POLECAMY

Aromatyczny i sycący: przygotuj z nami barszcz ukraiński!

Barszcz ukraiński przygotowuje się w Polsce z dodatkiem fasoli lub grzybów. Dzięki temu jest jeszcze bardziej sycący!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
Aromatyczny i sycący: przygotuj z nami barszcz ukraiński! fot. Fotolia

Barszcz ukraiński to zaprawiana zupa, która zawiera buraki, świeżą kapustę, kawałki mięsa i ziemniaków. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest też czosnek. W Polsce przepis został nieco zmodyfikowany - do barszczu ukraińskiego zwyczajowo dodaje się także fasolę lub grzyby, pomimo że nie należy to do tradycji Ukrainy. Sycąca zupa jest jednym z dań narodowych tego kraju, a cały sekret polega na dodawaniu warzyw w odpowiednim czasie, aby nie stały się zbyt rozgotowane.

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Oto składniki na barszcz ukraiński z fasolą:

  • 5 łyżek suchej fasoli,
  • 2 listki laurowe,
  • ząbek czosnku,
  • 3 średnie buraczki,
  • kawałek włoskiej kapusty,
  • 3 podudzia z kurczaka,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić barszcz ukraiński z fasolą? Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na 2 godziny. Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody.

Zobacz przepisy na barszcz czerwony

Buraczki na barszcz ukraiński umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 60 minut aż będą miękkie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Obierz i pokrój w kostkę. Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu.

Dodaj obraną i pokrojoną  w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę. Następnie dodaj do barszczu ukraińskiego posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotuj barszcz ukraiński, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny. Dodatek tego składnika, zatrzyma piękny kolor zupy. Do barszczu wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Dopraw barszcz ukraiński solą oraz pieprzem.

Zobacz więcej przepisów kuchni ukraińskiej

Przepis na barszcz ukraiński z grzybami

Oto składniki na barszcz ukraiński z grzybami:

  • 250 g suchej fasoli,
  • 5 czerwonych buraków,
  • 300 g wieprzowych żeberek,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 4 garście grzybów suszonych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • cytryna.

Jak zrobić barszcz ukraiński z grzybami? Fasolę namocz na noc w wodzie, rano wypłucz i zalej świeżą wodą. Dodaj żeberka, listki laurowe, a także ziele angielskie. Zagotuj, a gdy wywar zacznie się gotować, dodaj suszone grzyby, sól i obraną oraz posiekaną włoszczyznę. Gotuj, a gdy mięso i warzywa zmiękną, dodaj do barszczu ukraińskiego obrane i starte na tarce buraki.

Gdy fasola będzie miękka, dodaj poszatkowaną kapustę, majeranek i drobniutko posiekany czosnek. Dopraw pieprzem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotuj barszcz ukraiński jeszcze przez kilka minut.

Zobacz więcej przepisów na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)