Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 20 dag płatków owsianych - najlepiej górskich
- 10 dag cukru
- 60 ml wody
- 2 łyżki kakao
- po garści posiekanych orzechów laskowych i włoskich, migdałów, suszonych śliwek, rodzynek i ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka owsiane!
- W niedużym garnku lub rondelku rozpuść masło, wodę i cukier.
- Nie zdejmując z ognia, dodaj płatki owsiane mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj bakalie.
- Wymieszaj. Masa powinna mieć kleistą konsystencję.
- Z połowy masy formuj łyżeczką ciasteczka, nakładając je na przykrytą pergaminem blachę.
- Do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i formuj kolejną porcje ciasteczek.
- Piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni C, aż się zrumienią.