Pigwa do herbaty - przepis bez pasteryzacji

Pigwa do herbaty według naszego przepisu bez pasteryzacji, świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru, a dodać do przetworów miód.
Weronika Kwaśniak / 20.09.2021 14:23
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwa do herbaty - przepis bez pasteryzacji fot. Adobe Stock, augusta16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg cukru,
  • 1 kg pigwy,
  • opcjonalnie: cynamon, goździki.
Przygotowanie:

Pigwa do herbaty to aromatyczny dodatek, który jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. Pigwa zawiera mnóstwo witaminy C - o dziwo, nawet więcej niż cytryna! Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, jednak można je spożywać w postaci przetworów z pigwy. W okresie jesienno-zimowych infekcji, warto dodawać pigwę do herbaty. Przepis bez pasteryzacji pozwala skrócić i uprościć proces przygotowania.

  1. Owoce pigwy umyj i oczyść, pozbawiając gniazd nasiennych. Zetrzyj je na tarce.
  2. Startą pigwę umieść w dużym słoju lub innym zamykanym pojemniku. Zasyp ją cukrem, tak aby dokładnie pokrył on owoce. Jeśli chcesz, dodaj korzenne przyprawy.
  3. Odstaw na 3 dni, aż pigwa puści sok.
  4. Teraz pigwę do herbaty przełóż do mniejszych słoiczków. Ustaw je w lodówce, bo brak pasteryzacji sprawia, że pigwa będzie mniej trwała.

Sprawdź więcej przepisów z pigwą:
Sok z pigwy
Dżem z pigwy
Syrop z pigwy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA