Owsiankę najczęściej przyrządza się na pierwsze i drugie śniadanie, szybki podwieczorek, a nawet na kolację. Warto dodać do niej owoce świeże i suszone, bakalie lub domowe musy owocowe. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, ale uwaga: gotowane płatki mają wyższy indeks glikemiczny, więc lepiej je jedynie zalać ciepłą wodą lub mlekiem.
Pomysł na owsiankę - jak ją przyrządzić
- Owsiankę błyskawiczną wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem, aby napęczniała.
- Płatki owsiane możesz wsypać do rondelka i wraz z mlekiem podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Płatki owsiane można zalać wodą i gotować przez kilka minut.
- Owsiankę można też przygotować na zimno. Płatki wystarczy zalać na noc mlekiem - rano są w sam raz.
- Dobrym pomysłem jest dodanie do owsianki superfoods, takich jak spirulina, quinoa, jagody goji.
- Jeśli chcesz zainteresować owsianką dziecko, postaraj się by danie było kolorowe i różnorodne - uważaj na silnie alergizujące orzechy włoskie.
Co dodać do owsianki
- Dodaj pokrojonego w kosteczkę brzoskwinię, ananasa i kiwi, a także trochę wiórków kokosowych. A potem... rozkoszuj się tropikalną nutą. fot. Adobe Stock
- Dołóż pestki granatu i jagody, a do tego odrobinę miodu i kilka listków mięty. Ta kombinacja smaków na pewno cię zadziwi. Przełamanie bardzo słodkich składników lekko cierpkimi dodatkami, to pyszny pomysł na owsiankę.
- Co dodać do owsianki w wersji na słono? Mało popularne jest łączenie płatków owsianych np. z grzybami. Zaryzykuj: podduś pieczarki na patelni. Do przekąski dodaj również kozi ser i tymianek. Pycha! Zamiast koziego sera możesz również wybrać zwykły żółty ser, a rodzaje ziół modyfikować według własnego uznania.
- Zetrzyj marchewkę na tarce. Dołóż również rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon i odrobinę miodu. Do całości pasują także orzechy laskowe lub odrobina miąższu dyni.
- Suszona żurawina i posiekane pistacje idealnie komponują się z płatkami owsianymi! Smak przekąski będzie lekko kwaśny, a równocześnie odrobinę słony. Możesz dodać również pokrojone orzechy laskowe. fot. Adobe Stock
- Trafionym pomysłem na owsiankę jest dołożenie łyżki masła orzechowego, ryżu preparowanego i... posiekanych pianek marshmallows. To opcja, która nie będzie zdrowa, ale z pewnością umili trudny poranek.
- Owoce są zdrowsze niż pianki, ale ta kombinacja również jest typowo deserowa. Wystarczy pokrojony banan, truskawki i ananas, a do tego odrobina bitej śmietany i polewy czekoladowej. Rodzaj składników może zależeć tutaj od sezonu - latem wykorzystaj jagody i maliny, a jesienią jabłka lub śliwki.
- Dla wielbicieli kontrowersyjnych połączeń: figi, miód, migdały, nasiona chia i... ser kozi. Z pewnością zaskoczy cię to słodko-słone połączenie, ale i przerwie owsiankową rutynę. Figi mogą zaistnieć też w połączeniu z orzechami nerkowca, pestkami dyni czy borówkami.fot. Adobe Stock
- Egzotyczne szaleństwo: posiekane daktyle i banany, wiórki kokosowe, miód i cynamon. Dodaj do owsianki też startą czekoladę lub kakao i siemię lniane. fot. Adobe Stock
- Wersja na jesień: starty miąższ dyni oraz dyniowe pestki. Możesz dołożyć również dużą szczyptę cynamonu, a także plasterki jabłka lub kilka orzechów włoskich.
Zobacz koniecznie: Dietetyczne śniadania - przepisyDania z płatków owsianychJak zrobić owsiany omlet