Dżem gruszkowy z wanilią

Złocisty smak jesieni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem gruszkowy z wanilią
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

  • 4 kg gruszek
  • 6 lasek wanilii lub 4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 800 g cukru (najlepiej trzcinowego)
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem z gruszek!

  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz. Pozbaw je gniazd nasiennych, a potem pokrój w kosteczkę.
  2. Włóż pokrojone owoce do miski lub garnka i zasyp cukrem.
  3. Wymieszaj i odstaw na około 7 godzin. Co pewien czas mieszaj, a wtedy gruszki puszczą sok.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu duś gruszki na małym ogniu przez około 2 godziny. Często mieszaj, aby się nie przypaliły.
  5. Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia dodaj do gruszek esencję waniliową lub ziarenka i fragmenty laski wanilii.
  7. Dżem gotuj, aż stanie się gęsty - przez 1,5-2 godziny.
  8. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 5-6 minut.
  9. Słoiczki postaw do góry dnem, aż dżem wystygnie.

Zobacz inne przepisy na dżemy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)