Chcesz jeść zdrowo i chudnąć? Zobacz dietę Ewy Chodakowskiej! (jadłospis na 7 dni)

Ewa Chodakowska, red. nacz. magazynu „BeActive” proponuje kompleksowe podejście do zmiany stylu życia. Jednym z niezbędnych elementów jest pełnowartościowa dieta. Zobacz kompletny jadłospis na 7 dni opracowany przez Ewę Chodakowską i współpracujących z nią dietetyków.
Agata Bernaciak / 5 miesięcy temu
Chcesz jeść zdrowo i chudnąć? Zobacz dietę Ewy Chodakowskiej! (jadłospis na 7 dni) screen Instagram

Trenujesz z Ewą Chodakowską i chcesz stracić na wadze?  Zastanawiasz się jaką dietę proponuje trenerka?

Ewa Chodakowska redaktor naczelna magazynu „BeActive” nie poleca restrykcyjnych diet cud. Trenerka stawia na racjonalne, urozmaicone, ale także smaczne posiłki. Taka właśnie jest dieta Ewy Chodakowskiej!

Dzięki regularnym posiłkom chudniesz powoli i skutecznie, bez efektu jo-jo.

Ewa Chodakowska otwarcie przyznaje, że współpracuje z doświadczonymi dietetykami, którzy opracowują proponowane przez trenerkę diety. Dieta Ewy Chodakowskiej jest bezpieczna.

Zapoznaj się z jadłospisem odchudzającym Ewy Chodakowskiej. Rozsmakuj się w daniach, które są nie tylko zdrowe, ale i lekkie! Pamiętaj, że w odchudzaniu nie chodzi o to, by głodować. Żeby schudnąć trzeba jeść! Tylko dobrze zbilansowany jadłospis zapewni ci dobre samopoczucie! Oto dieta Ewy Chodakowskiej, która umożliwi ci zwalczenie nadwagi!

Zasady diety Ewy Chodakowskiej

Poznaj najważniejsze zasady diety proponowanej przez Ewę Chodakowską.

  • Jedz produkty spożywcze ze wszystkich grup. Nie musisz eliminować żadnej dużej grupy.
  • W ciągu dnia zjedz 5 posiłków (3 główne i 2 przekąski)
  • Stawiaj na sezonowe warzywa i owoce
  • Jedz warzywa we wszystkich kolorach tęczy. Naturalne barwniki warzyw to silne antyoksydanty.
  • Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu!
  • Planuj posiłki z  tygodniowym wyprzedzeniem!
  • Na zakupy chodź z listą potrzebnych składników!
  • Nie dopuszczaj, by przerwy między posiłkami były dłuższe niż 4 h.

Jadłospis diety Ewy Chodakowskiej:

Dzień 1.

ŚNIADANIE: Owsianka z bananem i suszoną żurawiną

  • Składniki: 250 ml mleka 1,5%, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków żytnich, pół średniego banana, łyżka suszonej żurawiny
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Zagotuj mleko z płatkami. Do gotowej owsianki wrzuć pokrojonego w plastry banana i żurawinę.

II ŚNIADANIE: Twarożek z ogórkiem i koperkiem

  • Składniki: 150 g twarożku, 1/3 zielonego ogórka, łyżka posiekanego koperku, łyżeczka pestek słonecznika, sól i pieprz, kromka chleba graham
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Twarożek wymieszaj z posiekanymi ogórkiem i koperkiem, pestkami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem graham.

OBIAD: Ratatouille

  • Składniki: pół średniego bakłażana, pół średniej cukinii, średnia papryka czerwona, pół średniej cebuli, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 2 małe pomidory, liść laurowy, szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz, grzanka z chleba pełnoziarnistego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą, pozostaw na 30 min. Plastry opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Na oliwie z oliwek podsmaż cukinię, paprykę i bakłażana. Pomidory sparz, obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy, tymianek i pomidory. Duś chwilę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa, duś 10 min. Podawaj z grzanką z chleba pełnoziarnistego.

PODWIECZOREK: Deser jogurtowo-jabłkowy

  • Składniki: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, pół łyżeczki miodu, szczypta cynamonu, średniej wielkości jabłko, 2 orzechy włoskie
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Jogurt zmiksuj z miodem i cynamonem, schłódź. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj. W wysokiej szklance ułóż na przemian jogurt i owoce z orzechami.

KOLACJA: Sałatka warzywna z grillowanym łososiem

  • Składniki: 100 g surowego łososia, pół paczki mieszanki sałat, 2 średnie pomidory, pół średniej pokrojonej drobno cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół wyciśniętego ząbka czosnku, szczypta soli morskiej, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie do smaku
  • Do picia: szklanka zielonej herbaty
  • Jak to zrobić? Łososia smaż na patelni grillowej 15 min. Warzywa pokrój, dopraw i skrop oliwą z oliwek.

Dzień 2

ŚNIADANIE: Omlet z owocami

  • Składniki: białka z 3 jajek, żółtka z 2 jajek, łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka oliwy z oliwek, średnie kiwi, 1,5 średniej mandarynki
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z mąką i cukrem pudrem. Na oliwie z oliwek usmaż omlet. Podawaj z pokrojonymi w plastry kiwi i mandarynką.

II ŚNIADANIE: Kanapka z pastą z ciecierzycy

  • Składniki: 40 g ciecierzycy, ząbek czosnku, 1/4 pęczka kolendry, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, kumin do smaku, kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Ugotuj ciecierzycę. Wszystkie składniki pasty z przyprawami zmiksuj w blenderze. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

OBIAD: Pierś z indyka na sałatce ze szpinaku

  • Składniki: filet z piersi indyka, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, 100 g świeżego szpinaku, 3 pomidorki koktajlowe, 1/3 średniej czerwonej cebuli, 1/4 pęczka koperku, pół łyżeczki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki musztardy, łyżeczka pestek słonecznika, 2 łyżki kaszy kuskus
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Indyka natrzyj czosnkiem i oliwą, usmaż z dwóch stron. Na umytym szpinaku ułóż indyka, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę, polej sosem powstałym ze zmiksowania koperku, soku z cytryny i musztardy, posyp pestkami i podawaj z kaszą.

PODWIECZOREK: Koktajl malinowy z otrębami

  • Składniki: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone), 2 łyżki otrąb pszennych
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Jogurt, maliny i otręby zmiksuj na gęsty koktajl. Jeśli owoce będą mrożone, miksuj 2 min. dłużej.

KOLACJA: Curry warzywne

  • Składniki: 200 g kalafiora, średnia marchewka, 80 g fasolki szparagowej, 1/3 średniej cebuli, ząbek czosnku, 1/3 szklanki bulionu warzywnego, 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka curry, szczypta imbiru, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki ryżu brązowego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Kalafiora umyj, podziel na różyczki, gotuj ok. 5 min. w lekko osolonej wodzie razem z pokrojoną w plasterki marchewką i fasolką szparagową. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, czosnek, dodaj warzywa, curry, imbir, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny i duś kilka minut. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Dzień 3

ŚNIADANIE: Kanapki z pastą rybno-twarogową

  • Składniki: 70 g wędzonego dorsza, plaster chudego sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka szczypiorku, łyżeczka natki pietruszki, pół łyżeczki soku z cytryny, 3 rzodkiewki, 10 plasterków zielonego ogórka, łyżka kiełków słonecznika, 2 kromki chleba graham
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Wszystkie składniki pasty zmiksuj w blenderze. Podawaj na chlebie graham. Kanapkę udekoruj kiełkami słonecznika.

II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z owocami świeżymi i suszonymi

  • Składniki: 100 g jogurtu naturalnego, ćwiartka średniego jabłka, 2 śliwki, 2 suszone morele
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Jogurt wymieszaj z drobno pokrojonymi owocami.

OBIAD: Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw

  • Składniki: 150 g kaszy gryczanej, 80 g brokułów, pół średniej papryki czerwonej, średnia marchewka, pół średniej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, tymianek, plaster sera żółtego, łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły umyj, podziel na różyczki i blanszuj przez ok. 3 min. we wrzątku. Umytą paprykę pokrój w paski, umytą i obraną marchewkę w słupki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Na oliwie smaż przez ok. 5 min. paprykę, cebulę i marchewkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż kaszę i warzywa, całość polej jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu ułóż plaster sera żółtego. Zapiekaj przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.

PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z granatem i miodem

  • Składniki: 1/3 granatu, kilka winogron, mandarynka, pół średniego jabłka, średnie kiwi, pół łyżeczki miodu
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Owoce umyj, pokrój, wymieszaj w miseczce i polej miodem.

KOLACJA: Sałatka z pieczonym kurczakiem

  • Składniki: 80 g filetu z piersi kurczaka, pół ząbka czosnku, sól, pieprz biały, rozmaryn do smaku, 70 g sałat: lodowej, strzępiastej, rukoli, radicchio, 1 średniego ogórka zielonego, 3 pomidorki koktajlowe, 4 zielone oliwki bez pestek, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki musztardy
  • Do picia: szklanka zielonej herbaty
  • Jak to zrobić? Filet natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 20 min. Sałaty umyj i osusz, dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, posyp słonecznikiem. Na sałatach ułóż kurczaka, całość polej oliwą wymieszaną z cytryną i musztardą.

Dzień 4

ŚNIADANIE: Owsianka z otrębami pszennymi i musem truskawkowym

  • Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów pszennych, szklanka mleka 1,5%, garść truskawek
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Zagotuj mleko z płatkami i otrębami. Truskawki rozgnieć i podgrzej z łyżeczką miodu, aż będą miękkie. Owsiankę podawaj z ciepłym musem.

II ŚNIADANIE: Twarożek z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem

  • Składniki: 150 g twarożku, garść rukoli, 2 plastry suszonych pomidorów, 1/3 ząbka czosnku, łyżeczka sezamu, sól, pieprz, kromka chleba pełnoziarnistego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Twarożek wymieszaj z rukolą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem i sezamem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z pieczywem.

OBIAD: Morszczuk zapiekany z selerem naciowym i koperkiem

  • Składniki: łyżeczka oliwy z oliwek, 1/4 średniej cebuli, pół średniej marchewki, liść laurowy, sól i pieprz cytrynowy, 100 g fileta z morszczuka, pół łodygi selera naciowego, 1/4 średniego pora, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, łyżka koperku, 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej, 5-6 liści zielonej sałaty z łyżeczką oliwy z oliwek
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Posiekaną cebulę i część pokrojonej w kostkę marchewki podsmaż na oliwie. Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem. Rybę umyj i włóż na 10 min. do gorącej marynaty. Odsącz i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Seler, por i pozostałą marchewkę pokrój w plastry. Gotuj 3-4 min. Warzywa ułóż na filetach. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Rybę z warzywami polej przygotowanym sosem . Zapiekaj przez 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i zieloną sałatą polaną oliwą.

PODWIECZOREK: Sałatka owocowo-warzywna

  • Składniki: tarte jabłko, średnia tarta marchewka, mandarynka, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Owoce i warzywa wymieszaj w miseczce z jogurtem naturalnym

KOLACJA: Faszerowana cukinia

  • Składniki: cukinia, 30 g piersi z kurczaka, łyżeczka kaparów, pół średniej cebuli, sól, pieprz, oregano, białko z połowy jajka,1/4 szklanki bulionu warzywnego, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka posiekanego koperku
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż połowę miąższu. Mięso zmiel i wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii, kaparami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Masę połącz z ubitym białkiem jajka. Połówki cukinii napełnij nadzieniem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion warzywny. Piecz ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Sos powstały podczas pieczenia połącz z jogurtem naturalnym i koperkiem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną cukinię polej sosem.

Dzień 5

ŚNIADANIE: Kanapki z pikantną pastą z fasoli

  • Składniki: 3 łyżki białej fasoli, 1/4 małej papryczki chilli, 1/4 średniej papryki, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny, szczypta cząbru, pieprz czarny, chilli do smaku, 2 kromki żytniego chleba razowego
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Ugotuj fasolę, a następnie rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj z posiekaną papryczką chilli, papryką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw cząbrem, pieprzem i chilli. Podawaj z pieczywem

II ŚNIADANIE: Jogurt z muesli i owocami

  • Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżka muesli z płatków owsianych i żytnich, 3 suszone śliwki
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Jogurt wymieszaj w muesli i pokrojonymi suszonymi śliwkami.

OBIAD: Duszona wołowina z pieczarkami

  • Składniki: 150 g chudej wołowiny, łyżeczka oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku, 60 g pieczarek, sól, pieprz, oregano, pół łyżki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano, 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak, surówka z czerwonej kapusty: 40 g kapusty, jabłko, cebula, łyżeczka oliwy z oliwek
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Smaż na oliwie z posiekanym czosnkiem przez 2-3 min. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Dodaj umyte pieczarki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 5 min. Mięso połącz z koncentratem pomidorowym, zagotuj i zestaw z ognia. Podawaj z ugotowanym pęczakiem i surówką z czerwonej kapusty.

PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym

  • Składniki: średnia brzoskwinia, mandarynka, pół średniego kiwi, 1/3 średniego banana, łyżka siekanych orzechów włoskich, łyżka jogurtu naturalnego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Pokrój owoce i orzechy. Wymieszaj z jogurtem.

KOLACJA: Sałatka z jajek, brokułów i kukurydzy

  • Składniki: 100 g brokułów, 2 łyżki kukurydzy, jajko ugotowane na twardo, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka pestek dyni, sól, pieprz
  • Do picia: szklanka zielonej herbaty
  • Jak to zrobić? Ugotowane i podzielone na różyczki brokuły wymieszaj z kukurydzą i pokrojonym jajkiem. Dodaj jogurt i pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem.

Dzień 6

ŚNIADANIE: Pudding z kaszy jaglanej z owocami

  • Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, 300-350 ml mleka 1,5%, szczypta cynamonu, pół średniego banana, 2-3 daktyle bez pestek, pół szklanki borówek amerykańskich lub jagód
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Kaszę ugotuj w proporcji wody 2:1 z mlekiem. Dodaj cynamon, banana i daktyle. Całość zmiksuj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj z borówkami lub jagodami.

II ŚNIADANIE: Pumpernikiel z awokado

  • Składniki: pół średniego awokado, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka serka naturalnego, pół kromki pumpernikla
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Miąższ z awokado skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z serkiem. Pastę wyłóż na pumpernikiel.

OBIAD: Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną

  • Składniki: 2 średnie czerwone papryki, pół szklanki kaszy gryczanej, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, 120 g mielonej piersi indyka, 3 pieczarki, plaster żółtego sera, pół cebuli, ząbek czosnku, pół jajka, 1/3 szklanki bulionu warzywnego, pół łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, oregano, łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Paprykom odetnij czapeczki z szypułką i wyjmij gniazda nasienne. Ugotuj kaszę gryczaną. Na oliwie podsmaż indyka. Pieczarki, ser, cebulę i czosnek posiekaj i wymieszaj z jajkiem, bulionem warzywnym i mięsem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i oregano. Paprykę wypełnij nadzieniem i piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Gotowe danie udekoruj natką.

PODWIECZOREK: Surówka selerowo-jabłkowa

  • Składniki: 1/3 selera, pół średniej marchwi, średnie twarde jabłko, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz biały
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Warzywa i jabłko utrzyj na grubej tarce, wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

KOLACJA: Potrawka z czerwoną fasolą i pomidorami

  • Składniki: łyżeczka oliwy z oliwek, pół cebuli, pół ząbka czosnku, 1/3 średniej marchewki, 1/3 średniej cukinii, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 150 g czerwonej fasoli, sól, pieprz, tymianek, cząber, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, kromka chleba graham
  • Do picia: szklanka zielonej herbaty
  • Jak to zrobić? Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i pomidory. Wlej 1/4 szklanki wody, dodaj fasolę i przypraw. Duś przez 15 min. Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z pieczywem graham.

Dzień 7

ŚNIADANIE: Pieczywo z jajkami na twardo z farszem wiosennym

  • Składniki: 2 jajka, 8 rzodkiewek, pół zielonego ogórka, łyżka serka homogenizowanego, sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku, 3 liście sałaty, łyżka kiełków lucerny, liść sałaty, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
  • Jak to zrobić? Jajka ugotuj na twardo. Przekrój wzdłuż na połowę i wyjmij żółtka. Posiekaj rzodkiewki i ogórka. Serek utrzyj z żółtkami, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, wymieszaj. Białka wypełnij przygotowanym nadzieniem, udekoruj kiełkami lucerny. Jajka podawaj na sałacie z pieczywem pełnoziarnistym.

II ŚNIADANIE: Kanapka z twarożkiem z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem

  • Składniki: 150 g twarożku, garść rukoli, 2 plastry suszonych pomidorów, 1/3 ząbka czosnku, łyżeczka sezamu, sól, pieprz, kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Twarożek wymieszaj z siekaną rukolą, pomidorami i czosnkiem. Posyp sezamem, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

OBIAD: Pieczony łosoś cytrusowy

  • Składniki: 1/4 średniej pomarańczy, 1/3 cytryny, 150 g filetu z łososia, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, biały pieprz. 100 g gotowanych na parze brokułów posypanych sezamem, 3 łyżki dzikiego ryżu
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Pokrój pomarańczę i cytrynę. Łososia umyj i ponacinaj z jednej strony. Skrop octem balsamicznym i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Ułóż nacięciami do góry na wysmarowanej folii aluminiowej. W nacięciach umieść cząstki owoców, folię zawiń. Piecz przez ok. 45 min. w 180 st. C. Podawaj z gotowanymi na parze brokułami i gotowanym dzikim ryżem.

PODWIECZOREK: Koktajl egzotyczny z migdałami

  • Składniki: pół średniego banana, średnie kiwi, 3/4 szklanki kefiru, 5 migdałów
  • Do picia: szklanka wody mineralnej
  • Jak to zrobić? Banana, kiwi i kefir zmiksuj, posyp posiekanymi migdałami

KOLACJA: Szaszłyki warzywne

  • Składniki: pół średniej cebuli, pół średniej cukinii, pół średniej czerwonej papryki, pół średniego bakłażana, 6-8 pieczarek, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
  • Do picia: szklanka zielonej herbaty
  • Jak to zrobić? Cebulę i cukinię pokrój w plastry, paprykę i bakłażana w grubą kostkę. Na patyczki nadziej warzywa i pieczarki. Szaszłyki polej oliwą z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Piecz aż będą rumiane w temp. 180 st. C.
Tekst został napisany na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Flesz.

Przeczytaj także:
Jak schudnąć? Oto 10 rad Ewy Chodakowskiej red. nacz. magazynu Be Active
Dzięki tej diecie będziesz miała płaski brzuch już za 7 dni!
Hit! Jeden dzień z książki Ewy Chodakowskiej!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (80)
/6 dni temu
Prawda jest taka, że wystarczy zmniejszyć wielkość posiłków. Początki bywają trudne i ciężko jest się przestawić, do pomocy można użyć np jakiegoś blokera apetytu typu fitt spray. Ja po dwoch tygodniach zauważyłam zmianę a po czterech nie musiałam już niczego stosować bo zmniejszył się żołądek i organizm nauczył się takiego żywienia. Już ubyło 7 kg i cały czas waga spada
/4 miesiące temu
Korzystam z tej diety od dwóch tygodni. W życiu nie byłam tak najedzna chudnąc jednocześnie. Dieta zawiera dużo warzyw sezonowych,jak coś mi nie smakuje albo nie chce mi się danej potrawy robić,to zawsze mogę z listy rozwijanej wybrac inny przepis. Samemu zatwierdza się powtarzalność posiłków,więc można trzy dni jest to samo na obiad i nie stać tyle w garach. No i raz w tygodniu pomiar - na jego podstawie ustalany jest jadłospis na nast.tydzien. Jestem zadowolona z tego,ze nie musze po to samo chodzic do dietetyka .
/5 miesięcy temu
Wreszcie jakaś sensowna dieta!!!
POKAŻ KOMENTARZE (77)