Co dodać do owsianki, czyli 10 niebanalnych pomysłów na owsiankę
Owsianka lubi towarzystwo bakalii, konfitur i świeżych owoców. Co dodać do owsianki, by kombinacja była pyszna i sycąca? Pomysłów jest wiele: zachęcamy do użycia masła orzechowego lub migdałowego, banana, suszonej żurawiny oraz orzechów włoskich.
Opublikowano: 30.10.2020, 13:28
Reklama
Owsiankę najczęściej przyrządza się na pierwsze i drugie śniadanie, szybki podwieczorek, a nawet na kolację. Warto dodać do niej owoce świeże i suszone, bakalie lub domowe musy owocowe. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, ale uwaga: gotowane płatki mają wyższy indeks glikemiczny, więc lepiej je jedynie zalać ciepłą wodą lub mlekiem.
Reklama
Pomysł na owsiankę - jak ją przyrządzić
- Owsiankę błyskawiczną wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem, aby napęczniała.
- Płatki owsiane możesz wsypać do rondelka i wraz z mlekiem podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Płatki owsiane można zalać wodą i gotować przez kilka minut.
- Owsiankę można też przygotować na zimno. Płatki wystarczy zalać na noc mlekiem - rano są w sam raz.
- Dobrym pomysłem jest dodanie do owsianki superfoods, takich jak spirulina, quinoa, jagody goji.
- Jeśli chcesz zainteresować owsianką dziecko, postaraj się by danie było kolorowe i różnorodne - uważaj na silnie alergizujące orzechy włoskie.
Co dodać do owsianki
- Dodaj pokrojonego w kosteczkę brzoskwinię, ananasa i kiwi, a także trochę wiórków kokosowych. A potem... rozkoszuj się tropikalną nutą.

fot. Adobe Stock

fot. Adobe Stock

fot. Adobe Stock

fot. Adobe Stock
Reklama
Zobacz koniecznie: Dietetyczne śniadania - przepisyDania z płatków owsianychJak zrobić owsiany omlet
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...