POLECAMY

Sprawdzone porady: jak robić przetwory z pigwy?

Oto kilka pomysłów na to, jak robić przetwory z pigwy. Jesienią w naszych ogródkach działkowych pojawiają się jej owoce!

Sprawdzone porady: jak robić przetwory z pigwy?

Jak robić przetwory z pigwy? Ponieważ te owoce nie nadają się do spożywania na surowo, należy je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa najpopularniejsza jest jako słodka baza do nalewek, dżemów, konfitur i kompotów. Do przetworów warto wybierać dojrzałe owoce, dlatego najlepiej przygotowywać je w październiku.

Pigwa pochodzi z obszarów Zakaukazia, Iranu, południowo-wschodniej Arabii i Azji Mniejszej. W Polsce uprawiana jest głównie w południowo-zachodniej części kraju. Drzewa pigwy rosną wolno i osiągają wielkość ok. 2 metrów. Owoce same w sobie nie są smaczne, ale dzięki swojemu aromatowi i dużej zawartości pektyn sprawdzają się świetnie jako materiał na przetwory.

 

Drzewa sadzi się od października do listopada, ale na owoce trzeba czekać niekiedy nawet 5 lat. Owoce dojrzewają w październiku, co sprzyja ich wykorzystaniu do zapełnienia domowej spiżarni na zimę.

Przetwory z pigwy: pyszne przepisy

1. Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Na 1,5 kg pigwy potrzeba nam ok. 4 szklanek wody i cukru, jak również odrobinę cynamonu do smaku.

Pigwy należy dokładnie oczyścić, pozbyć się gniazd nasiennych i poszatkować na drobne kawałki. Dodać do owoców wodę i gotować przez ok. 30-40 minut aż owoce staną się miękkie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść owoce na masę, dodać cukier, cynamon i smażyć na patelni przez następne 30 minut. Gotową konfiturę można serwować od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.

Pigwówka - nalewka z pigwy

2. Nalewka z pigwowca

Owoce pigwowca rozdrobnić, nie zapominając o usunięciu nasion. Następnie należy umieścić je w dużym słoju z dodatkiem mniej więcej 750 g cukru na kilogram owoców. Naczynie odstawić na 2-3 tygodnie pilnując, żeby pigwa nie sfermentowała, dobrze jest codziennie poruszyć słojem w celu lepszego przemieszania składników.

Po upływie tego czasu należy zlać sok do oddzielnego naczynia, a zmiksowane owoce zalać wódką w proporcji jeden do jednego i odstawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym okresie należy połączyć alkohol i sok pigwowy, a nalewkę w butelce odstawić na co najmniej pół roku.

3. Sok z pigwy

Sok z pigwy możemy wykorzystać jako napój zdrowotny. Pigwę należy pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałeczki, ew. rozdrobnić za pomocą blendera. Owoce umieścić w dużym naczyniu i zasypać cukrem w proporcjach ok. 1,2 kg. cukru na kilogram owoców. Mieszać kilka razy dziennie aż pigwa puści sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć mniej więcej 7 dni.

Pojemnik z sokiem powinien być przykryty ściereczką, która utrudni dostęp różnego rodzaju insektom. Gdy cały proces mamy już za sobą, sok należy zlać przez gazę odcedzając pozostałości owoców. Przechowywać w butelkach lub słoikach.

Jak robi się marmoladę?

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa zawiera w sobie prócz cukrów i kwasów organicznych także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B. Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Sama owoce, jak i przeróżne przetwory z pigwy są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach z kaszlem. Wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.

Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów owoce te stosować można właściwie zamiennie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (32)
/2 miesiące temu
co zrobić, żeby pigwa po pokrojeniu nie zmieniała koloru na ciemno brązowy ??
/rok temu
Doświadczony - to właśnie jest pigwa (cydonia oblonga). Wszyscy zwykle błędnie owoce pigwowca nazywają pigwą.
/rok temu
Tak ładnie wymawia Pani każde "ę", wiec czemu mówi pani np. "25 gram" a nie 25 "GRAMÓW" ?
POKAŻ KOMENTARZE (29)