Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg cukru,
- 2 kg pigwy.
Przygotowanie:
Sok z pigwy świetnie smakuje jako dodatek do herbaty. Jeśli chcesz przygotować jego zdrowszą wersję, możesz zastąpić cukier miodem. Wykorzystaj wtedy następującą proporcję - na każde 8-10 sztuk średniej wielkości owoców pigwy, należy dodać ok. 1/2 szklanki miodu.
- Pigwę umyj, pokrój na ćwiartki.
- Wydrąż pestki i posiekaj owoce na plasterki.
- Do wyparzonych słoików przełóż pokrojoną pigwę.
- Zasyp cukrem owoce w słoikach.
- Odstaw w chłodne miejsce na 5 dni.
- Codziennie delikatnie ugniataj pigwę w słoikach, aby puszczała sok i dosypuj odrobinę cukru.
- Po upływie 5 dni zakręć słoiczki i umieść w lodówce.
- Sok z pigwy możesz też zapasteryzować - gotuj słoiki z sokiem w garnku z wrzącą wodą przez 12-15 minut.
- Sok z pigwy najlepiej pić rozcieńczony z wodą lub używać jako dodatek do herbaty.
Zobacz więcej przepisów z pigwą:
Ciasto z pigwą
Dżem z pigwy
Nalewka z pigwy
Syrop z pigwy
Galaretka z pigwy
Marmolada pigwowa