Potrzebny ci będzie :
- 1 kg oczyszczonej dyni,
- 50 dkg cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki utłuczonych goździków,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
Polecamy : Jak marynuję się dynię?
Dynię myjemy, obieramy, wykrawamy miękki środek z pestkami, a następnie kroimy warzywo w kostkę. Zagotowujemy 2-3 szklanki wody, wkładamy dynię do wrzątku i gotujemy przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Odmierzamy 2 szklanki wywaru, dodajemy cukier, sok, pieprz i ziele, a następnie gotujemy.
Dynię przekładamy do wyprażonych słoików, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki (ale niezbyt mocno). Słoiki przekładamy do dużego garnka z wodą podgrzaną do 85 stopni Celsjusza. Pasteryzujemy w takiej temp. przez 20 minut. Wyjmujemy słoje, dokręcamy nakrętki, studzimy i przenosimy w ciemne, suche, chłodne miejsce.
Dynia taka to świetny dodatek do owocowych i warzywnych sałatek.
Zobacz również : Jak uprawiać dynie?