co można dodać do owsianki, co dodawać do płatków owsianych, co zrobić gdy dziecko nie lubi owsianki fot. Fotolia

Co można dodać do owsianki - 11 pysznych kombinacji

To inspiracje również dla tych, którzy kochają płatki owsiane!
Weronika Kwaśniak / 01.12.2016 13:28
co można dodać do owsianki, co dodawać do płatków owsianych, co zrobić gdy dziecko nie lubi owsianki fot. Fotolia

W ostatnich latach owsianka zdecydowanie powraca do łask. Przez długi czas cieszyła się złą sławą, głównie spowodowaną tym, że większość z nas nienawidziła jej w dzieciństwie (i to z całego serca!). Wraz z modą na zdrowsze i bardziej świadome odżywianie, płatki owsiane triumfalnie powróciły na nasze stoły. Owsiankę przyrządzamy na pierwsze i drugie śniadanie, szybki podwieczorek, a nawet na kolację.

Zacznijmy od tego, że tą zdrową przekąskę można przygotować na kilka sposobów!

  • Owsiankę błyskawiczną wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem, aby napęczniała.
  • Płatki owsiane można wsypać do rondelka i wraz z mlekiem podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając.
  • Płatki owsiane można zalać wodą i gotować przez kilka minut.
  • Owsiankę można też przygotować na zimno. Płatki wystarczy zalać na noc mlekiem - rano są w sam raz.

A przy okazji zobacz, co jeszcze można przygotować z płatków:

Dania z płatków owsianych - 20 przepisów

Niezależnie od formy, którą preferujesz, z pewnością przydadzą ci się inspiracje na najlepsze dodatki do tej przekąski. Mój zbiór to także idealna propozycja dla tych, którzy za owsianką nie przepadają - uwierzcie, warto jej dać kolejną szansę!
I wreszcie... wybierz proponowane przeze mnie składniki i zaserwuj takie śniadanie swojemu dziecku. Nawet jeśli wcześniej nie lubiło owsianki, z pewnością ją pokocha! Oto 11 najlepszych pomysłów na to, co dodawać do płatków owsianych!

Co można dodać do owsianki?

  1. Dodaj pokrojonego w kosteczkę ananasa i kiwi, a także trochę wiórków kokosowych. A potem... rozkoszuj się tropikalną nutką! Całość wzbogaciłabym również odrobiną soku z ananasa (jeśli używasz tego z puszki).
  2. Dołóż pestki granatu i jagody, a do tego odrobinę miodu i kilka listków mięty. Ta kombinacja smaków na pewno cię zadziwi! Przełamanie bardzo słodkich składników lekko cierpkimi dodatkami - pyszny hit.
  3. A może owsianka w wersji na słono? To mniej popularne rozwiązanie, ale równie pyszne. Podduś pieczarki na patelni. Do przekąski dodaj również kozi ser i tymianek. Pycha! Zamiast koziego sera możesz również wybrać zwykły żółty ser, a rodzaje ziół modyfikować według własnego uznania.
  4. Zetrzyj marchewkę na tarce. Dołóż również rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon i odrobinkę cukru. Kombinacja idealna! Mi osobiście kojarzy się z jesienią. Do całości pasują także orzechy laskowe lub odrobina miąższu dyni.
  1. To połączenie to mój absolutny numer 1 - suszona żurawina i posiekane pistacje idealnie komponują się z płatkami owsianymi! Smak przekąski będzie lekko kwaśny, a równocześnie odrobinę słony. Możesz dodać również pokrojone orzechy laskowe.
  2. Osoby będące na diecie zdecydowanie nie powinny sugerować się tym punktem. To zestawienie zamienia owsiankę w bardzo słodki deser, ale idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz przekonać swoją pociechę do polubienia tej przekąski. Do płatków dołóż masło orzechowe, ryż preparowany i... posiekane pianki marshmallows. Niebo w gębie!
  3. Owoce są zdrowsze niż pianki, ale ta kombinacja również jest typowo deserowa. Wystarczy pokrojony banan, truskawki i ananas, a do tego odrobina bitej śmietany i polewy czekoladowej. Rodzaj składników może zależeć tutaj od sezonu - latem wykorzystaj jagody i maliny, a jesienią jabłka lub śliwki.
  4. Dla wielbicieli kontrowersyjnych połączeń: śliwki, miód, migdały, nasiona chia i... ser kozi. Tę wersję ciężko opisać słowami, ale naprawdę warto przetestować.
  5. Egzotyczne szaleństwo: posiekane daktyle i banany, wiórki kokosowe, miód i cynamon. Mniam! Rodzaj bakalii warto zmodyfikować według własnego uznania.
  6. Wersja na jesień: starty miąższ dyni oraz dyniowe pestki. Możesz dołożyć również dużą szczyptę cynamonu, a także plasterki jabłka lub kilka orzechów włoskich.
  7. Wystarczy kilka łyżek masła orzechowego i posiekane orzechy, aby powstał smaczny deser! Możesz użyć pistacji, fistaszków, orzechów włoskich lub laskowych. Masło świetnie komponuje się z odrobiną sosu karmelowego.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.05.2016 23:41
W Szkocji tradycyjnie do owsianki - tzw porridge dodaje się soli. Co bardziej oddani tradycji Szkoci obcinają sobie do niej również paznokcie. Co kraj to obyczaj