Zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane: sprawdź przepisy

Ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska - idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek, albo mały głód pomiędzy posiłkami!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
Zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane: sprawdź przepisy fot. Fotolia

Ciasteczka owsiane to pomysł na zdrową i smaczną przekąskę. Można je przygotowywać na różne sposoby, a nawet w wersji wegańskiej - wtedy bez użycia masła, jajek, pszenicy i cukru. Ciasteczka owsiane świetnie smakują na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika, a także na zimno. Jeśli pokruszysz je i zalejesz mlekiem, powstanie domowa mieszanka muesli! Zobacz nasze przepisy na ciasteczka owsiane.

Przepis na ciasteczka owsiane bez glutenu, bez laktozy i cukru

Jak zrobić ciasteczka owsiane bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru? Jeśli masz wysoką nietolerancję na gluten, kupując płatki owsiane zwróć uwagę na to, czy na opakowaniu nie ma napisu "Produkt może zawierać gluten". Chociaż owies sam w sobie nie ma tego składnika, często w młynach lub zakładach produkcyjnych, dochodzi do połączenia zbóż, przez co w płatkach może znajdować się śladowa ilość glutenu.

Oto składniki na bezglutenowe ciasteczka owsiane:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • puszka mleka kokosowego lub inne mleko bez laktozy (np. sojowe, migdałowe),
  • 1/2 szklanki mąki bezglutenowej - np. migdałowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki daktyli,
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny.

Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Do miseczki wsyp płatki owsiane i zalej je ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 40 minut, aby płatki napęczniały. Rodzynki, daktyle i żurawinę posiekaj. Dodaj do płatków po upływie wyznaczonego czasu. Do miski dorzuć również pestki słonecznika, mąkę bezglutenową, miód oraz przyprawę do piernika. Masę na ciasteczka owsiane wymieszaj i wyrób ręcznie, aż będzie mieć jednolitą konsystencję. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej porcje masy, formując ciasteczka owsiane. Całość piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Przepis na ciasteczka owsiane z płatkami migdałowymi

Oto składniki na ciasteczka owsiane z płatkami migdałowymi:

  • 3/4 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki dowolnej mąki,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g masła,
  • 80 g rodzynek,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 80 g suszonych moreli.

Wsyp do miski sodę oczyszczoną, płatki migdałowe i mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i płatki owsiane. Rodzynki i suszone morele drobno posiekaj, dodaj do miski. Masło rozpuść w rondelku razem z miodem, lekko wystudź i dodaj do masy na ciasteczka owsiane.

Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciasteczka owsiane. Piecz przez 20-25 minut.

Sprawdź więcej przepisów na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)