Sok z pigwy - jak go zrobić? Zobacz jesienny przepis

Surowe owoce pigwy są niesmaczne, jednak po ugotowaniu stają się aromatyczne i mają przyjemny posmak. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest sok z pigwy.
Weronika Kwaśniak / 07.10.2015 04:27
DRUKUJ PRZEPIS
Sok z pigwy - jak go zrobić? Zobacz jesienny przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg cukru,
  • 2 kg pigwy.
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sok z pigwy!

  1. Pigwę umyj, pokrój na ćwiartki.
  2. Wydrąż pestki i posiekaj owoce na plasterki.
  3. Do wyparzonych słoików przełóż pokrojoną pigwę.
  4. Zasyp cukrem owoce w słoikach.
  5. Odstaw w chłodne miejsce na 5 dni.
  6. Codziennie delikatnie ugniataj pigwę w słoikach, aby puszczała sok i dosypuj odrobinę cukru.
  7. Po upływie 5 dni zakręć słoiczki i umieść w lodówce.
  8. Sok z pigwy najlepiej pić rozcieńczony z wodą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)