Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg cukru,
- 1 kg pigwy,
- opcjonalnie: cynamon, goździki.
Przygotowanie:
Pigwa do herbaty to aromatyczny dodatek, który jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. Pigwa zawiera mnóstwo witaminy C - o dziwo, nawet więcej niż cytryna! Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, jednak można je spożywać w postaci przetworów z pigwy. W okresie jesienno-zimowych infekcji, warto dodawać pigwę do herbaty. Przepis bez pasteryzacji pozwala skrócić i uprościć proces przygotowania.
- Owoce pigwy umyj i oczyść, pozbawiając gniazd nasiennych. Zetrzyj je na tarce.
- Startą pigwę umieść w dużym słoju lub innym zamykanym pojemniku. Zasyp ją cukrem, tak aby dokładnie pokrył on owoce. Jeśli chcesz, dodaj korzenne przyprawy.
- Odstaw na 3 dni, aż pigwa puści sok.
- Teraz pigwę do herbaty przełóż do mniejszych słoiczków. Ustaw je w lodówce, bo brak pasteryzacji sprawia, że pigwa będzie mniej trwała.
Sprawdź więcej przepisów z pigwą:
Sok z pigwy
Dżem z pigwy
Syrop z pigwy