Przetwory z dyni są źródłem cennych składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym.

Jak przygotować dynię pasteryzowaną?

Wielkie, nadęte dynie mogą przejść w twojej kuchni wspaniałą metamorfozę i przemienić się w pomarańczowe klejnoty zawieszone w aromatycznej zalewie. Oto dynie pasteryzowane!
/ 12.11.2010 11:13
Przetwory z dyni są źródłem cennych składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym.

Potrzebny ci będzie :

  • 1 kg oczyszczonej dyni,
  • 50 dkg cukru,
  •  łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki utłuczonych goździków,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,

Polecamy : Jak marynuję się dynię?

Dynię myjemy, obieramy, wykrawamy miękki środek z pestkami, a następnie kroimy warzywo w kostkę. Zagotowujemy 2-3 szklanki wody, wkładamy dynię do wrzątku i gotujemy przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Odmierzamy 2 szklanki wywaru, dodajemy cukier, sok, pieprz i ziele, a następnie gotujemy.

Dynię przekładamy do wyprażonych słoików, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki (ale niezbyt mocno). Słoiki przekładamy do dużego garnka z wodą podgrzaną do 85 stopni Celsjusza. Pasteryzujemy w takiej temp. przez 20 minut. Wyjmujemy słoje, dokręcamy nakrętki, studzimy i przenosimy w ciemne, suche, chłodne miejsce.

Dynia taka to świetny dodatek do owocowych i warzywnych sałatek.

Zobacz również : Jak uprawiać dynie?