POLECAMY

Sałatka gyros - Kasia gotuje z Polki.pl

Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych przekąsek! Zobacz, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu

Warstwowy gyros to jedna z najpopularniejszych sałatek z kurczakiem. Ta przekąska zawiera same pyszności: dobrze doprawioną pierś z kurczaka, słodkawą kukurydzę, majonez, ketchup, posiekaną kapustę pekińską i kwaskowate ogórki konserwowe. Nie jest trudna w przygotowaniu, a sekretem jej niepowtarzalnego smaku jest kurczak obtoczony w przyprawie do gyrosa.

Oto składniki na sałatkę gyros z kurczakiem:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • ketchup,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • słoik ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić sałatkę gyros? Najpierw oczyść i pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Polej ją łyżką oleju i oprósz przyprawą gyros. Ponieważ ma już ona sól w swoim składzie, nie musisz jej dodawać. Dokładnie wetrzyj całą przyprawę w mięso.

Zobacz więcej przepisów na sałatki

Obierz i posiekaj cebulę. Na suchą patelnię wrzuć kurczaka wysmarowanego przyprawą i olejem. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej pokrojoną cebulkę. Możesz ją dodatkowo doprawić solą oraz pieprzem. Jeśli wolisz surową cebulę, nie musisz jej przesmażać. Kurczaka zdejmij z ognia.

Ogórki pokrój w kostkę. Kapustę pekińską przekrój na pół, a potem posiekaj jedną połówkę, a następnie drugą. Przygotuj dużą miskę. Dno wyłóż połową kapusty, na nią wyłóż usmażone mięso, a na mięso ogórki. Kolejną warstwą jest cebula, a potem odsączona kukurydza. Wszystkie piętra sałatki gyros muszą być rozłożone równomiernie. Na kukurydzę wyciśnij sporą porcję ketchupu i majonezu. Ostatnią warstwą przekąski musi być druga połowa drobno posiekanej kapusty pekińskiej. Sałatka gyros to idealna opcja na imprezy i spotkania towarzyskie - jest sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu!

Zobacz więcej przepisów video

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)