Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg pigwy ze skórką,
- 250 ml wody,
- 180 g cukru.
Przygotowanie:
Dżem z pigwy bez obierania idealnie pasuje do gorących tostów (klasycznych i francuskich), a także do deserów lodowych oraz jako dekoracja ciast. Przetwory z pigwy mają intensywny smak i pozwalają na zachowanie wspomnienia lata.
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie umyj, szorując skórkę szczoteczką. Następnie przekrój i usuń gniazda nasienne razem z białą, twardą otoczką.
- Następnie owoce pokrój w kostkę i umieść w dużym garnku z grubym dnem.
- Zasyp cukrem, a następnie zalej wodą i zagotuj.
- Kiedy pigwa zacznie wrzeć, gotuj ok. godzinę na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem. Mieszaj co kilkanaście minut.
- Po ok. 45-50 minutach skórka oraz miąższ zmiękną. Wtedy gotuj jeszcze ok. 10 minut.
- Gotowy, gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych, suchych i czystych słoików. Szczelnie zakręć i postaw słoiki do góry dnem, aby się zapasteryzowały.
- Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (w spiżarni lub piwnicy). Po otwarciu dżem z pigwy spożyj w ciągu kilku dni.
Czytaj także:
Jak obierać pigwę?
Kto nie powinien jeść pigwy?
Czy pigwa jest trująca?