POLECAMY

Przetwory idealne na zimowe obiady - sprawdź przepisy na paprykę konserwową

Papryka konserwowa to smaczny i ciekawy dodatek do obiadu, który przygotujesz małym nakładem pracy – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Przetwory idealne na zimowe obiady - sprawdź przepisy na paprykę konserwową fot. Fotolia

Papryka konserwowa przyrządzana na bazie czerwonej, żółtej lub ostrej odmiany sprawdza się jako aromatyczny dodatek do obiadu. Wykonując zalewę na bazie octu, wody oraz soli możemy wykorzystać ją jako bazę do różnych przetworów na słono. Sprawdź jak przygotować paprykę konserwową!

Papryka konserwowa z miodem

Oto składniki na paprykę konserwową z miodem:

  • kilogram papryki żółtej, czerwonej
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka jalapeno
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soli
  • 3 szklanki octu
  • 3 łyżki oliwy

Jak zrobić paprykę konserwową z miodem?

Warzywa dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy paprykę na cienkie paseczki. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy drobno. Całość przekładamy do słoików. W garnku podgrzewamy wodę razem z miodem, solą oraz octem. Tak przygotowaną ciepłą zalewę wlewamy do słoików. Dodajemy olej. Na koniec ustawiamy słoiki do góry dnem tak, aby były szczelnie zamknięte. Tak przyrządzona marynowana papryka doskonale sprawdza się w asyście innych warzyw konserwowych.

Papryka marynowana z olejem

Oto składniki na paprykę marynowana z olejem:

  • kilogram papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • szczypta soli
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek bazylii
  • pęczek oregano
  • olej

Jak zrobić paprykę marynowaną z olejem?

Paprykę dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Kroimy na mniejsze paseczki. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy na mniejsze kawałki. Siekamy pęczek bazylii i oregano. Warzywa układamy w słoikach i zalewamy olejem. Wekujemy w garnku z wodą przez około 15 minut. Tak przygotowana papryka marynowana idealnie smakuje jako dodatek do obiadu.

Papryka marynowana z czosnkiem

Oto składniki na paprykę marynowaną z czosnkiem:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • ¼ szklanki soli
  • pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe ogórki
  • Pieprz w ziarnach

Jak zrobić paprykę marynowaną z czosnkiem?

Dokładnie myjemy paprykę i ogórki pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie siekamy koperek i wkładamy warzywa do słoików. Przygotowujemy zalewę z wody, octu oraz soli w garnku. Podgrzaną zalewę wlewamy do słoików. Doprawiamy ziarenkami pieprzu. Szczelnie zamykamy i układamy do góry dnem. Tak przyrządzone przetwory z papryki możemy wykorzystać do sałatek lub surówek.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)