Do picia: szklanka zielonej herbaty

Jak to zrobić? Cebulę i cukinię pokrój w plastry, paprykę i bakłażana w grubą kostkę. Na patyczki nadziej warzywa i pieczarki. Szaszłyki polej oliwą z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Piecz aż będą rumiane w temp. 180 st. C.

Tekst został napisany na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Flesz.

Dowiedz się więcej o odchudzaniu z Ewą Chodakowską:
Jak schudnąć? Oto 10 rad Ewy Chodakowskiej red. nacz. magazynu Be Active
Dzięki tej diecie będziesz miała płaski brzuch już za 7 dni!
Hit! Jeden dzień z książki Ewy Chodakowskiej!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (72)
/tydzień temu
Czy ta dieta jest dobra dla cukrzyka?.Mój lekarz powiedział "ćwiartkę jabłka ".Tu na sniadanie pełno owoców,więc pewnie nie dla każdego jest odpowiednia.
/2 tygodnie temu
A gdzie zupy? dobra zupa ma sporo warzyw i chude mięsko lub inną formę białka (fasola, ciecierzyca, soczewica). Ja na diecie obiad/kolację głównie opierałam na zupie zamiennie z posiłkiem stałym warzywno białkowym.
/2 tygodnie temu
ja stosowałam dietę Chodakowskiej i jestem bardzo zadowolona!
POKAŻ KOMENTARZE (69)